EURO 2012

Smuda kalapot emel a görögök előtt

Június 8-án, pénteken startol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság Lengyelországban és Ukrajnában. Általános elvárás a mindenkori házigazdával szemben, hogy élje túl a csoportmeccseket. A lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Franciszek Smuda is ezt tartja szem előtt csapata első meccse előtt. A társrendező pénteken a 2004-es Európa-bajnok, Görögország ellen nyitja a viadalt. Franciszek Smuda 2009 óta irányítja a lengyel válogatottat, és bevallása szerint karrierje legnehezebb napjai várnak rá. A 63 éves szakember az UEFA hivatalos oldalán elmondta, fiatal együttesének elsődleges célja, hogy továbbjusson csoportjából.

Franciszek Smuda, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya

-Személyesen mit jelent önnek a lengyel válogatott irányítása egy olyan viadalon, amelyen házigazdaként szerepelnek?
- Kivételes alkalom, de igyekszem nem erre gondolni, próbálom nyugodtan kezelni a helyzetet. Kizárólag a csapatra és a felkészülésre koncentrálok. Ez a legfontosabb dolog.

- Mi jelentene sikert a lengyel válogatott számára?
- Sikernek nevezném, ha továbbjutnánk a csoportból. Ez a tervünk.

- Sok idő telt el a lengyel futball aranykora, a hetvenes és a nyolcvanas évek óta. A játékosok számára extra nyomást jelenthet a túlzott elvárás?
- Szerintem ez a csapat elbírja a nyomást. Habár fiatal játékosokról beszélünk, de számos sikert elértek klubszinten. Tudom, a válogatott egy teljesen más közeg, viszont a klubsikerek önbizalmat adhatnak a nemzeti együttes tagjainak.

- Pénteki ellenfelük, Görögország 2004-ben megnyerte az Európa-bajnokságot. Vajon lendíthet ez valamit a jelenlegi görög csapaton, vagy inkább nyomást helyez a gárdára?
- Biztos nem könnyű nekik, de rutinos csapatról van szó, a játékosai számos nagy tornán szerepeltek. Például a mi futballistáinkról ez nem mondható el. A legutóbbi Eb-n három játékosunk vett részt, a keret többi tagja újonc.

- Mit vár a görögöktől a nyitómeccsen?
- Szerintem Görögország esélyesebbnek érzi magát, mellette szól a papírforma. Semmit sem veszíthetünk. Mint már mondtam, Németország mellett a mi keretünk a legfiatalabb a 16-os mezőnyben. Tovább kell jutnunk a csoportból, ezt tartom szem előtt.

- Mi volt a legnehezebb feladata a csapatépítésben?
- Az első évem volt a legkeményebb, karrierem legnehezebb időszakának tekintem. Lengyelországban kevés a nemzetközi szinten jegyzett klasszis. Már nem a hetvenes és a nyolcvanas éveket éljük, amikor három csapatra való klasszis kergette a labdát. Jelenleg kevés fiatal játszik válogatott szinten, és ez nagy probléma. Amikor átvettem a válogatottat, csupán két-három játékos maradt azok közül, akik szerepet kaptak a dél-afrikai világbajnokság selejtezőin.

- Megbánt bármit az elmúlt három évben?
- Nehéz feladat a válogatott vezetése. Kevés időt tölthetünk együtt és ezt nagyon bánom. Ritkán készülhetett a csapat, csupán háromnapos edzőtáborokon találkoztunk, aztán barátságos mérkőzéseket játszottunk. Ennek ellenére bízom benne, hogy sokat tanultak a játékosok.