NHL

Elkerülték a söprést az Ördögök

Nem került sor 1998 után újabb söprésre az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) Stanley-kupa döntőjében. A New Jersey Devils a nagydöntő negyedik mérkőzését 3-1-re megnyerte, így pedig legalább egy meccs erejéig tovább folytatódik a párharc.

Nem kerültek a pokolba

Immáron a Stanley-kupával a helyszínen folytatódott a 2012-es Stanley-kupa finálé, melynek negyedik felvonásán a New Jersey Devils két személyváltoztatással próbálta meg elkerülni története első olyan párharcát, amikor kisöprik őket. Kikerült Peter Harrold, valamint a csatár, Jacob Josefson, és helyükre két rutinos róka, Petr Sykora és Henrik Tallinder érkezett, hogy megmentsék az Ördögök szezonját. A harmadik harmadban aztán összejött az, ami az első három találkozón nem: sikerült egy gólnál többet lőni Jonathan Quicknek, és ez rögtön győzelmet ért a vendég együttesnek.

Pedig az első két harmad megint csak nem úgy alakult, ahogy azt az Ördögök kitervelték. Bár az összecsapás kezdetén rögtön nekiugrottak a hazaiaknak, Quick magabiztosságán semmilyen csorba nem esett az előző meccsekhez képest, és továbbra is hárított minden kísérletet, ami eltalálta a kapuját. A Devils játékosok azért megkönnyítették a helyzetét, mivel sokszor tévesztettek célt, illetve lőtték bele a pakkot a blokkoló védőkbe.

A Devils mezőnyfölénye azonban nem volt kétségbe vonható, hiszen több mint tíz percen keresztül kapura se engedték lőni a hazaiakat, mégis, a két legnagyobb helyzet a harmad vége felé a Kings nevéhez fűződött. Pár percen belül ugyanis kétszer is megszólaltatták Martin Brodeur ketrecének bal kapuvasát, de egyszer sem pattant onnan a hazaiak számára kedvezően a játékszer.

A folytatás az első játékrész tükörképét hozta, csak most a Kings került fölényben. A Devils az első öt perc után a harmad végéig lövésig sem jutott Quick kapujánál, míg Brodeurnek számos védést kellett bemutatnia, hogy tartsa a lelket a csapatában. Szükség volt ezekre a hárításokra, hiszen már csak az előző találkozókból is kiindulva a Kings mindig nyert, ha először vezetést szerzett.

Bár 0-0-s eredménnyel kezdtek neki az utolsó periódusnak a felek, benne volt a levegőben, hogy az idény utolsó harmadát láthatják a nézők a 2011-2012-es idényből. A Devils azonban másképp gondolta, és a harmad elejét ugyanúgy megnyomta, mint a másodikban tette, viszont ismét csak Martin Brodeurnek kellett produkálnia magát, hogy döntetlen maradjon az állás. Egy támadó zónában elvégzett rossz passz után ugyanis Dustin Penner lódulhatott meg egy az egyre Brodeurre, a kapus azonban az utolsó pillanatban kiszúrt botjával, és a játékszer így elkerülte a kapuját.

Már-már úgy tűnt, hogy a Kings ismét visszaveszi a nyomás felett kontrollt, amikor az újra összerakott Patrik Elias-Dainius Zubrus-Petr Sykora sor feliratkozott az eredményjelzőre Elias révén. A Devils történetének legeredményesebb csatára mindösszesen ötödik találatát jegyezte, de így is döntő fontosságú volt, hiszen először szerzett vezetést a csapata a nagydöntőben.

Sokáig nem örvendhettek azonban, mivel David Clarksont a következő percben kiállították, a Kings pedig Drew Doughty bombája révén rögtön kiegyenlített emberelőnyben. Az Ördögök a kétes bírói sípszó szapulása helyett inkább a játékra koncentráltak, és a hoki istenek ráragyogtak Clarksonra, ha már az egyenlítést az ő számlájára kellett felírni: csodás passzt adott keresztbe Adam Henrique-nek, aki a bal oldalról egy finom korongkezelés után bevágta a rövid felsőbe. Henrique-nek nem ez volt az első nagy gólja a rájátszásban, a Florida és a New York Rangers elleni párharcot is ő döntötte el korábban, és mint néhány perccel később kiderült, újabb győztes találatot jegyzett.

A Kings az utolsó percekre nem tudott igazán nyomást gyakorolni a vendégekre, mivel Willie Mitchellt magas bot használata miatt kiküldték a büntetőpadra. A Devils közel járt ahhoz, hogy véget vessen emberelőnyös szenvedéseinek is, azonban Travis Zajac elől Quick még időben el tudta rejteni a korongot a lepkés kesztyűje alatt. A záró ötven másodpercre lehozták a hazaiak a portásukat, azonban nem tudtak élni vele, ellenben a Devils Ilja Kovalcsuk révén kialakította a végeredményt. Kovalcsuknak egyébként ez volt az első pontja a szériában.

Az Ördögök tehát elkerülték történetük első 4-0-s kiesésüket, és kiharcolták a jogot az ötödik meccsre, melyre magyar idő szerint vasárnap éjszaka kerül sor, Newarkban. A hazai pálya nem feltétlenül kedvez a Devilsnek, elvégre a Kings eddig veretlen idegenben a playoffban, és duplán történelmet írhatnak, ha idegenben hódítják el a Stanley-kupát: az lenne a franchise első bajnoki címe, valamint az NHL legtöbb idegenbeli playoff győzelmének csúcsa, szám szerint tizenegy, szintén az ő nevüket öregbítené.