EURO 2012

Ellenőrzik a varsói taxikat az Eb előtt

  • MTI

Ellenőrzi a varsói taxikat a fővárosi rendőrség és a közlekedési főfelügyelet a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság előtt, hogy megfékezze a csalásokat.

A fővárosi rendőr-főkapitányságot az elmúlt hetekben többször értesítették arról, hogy a taxisok nem méltányosan járnak el ügyfeleikkel szemben, s a valós utazási költségeknél magasabb összeget számláztak - írta szerdán a Gazeta Wyborcza című napilap.

A hatóságok közvetlen az Eb előtt véletlenszerű ellenőrzéseket vezettek be, melyek során több gépkocsiban találtak a valóban megtett távolságot akár több kilométerrel megtoldó készülékeket. Az elektromos eszközöket a taxisok távirányító segítségével kezelik, amely minden gombnyomásra akár több száz métert is hozzáad a kijelzőn megjelenített eredményhez.

A rendőrség szerint a tisztességtelen vezetők között olyanok is voltak, akik hosszabb útvonalat választottak, illetve jogtalanul drágább körzetdíjjal számoltak.

A szabálytalanul eljáró sofőrök a taxis licenc visszavonásán kívül a hamisító készülékek használata esetében akár két év szabadságvesztés kiszabására is számíthatnak. Amennyiben a sértett is megerősíti, hogy csalás áldozata lett, az elkövetőt akár nyolc évre is ítélheti a bíróság.

A pályaudvarokon csütörtöktől a fővárosi taxikra vonatkozó információkat - menetdíjak, ismertetőjelek - tartalmazó szórólapokat osztogatnak a szurkolóknak.

A lengyel lap néhány hete a varsói repülőtér igazgatóságát is értesítette, hogy a terminál épületében licenc nélküli taxisok szólítják le a külföldi vendégeket és egy belvárosi, nem egész 10 kilométeres fuvarért akár 100-140 zlotyt (7-9 ezer forint) is képesek felszámolni. Az igazgatóság azt ígérte, még az Eb előtt kijelölnek egy munkatársat, aki a legális taxikhoz irányítja a vendégeket.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!