Heti 6:3

Viszlát Kati, szervusz Laci! - Tetszett is a válogatott meg nem is

Újra eltelt egy hét, így ismét jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Nem tudtuk legyőzni az íreket...

...de jól játszottunk. Robbie Keane-é volt az első veszélyes lövés, de onnantól a 70. percig az történt a pályán, amit a magyar válogatott akart. Egy dolgot kivéve: nem született gól. A középpályát uralták a mieink, a széleken és a tizenhatos előterében remek cselekkel és passzjátékkal szép támadásokat vezettek, és bár az ellenfél is meg-megvillant egy-egy lefordulással, Bogdán Ádám tökéletesen teljesített a kapuban. Csakúgy, mint Given és Westwood, illetve egy alkalommal a kapufa mellé állított Hunt. Elsősorban nekik köszönhető, hogy a mi csatáraink sem tudtak betalálni, de azért nem csak nekik. Reméljük, hogy Szalai Ádám és Németh Krisztián is élesebbek lesznek a tétmeccseken és képességeiknek megfelelő önbizalommal teljesítenek majd az ellenfelek kapuja előtt. Mert ilyen játékkal sűrűn oda lehet kerülni az írnél nevesebb és erősebb csapatok ellen is, csak be kell lőni a helyzeteket!

Pálinger Katalin és Görbicz Anita (háttal) gratulál egymásnak a női kézilabda Eb-selejtező I. csoport, 6. fordulójában játszott mérkőzésen, a Magyarország-Fehéroroszország találkozón, Dabason. A találkozót a magyar csapat nyerte 28-21-re.

2. Elvesztettünk egy világklasszist...

...de nyerni fogunk egy sugárzóan boldog nőt. A pályafutását - legalábbis egyelőre - befejező Pálinger Katalin ugyanis az anyaságra készül, ami mindig minden nőnek remekül áll, rajta pedig már most is látszik, hogy a készülődés is nagyon boldoggá teszi. A legszebb búcsú talán az lehetett volna a számára, ha a Győrrel meg tudták volna nyerni a Bajnokok Ligája döntőjét, de abban is biztos vagyok, hogy ő olyan nagyon nem bánkódik azért, hogy egy újabb ezüstéremmel zárult a karrierje. Egy újabbal, mert ilyenje már volt a Bajnokok Ligájából, az EHF-kupából, az olimpiáról és a világbajnokságról is. Van ugyanakkor egy Eb-aranya, kilenc bajnoki címe (nyolc magyar és egy szlovén) és valószínűleg megszámlálhatatlan élménye, amikről ő tudna csak mesélni. Most egy új élményt, sőt, új élményeket keres, hiszen nem csak a saját gyermekét, gyermekeit szeretné nevelni a jövőben, hanem egy óvodát szeretne indítani. Emellett pedig meg is marad nekünk, kézilabda-szeretőknek, sportvezetőként. No, és azért az utóbbi időben már ő is azt mondogatta, hogy a jelenlegi terve az, hogy nem tér már vissza, azaz még az is lehet, hogy látjuk őt a pályán. Addig mindenesetre kívánjunk neki sok sikert a tervei megvalósításához és köszönjük meg az eddigieket!

3. Nagy László visszatér 1. rész - Klasszissal erősödünk

Véget érni látszik egy hároméves történet, ráadásul van rá esély, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ebből pozitívan jöjjön ki. A Barcelona BL-győztes, világklasszis átlövője, a magyar nemzeti csapat korábbi kapitánya, Nagy László visszatér. Mocsai Lajos szövetségi kapitány és a társak nagy örömére hétfőn már csatlakozott a kerethez, amely a Norvégia elleni, nagyon fontos vb-selejtezős párharcra készül, és vasárnap az első, hazai mérkőzésen már ott is lesz a pályán Veszprémben. Remélhetőleg gólokkal, gólpasszokkal, kőkemény védekezéssel segíti majd a válogatottat, ehhez "csak" annyi kell, hogy a heti munka során sikerüljön tökéletesen beilleszteni a csapatba. Kemény feladat, de nem az első, amivel mostanában az együttes és a kapitány szembe kerültek. Az eddigiket túlnyomó részben megoldották, azokból pedig, amiket nem sikerült, biztosan eleget tanultak, és joggal bízhatunk abban, hogy Nagy László visszatérése dicsőséges lesz. Hogy vannak a történetnek mellékzöngéi? Ezekről egy kicsit lejjebb...

Mocsai Lajos szövetségi kapitány (b) és Nagy László, a nemzeti válogatott mezével a Thália Színházban, miután bejelentették, hogy a Barcelonával spanyol bajnok világklasszis átlövő három év kihagyás után csatlakozik a világbajnoki selejtezőre és a londoni olimpiára készülő magyar férfi kézilabda-válogatott keretéhez.

4. Nyakunkon az Eb!

Már csak néhány felkészülési mérkőzés kedden este, és minden Eb-résztvevő a pénteken rajtoló kontinenstornára fog koncentrálni. A sajátjainkért sajnos ezúttal sem szurkolhatunk, de azért igen, hogy egy színvonalas eseményt lássunk. Néhány sztár, akik ezért tehetnének, kidőlt már a sorból, így több csapatban is a fiataloké a feladat, hogy a lendületükkel emeljék a színvonalat.

Az A csoportban a házigazda lengyelek megcsinálhatják a szerencséjüket az orosz, görög, cseh hármas ellen, a B-ben lehetetlen megjósolni, hogy a németek, a hollandok, a portugálok és a dánok közül ki jut tovább. A C jelű négyesből a múlt alapján a címvédő spanyolok és az olaszok kiemelkednek, de utóbbiaknál lehet akkora zavar a bundabotrány miatt, hogy azt az írek vagy a horvátok kihasználhatják, a D-ben pedig a szintén házigazda ukránoknak kellene valahogy továbbküzdeniük magukat az alakuló franciák, a rutinos svédek és a sérülések sújtotta angolok ellen. Bárkik is lesznek ott a negyeddöntőkben, reméljük, hogy jó meccsek után kerülnek oda.

5. Rutinos vezéregyéniséget szerzett vissza a Debrecen

Ibrahima Sidibé, a DVSC egykori házi gólkirálya visszatért a hajdúságiakhoz. A szenegáli csatár 2005-ben igazolt először Debrecenbe, és rögtön gólokkal, intelligens játékkal segítette két bajnoki címhez a csapatot. 2007-ben Belgiumba távozott, ahol a St. Truidenben meghatározó játékos tudott lenni, későbbi együtteseiben, a Beerschotban és a Westerlóban már kevésbé. Elmondása szerint azért is döntött a visszatérés mellett, mert az ismét bajnoki címet szerzett Lokinál töltötte karrierje egyik legszebb időszakát. Ez az újrakötött házasság a Debrecennek is kimondottan hasznos lehet a nyári BL-selejtezőkön, ahol így nem csak Adamo Coulibalyra, hanem egy másik rutinos, már bizonyított csatárra is számíthat Kondás Elemér.

6. Bombaerős hajrá jött össze a Roland Garroson

A férfi verseny a legjobbakat tekintve viszonylag kevés izgalmat hozott, csak Novak Djokovics kétszettes gyengélkedését említhetjük Andreas Seppi ellen, de épp ezért remek meccsekre számíthatunk az utolsó napokban. A világranglista első négy helyezettje egyaránt kőkemény ellenfeleket kapott már a negyeddöntőkre is, ha pedig mind bejutnak az elődöntőbe, igazi csemege lehet az utolsó két forduló. Feltéve persze, hogy a menetelő címvédő, Rafael Nadal nem "rontja el" a semleges szurkolók szórakozását. Egyes fogadóirodák szerint az a kérdés, hogy a spanyol veszít-e szettet a tornán. Nem sajnálnám tőle a végső sikert, de azért egy jó ötjátszmás meccset szívesen megnéznék vasárnap...

Heti hármas

1. Legyőztük a cseheket...

...de nem játszottunk jól. Az teljesen rendben volt, hogy egy védekező, kontrákra épülő taktikát igyekeztünk gyakorolni a leendő Eb-résztvevők ellen, hiszen erre szükségünk lesz majd az előttünk álló vb-selejtezőkön, de a védekezésen kívül gyakorlatilag semmit nem csináltunk. Egy esetleges góllal sikerült vezetést szerezni - amit Dzsudzsák Balázs szerénytelenül klasszis megoldásnak nevezett -, majd a hajrában egyetlen kontrát sikerült végigcsinálni. Boldog leszek, ha az utolsó vb-selejtező után ilyen játékkal és ilyen eredménnyel a pótselejtezőre készülhetünk, de ahhoz azért még van mit fejlődni. A legreálisabban még Egervári Sándor szövetségi kapitány mondta ezt el, mások, főleg külső szakértők leborultak az eredménytől. Pedig a reális látásmód sokat segíthet a fejlődésben, leginkább nem engedi, hogy az ember hátradőljön, amikor nincs rá oka. Szerintem kiderült, hogy sokat kell még dolgozni, mire a betömörülő védekezésünk igazi csapatmozgásra fog épülni és nem vállalunk be olyan egy az egy elleni párharcokat, amikből például a hollandok ellen biztosan vesztesen kerülünk ki. Az is, hogy a kontrajátékhoz azért kell egy-két középpályás, aki pontosan, használhatóan el tudja juttatni egy jó befejezőemberhez a labdát. És persze az is, hogy Bogdán Ádámmal tíz-tizenöt évre rendben lehetünk kapusposzton.

A magyar labdarúgó-válogatott játékosai örülnek a csehek ellen szerzett góljuknak 2012-ben.

2. Nagy László visszatér 2. rész - Azért olyan fura ez...

Három év alatt soha sem értettem, hogy Nagy László miért úgy intézi az ügyeit, ahogy, emiatt mindig arra a következtetésre jutottam, hogy már rég eldöntötte, hogy a spanyoloknál akar játszani. Az idén tavasszal már nagyon közel is állt ahhoz, hogy megkapja az állampolgárságot, aztán valami történt. Ahhoz nem sok közünk van, hogy miért nem akar már a Barcelonában maradni és miért lenne a Veszprém játékosa, de az akkor is furcsa, hogy a klubügyei miért függenek össze ennyire szorosan a válogatottal. És hogy az miért volt ekkora titok, hogy újra játszani akar a magyar csapatban. Nyilvánvalóan nem hétfőn délelőtt dőlt el a kérdés, mégis csak félinformációkat tudhattunk a hivatalos bejelentés előtt. Fura íze vannak ennek az egésznek, és egyelőre csak bízhatunk abban, hogy nem lesz bajunk, ha lenyeljük. Bízzunk abban, hogy a kapitány tudja mit
csinál, a válogatott minden tagja örül a régi társ visszatérésének, ő pedig hasznos tagja, sőt, vezére lesz az együttesnek!

3. A vastag bunda sosem megy ki a divatból

Már-már hajlok arra, hogy igazat adjak az olasz miniszterelnöknek, aki szerint évekre le kellene állítani a bajnokságot, hogy megtisztulhasson a bundázóktól. Persze ebbe bele is halna az egész sportág. Szóval mégis inkább az lenne az irány, hogy a bűnösöket megpróbáljuk kiszűrni, ha ez egyáltalán lehetséges. Ha létezik egyáltalán ártatlan ember. Mert a szurkoló lassan ott tart, hogy minden eredményt, minden furcsa gólt, minden védelmi hibát, minden kihagyott tizenegyest úgy néz, hogy az agya hátsó részében megszólal a hang: nem volt ez bunda? Ez pedig újabb közhelyeket és demagógiát vonz maga után: így nem jó irányba halad a foci. Vissza az amatőrizmust!(?)

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!