NBA

Újoncmustra – Idén ők voltak a legjobbak!

A szezon végéhez közeledve heti rovatunk témáját az idei újoncok szolgáltatják. A következő sorokon az NBA.com által felállított rangsor alapján megyünk végig a tíz legjobb elsőévesen, akik már most letették névjegyüket a legjobbak között.

A szezon során egy alkalommal már készítettünk hasonló összeállítást, ám az idény végéhez érve természetesen változott a kép, hiszen voltak olyanok, akik az alapszakasz második felére javultak fel, de akadtak olyanok is, akik pont a szezon végén eresztettek le.

1. Kyrie Irving (Cleveland)

Az idei 1/1-es választott minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy miért volt az övé a legelőkelőbb hely a 2011-es drafton. Irving az újoncok között a legponterősebb játékosnak bizonyult, ugyanis mérkőzésenként 18.5 pontot könyvelhetett el, ráadásul az elsőévesek között ő átlagolta a legtöbb gólpasszt is (5.4), A rátermettségét az is hűen bizonyítja, hogy az utolsó negyedekben mindig megszórta magát (6.4 pont), ráadásul átlagon felül pontossággal (51.8%). Irving természetesen meg is nyerte az év legjobb újoncának járó díjat, de az All-Star hétvégén a BBVA Rising Stars MVP-je címet is ő tette zsebre. Az idei 1/1-es első szezonbeli teljesítményével olyan illusztris társaságba került (újoncként legalább 18 pont és 5 gólpassz meccseként), amelyeket a LeBron James, Osrcar Robertson, Magic Johnson, valamint Allen Iverson nevek fémjeleznek.

Kyrie Irving

2. Ricky Rubio (Minnesota)

A spanyol irányítót ugyan nem 2011-ben draftolták, ám mivel csak erre a szezonra jött át a tengerentúlra, ezért újoncként tekintik minden szempontból, hiszen csak ebben az esztendőben játszotta első NBA-s mérkőzéseit. Rubiótól eleinte sok szakértő rettegett, mondván, hogy a spanyolt anno óriási dráma lengte körül (kijelentette, hogy csak nagy piacon akar játszani), amelynek könnyen nagy hasra esés lehetett volna a vége, ám nem így lett. Rubio ugyanis már az első perctől fogva letette névjegyét a ligában, és a szezon kezdete után nem sokkal már meghatározó játékosnak számított a Minnesota együttesében, sőt, nem sokon múlt, hogy a Timberwolvest ismét rájátszásba repítse. A sors azonban közbeszólt, ugyanis Rubio a szezon közepén megsérült, ami azt jelentette, hogy ebben az évben már nem játszhat, így a Minnesota is lemaradt a playoffról. A sérülés ellenére egyébként nem kérdőjelezhető meg a második helye, ugyanis látható, hogy mekkora változást hozott a Timberwolves életébe, ráadásul mindemellett 10.6 pontot és 8.2 gólpasszt átlagolt, amely elsőre nem tűnik soknak, de az ő esetében érdemes betekinteni a statisztikák mögé is.

3. Kenneth Faried (Denver)

A coloradói együttes erőcsatára rendkívül lassan illeszkedett be a csapatba, ám a szezon végére meghatározó játékosa lett a Nuggetsnek, sőt, nagymértékben köszönhető neki az a tény is, hogy az újjáépülő Denver sikeresen jutott a rájátszásba. Faried idén a profik között is megmutatta, hogy miért volt két éven keresztül az egyetemi bajnokság legjobb lepattanózója, mivel 7.6-os átlagával az újoncok között vezette ezt a rangsort, ráadásul az elsőévesek között ő dolgozott a legjobb mezőnyhatékonysággal is (58.5%). A rendkívül energikus játékos mindemellett 11 dupla-duplát is elkönyvelhetett, sőt még a védekezésben is kivette a részét, hiszen 1.05 blokkot átlagolt.

4. Isaiah Thomas (Sacramento)

Isaiah Thomas az év egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta, ugyanis csak a 60. helyen draftolták őt (még Hanga Ádám is előkelőbb helyen kelt el). Fariedhez hasonlóan a Sacramento újonca is lassan kezdte a szezont, ám Thomas is történelmet írt, hiszen korábban még egyetlen játékost sem választottak meg a Nyugati konferencia legjobb újoncának úgy, hogy az a draft legutolsó helyén kelt el. A hőstetthez Thomasnak februárban 12.2 pontot, valamint 4.4 gólpasszt kellett átlagolnia, ami nem kis teljesítmény egy ilyen késői választottól. Thomas egyébként 35 mérkőzésen keresztül nézte csapata játékát, amikor Keith Smart betette őt a kezdőbe, és az eredmények nem maradtak el, mivel az újonc az ezt követő időszakban 15 pontot és 5.2 gólpasszt hozott meccseként.

5. Klay Thompson (Golden State)

Klay Thompson karrierjét korábban már bemutattuk, és kiváló teljesítményének köszönhetően ebbe az összeállításba is bekerült. A Warriors védője szintén pocsékul kezdte a szezont, ám Monta Ellis távozását követően lehetőséget kapott a kezdőben, és Thompson abszolút mértékben meghálálta a lehetőséget. A 2011-es drafton a 11. helyen elkelt játékos áprilisban már 18.7 pontot átlagolt, ráadásul az újoncok között ő lett a legjobb triplavető, méghozzá 41.8%-kal. Nem rossz egy újonctól, igaz? A szezon után egy következtetést biztosan levonhatunk, mégpedig azt, hogy Thompson All-Star potenciállal rendelkezik, a Warriors-drukkerek pedig hamar el fogják felejteni Monta Ellist…

6. Iman Shumpert (New York)

A New York irányítója azon újoncok közé tartozik, akik már a szezon elejétől fogva jól teljesítettek, ám Shumpert elsősorban mégsem támadásban, hanem inkább védekezésben tűnt ki társai közül. A 17. helyen elkelt játékos hamar bejátszotta magát Mike D’Anthony rotációjába, ahol később már a kezdőbe is bekerült, ám ez a változtatás tiszavirág-életűnek bizonyult, ám Shumpert így is rengeteget tett hozzá csapata sikeréhez. A New York a szezon végén óriási hajrázva bejutott a rájátszásban, de sajnálatos módon ott Shumpert a Miami elleni első összecsapáson megsérült, és hosszú kihagyás vár rá. Mindenesetre az biztos, hogy a 9.5 pontot, 3.2 lepattanót, 2.8 gólpasszt és 1.7 labdalopást átlagoló védőnek hosszútávon biztos helye van az NBA-ben-

7. Kawhi Leonard (San Antonio)

Sokan csodálkoztak a draft estéjén, amikor Gregg Popovich személyes kedvencét, George Hillt Indianába cserélte a Kawhi Leonard megszerzését jelentő draftcetliért, ám az idő a Spurs mesterét igazolta. Az újonc ugyanis rövid időn belül oszlopos tagjává vált a Spurs kezdőjének, amelyet elsősorban kiváló védőmunkájának köszönhetett. Visszatérve Gregg Popovich-ra, utólag egyértelmű, hogy Leonardnak hasonló szerepet szánt, mint az egykori kőkemény védőjének, Bruce Bowennek. Ennek köszönhetően Leonard csupán 7.9 pontot átlagolt, ám emelett 5.2 lepattanót is begyűjt meccsenként, de Rubióhoz hasonlóan az ő érdemeit sem a statisztikák mutatják. Leonard ugyanis maximálisan megoldja a védekezésben kapott szerepét, mindemellett pedig néha napján kiemelkedően teljesít támadásban is. Talán elég, ha azt mondjuk, hogy Tim Duncan után Leonard volt az egyetlen Spurs-újonc, aki a playoffban dupla-duplát ért el.

8. Brandon Knight (Detroit)

Ugyan Brandon Knight, a Pistons irányítója nem tudhat magáénak kimagaslóan jó szezont újoncként, ám amit tud, azt az egész során stabilan hozta, aminek köszönhetően a Detroit kezdőjébe is bekerült. A 20 éves játékosnak ugyan még rengeteget kell tanulnia, de idén már sikerrel bontogatta szárnyait, hiszen 12.9 pontot átlagolt, ráadásul 11 mérkőzésen a 20 pontos határt is átlépte, sőt, Thompson mögött a második legtöbb triplát könyvelhette el, szám szerint 103-at. Knightot a szakértők egyébként gyenge pontszerzőnek tartották a szezon elején, erre azonban sikerült rácáfolnia az újoncnak, így ha megkapja a méltó játszótársakat Detroitban, akkor minden bizonnyal tovább fog fejlődni.

9. MarShon Brooks (New Jersey)

MarShon Brooks gyakorlatilag bombaként robbant az NBA-be, ugyanis azok után, hogy az első mérkőzésén 8 perc alatt 6 pontot dobott, a következő három összecsapáson sorban 17-17-21 egységet ért el, aminek köszönhetően egyből be is került a kezdőbe. Deron Williams idény eleji gyengélkedése idején Brooks a csapat legjobb pontszerzőjének bizonyult, így teljesen egyértelmű, hogy a legjobbak között a helye. Ugyan Brooks a szezon végére kissé visszaesett, 12.6 pontos átlaga bizonyítja, hogy ő egy igazi pontszerző, akire a későbbiek során lehet építeni.

10. Chandler Parsons (Houston)

Talán a legmeglepőbb név a listán Chandler Parsonsé, aki a 38. helyen kelt el a 2011-es drafton, ám játékát elnézve, mégis a legjobbak között a helye. Parsons az idény során ugyanis meghatározó játékossá nőtte ki magát Houstonban, amelyet elsősorban annak köszönhet, hogy mind Kyle Lowry, mind Kevin Martin sérülésekkel bajlódott, így rengeteg lehetőséget kapott, amellyel végül élni is tudott. Parson elsősorban szintén a védekezéséről híres, amelyet az is bizonyít, hogy általában az ellenfelek legjobbjainak őrzését bízták rá: a szezon során több alkalommal fogta Kobe Bryantet, valamint Kevin Durantet is. A Houston újonca ugyan csak 9.5 pontot és 4.8 lepattanót átlagolt, de védőmunkájának köszönhetően mégis az idei év egyik legjobb újonca lett.

A hét játékosa: Kevin Durant (Oklahoma City)

Nagyüzemben mennek már a főcsoportdöntők mérkőzései, ám ezek az összecsapások annyira kiegyensúlyozottak, hogy nehéz olyan játékost találni, aki meccsről-meccsre ugyanazt a teljesítményt tudná hozni. Ez alól talán az egyetlen kivétel Kevin Durant, aki a héten 29 pontot, 5.75 gólpasszt és 5.25 lepattanót átlagolt, ezzel nagymértékben hozzájárulva ahhoz, hogy csapata 2-0-s hátrányból megfordítsa a párharcot.

A hét mérkőzése: 2012.06.02. Boston Celtics-Miami Heat 91-93 h.u.

A párharc negyedik mérkőzésére 2-1-es Miami előnnyel készülhettek a csapatok, így tehát maximálisan érthető, hogy mekkora nyomás volt a játékosok vállán. A mérkőzést egyértelműen a Boston kezdte jobban, akik félidőben már 61-47-re vezettek, ám a Heat ledolgozta hátrányát, sőt a végén könnyedén meg is nyerhették volna a mérkőzést, ám James dobást rontott. A hosszabbítás egyértelműen a védelmeké volt, hiszen 4-2-vel ért véget ez a játékrész, és a Miami itt sem tudott élni az adódó lehetőséggel, mivel Wade az utolsó másodpercben nem tudta értékesíteni a tripláját.