NBA

Szertefoszlottak a Spurs bajnoki címről szőtt álmai?

Az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott San Antonio hazai pályán szenvedett 108-103-as vereséget a Nyugati konferenciadöntő ötödik mérkőzésén a Thundertől, így Tony Parkerék 2-0-s vezetés után immár 3-2-re égnek, ami azt jelenti, hogy az Oklahoma City egy győzelemre került a továbbjutástól.

Manu Ginobili

San Antonio-Oklahoma City

Miután kiváló csapatjátékkal finoman fogalmazva is meggyőző módon egyenlített 2-0-s hátrányból a Thunder, 2-2-es állásnál tértek vissza a csapatok a Nyugati konferenciadöntő ötödik mérkőzésére Texasba. Ugyan az összecsapás favoritjának közel sem az Oklahoma City számított – legalábbis előzetesen – mégis a Thunder örülhetett, hiszen Duranték 108-103-as győzelmüknek köszönhetően előnyre tettek szert a sorozatban. A mérkőzést óriási meglepetésre a vendégek kezdték jobban, akik az első negyedet 26-21-re, míg a másodikat 26-23-ra nyerték meg, ám a meccs fordulópontja a harmadik játékrész volt. A nagyszünet után ugyanis a Spurs egy 18-4-es rohanással indított, de a Thunder ekkor sem pánikolt be, hiszen Duranték 20-5-tel fejezték be a negyedet. Persze a Spurst sem kellett félteni, akik két perccel a vége előtt már csak kétpontos hátrányban voltak úgy, hogy nem sokkal korábban még 13-mal égtek, de a csoda nem sikerült, mivel a végjátékban jobban koncentráltak a vendégek, így megtartották előnyüket. A kialakult helyzetről Scott Brooks, a Thunder mestere nyilatkozott: „Összességében azt mondhatom, hogy tanultunk az első meccsből (akkor 9 ponttal vezetett a Thunder az utolsó negyedben, mégis kikapott – a szerk.). Akkor nem mozgattuk eleget a labdát, sőt a védelmünk is gyenge volt. Úgy gondolom, hogy ma kiválóan álltuk a sarat, és a szívósságunk miatt nyertük meg a meccset.” A San Antonio Spurs idén először bukott sorozatban három mérkőzést, erre mondják, hogy a legrosszabbkor?

A mérkőzést egyébként Gregg Popovich egy rendkívül érdekes húzással kezdte, ugyanis március óta első alkalommal került be a kezdőbe Manu Ginobili, aki ugyan 34 pontot dobott, mégis ötször adta el a labdát. Az argentin beállításával természetesen a kispad is gyengült, ennek köszönhetően a cserék csak 22 pontot tettek a közösbe. Ginobili mellett a hazaiaknál kiváló teljesítményt nyújtott még Tony Paker és Tim Duncan is, előbbi 20, utóbbi pedig 18 egységet könyvelhetett el. A vendégek nagy hármasa ismét jól játszott, hiszen mindannyian húsz pont fölé jutottak, Kevin Durant 27, Russel Westbrook 23, míg James Harden 20 egységet tett a közösbe.
 

A párharc állása öt mérkőzés után: 3-2 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 36. játéknap
San Antonio Spurs-Oklahoma City Thunder 103-108