Olimpia 2012

Alig foglalnak szállodákat Londonban júliusra és augusztusra

  • MTI

Elriasztották a turistákat Londontól az olimpiai szállodaárak, amelyek esetenként meghaladják a szokásos árszint négyszeresét.

A Financial Times keddi kiadása által összeállított körkép szerint a július 27-én kezdődő játékok idejére az egy évvel korábbihoz képest átlagosan harmadával zuhantak a londoni szállodák előzetes szobafoglalásai.

A JacTravel nevű nagybani szállásértékesítő arról számolt be, hogy júliusra 35 százalékkal, augusztusra csaknem 30 százalékkal csökkentek az általa nyilvántartott londoni szállodai szobafoglalások a tavalyi azonos időszakokkal összehasonlítva.

A túraszervezőket és szállásadókat képviselő UKinbound közölte, hogy tagjainak csaknem a fele jelezte nyári szállásfoglalásai visszaesését.

Mario Bodini, a JacTravel vezérigazgatója a Financial Timesnak nyilatkozva "tragikus iróniának" nevezte ezeket a számokat, mondván: júliusban és augusztusban Londonnak "hemzsegnie kellene" a turistáktól, ám ehhez képest valószínűleg "üres lesz" a város.

A szervezet adatai szerint London belvárosában egyes négycsillagos szállodák akár 415 fontot (155 ezer forintot) is elkértek éjszakánként egy-egy szobáért, ami ebben a kategóriában a szokásos nyári szobaárszintnek csaknem a négyszerese.

Mindebből alapos hasznot húznak a rivális európai nagyvárosok. Párizsban, Dublinban, Lisszabonban és Barcelonában általában 110-150 euróért (90-120 fontért) kínálják szobáikat a négycsillagos szállodák, és ezekben a városokban több mint a kétszeresére emelkedtek a foglalások a tavaly nyárihoz képest.

Most már a londoni szállodások is kezdenek észbe kapni: a Hotels.com online foglalási hálózat arról számolt be, hogy már csökkennek az olimpiai időszakra meghirdetett szállodaárak. Az átlagos londoni szobaár éjszakánként jelenleg 202 font az év elején mért 211 font helyett, de még a játékok legfrekventáltabb napjára, augusztus 4-ére is maradt 4500 kiadó szoba London központjában.

A túraszervező cégek már évek óta figyelmeztették a szakmát arra, hogy eltúlzottak azok a várakozások, amelyek szerint az olimpia idejére teljesen telítettek lesznek a londoni szállodák.

Szakmai vélemények szerint a piacot alaposan torzította az is, hogy az olimpiai játékok szervezőbizottsága (LOCOG) eredetileg 40 ezer szobát foglalt le főleg külföldi olimpiai illetékesek és családtagjaik számára, és a szállodások a megmaradt szabad férőhelyeket emelt árakon próbálták értékesíteni.

A LOCOG azonban januárban váratlanul visszamondta előzetes foglalásainak 20 százalékát, meglehetősen kevés időt hagyva a szállodáknak a hirtelen támadt felesleg értékesítésére.