Női kézilabda

A románok beugranának a hollandok helyére

  • MTI

Románia pályázik a december 4. és 16. között sorra kerülő női kézilabda Európa-bajnokság rendezésére - jelentette be kedden Cristian Gatu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke.

A sportág kontinentális szövetsége (EHF) hétfőn közleményben számolt be arról, hogy a hollandok nem vállalták a házigazda szerepét, és hétfőn visszaléptek a rendezéstől.

A román szövetség elnöke elmondta, hogy kedden elküldte az EHF-nek a szándéklevelet, amelyben leszögezte, hogy képesek otthont adni az idei női Eb-nek. Összesen négy helyszínt ajánlott: Bukarest mellett a dél-romániai Craiovát és a kelet-romániai Piatra Neamtot, ahol ötezer férőhelyes sportcsarnokok vannak. Negyedik helyszínként Kolozsvárt jelölte meg, ahol folyamatban van egy 7500 férőhelyes sportcsarnok építése. Ennek munkálatai elakadtak, de Gatu reményét fejezte ki, hogy a felmerült problémák rendeződnek, ha Románia megkapja a rendezés jogát.

Az EHF kedd este honlapján számolt be arról, hogy Horvátország, Dánia, Macedónia, Izland, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Svédország is elküldte szándéknyilatkozatát. Michael Wiederer főtitkár hangsúlyozta, hogy ez a lista még tovább bővülhet, mert több más országban is fontolgatják a pályázást, ugyanakkor jelezte, hogy reményeik szerint két héten belül meglesz az új házigazda.

A hollandok visszalépése azt is jelenti, hogy az ország csapata nem lesz ott az Eb-n. A rendezőnek járó indulási helyre bekerülő csapat kiléte a helyszínkijelöléssel egy időben történik majd meg.

A 16 csapatos tornára Magyarország és Románia válogatottja is kijutott. A sorsolást szerdán tartották volna Rotterdamban, de elhalasztották a hétfői bejelentés miatt.