Férfi kézilabda

Nagy László visszatérése hivatalos, zárt kapusak miatta az edzések

Bejelentette, hogy visszatér a magyar férfi kézilabda-válogatottba Nagy László, az együttes egykori csapatkapitánya, aki várhatóan a Norvégia elleni vb-selejtezőkön már szerepelhet a nemzeti csapatban.

Nagy László, a nemzeti válogatott mezével a Thália Színházban, miután bejelentették, hogy a Barcelonával spanyol bajnok világklasszis átlövő három év kihagyás után csatlakozik a világbajnoki selejtezőre és a londoni olimpiára készülő magyar férfi kézilabda-válogatott keretéhez.A Magyar Kézilabda Szövetség és a játékos a budapesti Thália Színházban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Barcelonával a hétvégén spanyol bajnoki címet szerzett Nagy László hétfőtől együtt készül a magyar kézilabda-válogatottal.

Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy a nemzeti csapat edzései a Norvégia elleni, vasárnapi első világbajnoki selejtezőmérkőzésig zárt kapusak lesznek.

"Az együttes számára jelen időszakban a felkészülés nyugalma a legfontosabb, ezért a csapat edzései a Norvégia elleni június 10-i mérkőzésig zárt kapusak. A Magyar Kézilabda Szövetség kifejezetten kéri a szurkolókat és a sajtó munkatársait, hogy megértően segítsék a csapat felkészülését" - szól az MKSZ közleménye.

Nagy László 2009 nyarán szerepelt legutóbb a magyar válogatottban, ezt követően sokáig arra hivatkozva nem játszott, hogy a nemzeti csapatnál nem megfelelőek a körülmények. Legutóbb a 2011 januári világbajnokság előtt és alatt egyeztetett a magyar szövetség vezetőivel, ekkor is nemet mondott a válogatottságra.

Idén tavasszal sorra jöttek hírek arról, hogy az átlövő egyre közelebb áll ahhoz, hogy spanyol válogatott legyen, majd váratlanul bejelentette jelenlegi csapata, a Barcelona vezetőinek, hogy az MKB Veszprémben folytatná a pályafutását. Ezt követően vetődött fel ismét a kérdés, hogy Nagy László lesz-e ismét magyar válogatott, de Mocsai Lajos szövetségi kapitány nem akart állást foglalni a kérdésben, amíg nem dől el, hogy a játékos melyik klubban szerepel a jövőben. Az utóbbi napokban a sajtóban jelentek meg arról nem hivatalos információk, hogy a játékos visszatér a nemzeti csapatba, amelyek most beigazolódtak.

Férfi kézilabda
A Nagy László-ügy története (forrás: MTI)
2009. június 21. - Nagy László eddigi utolsó válogatott mérkőzése. A szlovákok elleni galgóci Eb-selejtezőn - melyet 30-19-re nyert a magyar csapat, és ezzel kijutott a 2010-es Eb-re - az átlövő ötször volt eredményes.
2009 őszétől - Nagy nem szerepelt többek között az Eb-n, valamint az azt követő vb-selejtezőkön. Csapatkapitányként a válogatott játékosok nagyobb anyagi megbecsülését szerette volna elérni, ugyanakkor hívta őt a spanyol szövetség is, hogy legyen ott válogatott. A kinevezett új kapitány, Mocsai Lajos jelezte: szakmailag indokoltnak tartja Nagy meghívását a válogatottba, ám a játékosnak magának kell döntenie, hogy tudja-e vállalni a szereplést vagy sem.
2010. június - A csapat nélküle harcolta ki a 2011-es vb-indulást.
2010. november - Nagy ismét jelezte: mivel nem változtak meg azok a feltételek (például a napidíjak megemelése, biztosítások), amelyeket jelzett a magyar szövetségnek (MKSZ), továbbra is távol marad a válogatottól. Az MKSZ akkori elnöke, Sinka László jelezte: olyan lehetőséget vázolt fel Nagy előtt, hogy majd aktív pályafutásának végén komoly szerepet kaphat a magyar, illetve nemzetközi kézilabdás életben, ugyanakkor a játékos hozzáállásával nem ért egyet. Egy hónappal később az MKSZ közleményben igyekezett megcáfolni Nagy állításait, viszont a játékostársak kiálltak Nagy mellett, és levelükben jelezték: mindenben egyetértenek a csapatkapitánnyal. Ezt követően - a felek jelzése szerint - sikeres egyeztetések kezdődtek.
2010. december - Mocsai meghívót küldött Nagynak a 2011 januári vb-re, ám a játékos távolmaradt. A csapat nélküle lett hetedik és szerzett jogot ezzel olimpiai selejtezős szereplésre.
2011. február 15. - A szövetség eddig az időpontig várt választ Nagytól arra, hogy a jövőben kíván-e szerepelni a nemzeti csapatban, de az átlövő már 2011. február 10-én nyílt levelében - indoklás nélkül - hivatalosan lemondta a válogatottságot.
2011. március - Az Eb-selejtezőkön Nagy nélkül sikerült kiharcolni a 2012-es Eb-indulást.
2011. április 2. - Nagy a Barcelonával az MKB Veszprém csarnokában lépett pályára a BL nyolcaddöntőjének visszavágóján, a magyar szurkolók élesen bírálták őt, bekiabálásokkal, illetve transzparenseken kifejezve véleményüket. Nagy vezére volt a katalán gárdának, amely aztán továbbjutott, sőt, később meg is nyerte a legrangosabb európai kupát.
2011. október - Vetési Iván, a magyar szövetség új elnöke megemlítette: Nagy Lászlót visszavárják a válogatottba. "Most már nem a személyes rábeszélésen múlik: azon vagyunk, hogy a válogatottak számára a megfelelő feltételeket megteremtsük. Onnantól Lacin múlik, akire nem szeretnék túl nagy nyomást gyakorolni: hallgasson meg minket és döntsön maga. A célunk, hogy Londonban magyar színekben játszhasson az olimpián" - mondta akkor Vetési.
Egy nappal később Nagy jelezte: álláspontja változatlan.
"Azzal váltunk el, hogy később újra leülünk beszélgetni, ám konkrét időpontról nem állapodtunk meg" - fogalmazott akkor Nagy, hozzátéve, hogy reméli, a szövetségben és a sportágban tervezett változások kedvezően hatnak majd a magyar kézilabdára.
2011. december - Szurkolói szavazás alapján Nagy László lett az elmúlt ötven év legjobb szegedi játékosa, ráadásul a handball-planet szaklapnál őt választották az év játékosává.
2012. január - Az Eb-n nem játszott Nagy.
2012. április 7. - A válogatott Nagy nélkül jut ki az olimpiára.
2012. április - A spanyol Legfelső Sporttanács jelezte: támogatja az átlövő honosítását, hogy már a londoni olimpián spanyol színekben szerepelhessen. Április 28-i spanyol sajtóértesülés szerint Nagy spanyol állampolgár lett, és spanyolként ott lesz az ötkarikás játékokon.
2012. május - A hónap elején Nagy bejelentette a Barcelona vezetőinek, hogy elhagyja a klubot, visszatér Magyarországra, és Veszprémben folytatja pályafutását. Spanyol sajtóértesülések szerint Nagy a világ legjobban fizetett kézilabdázója lesz. A helyzetet bonyolította, hogy a játékosnak még élő szerződése van a Barcelonával. Ahogy Szörnyi Attila menedzser utalt rá: a Barcelonán múlik, Nagy mikor és mennyiért távozhat. A szövetségi kapitány hangsúlyozta: akkor tud Naggyal számolni, ha a két klub megegyezik.
2012. május 19. - A spanyol vonal erősödését jelzi, hogy a veszprémi klub bejelentette: a spanyol Antonio Carlos Ortega lesz a vezetőedző.
2012. május 25. - Nagy a megadott határidőre nem tette le a spanyol állampolgársági esküt, így eldőlt, hogy a spanyol válogatottal nem lehet ott az olimpián.
2012. május 29. - A Barcelona chilei beállósa, Marco Oneto érkezését adta hírül a Veszprém.
2012. június 4. - Nagy László bejelentette: visszatér a magyar válogatottba.