EURO 2012

Lengyelország részlegesen visszaállítja a határellenőrzést az Eb alatt

  • MTI

Lengyelország június 4-től július 1-jéig visszaállítja határain az ellenőrzést a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság miatt - olvasható a lengyel belügyminisztérium vasárnapi közleményében.

A közlemény szerint a schengeni övezeten belül a lengyel-német, -cseh, -szlovák és -litván határokon, illetve a lengyelországi repülőtereken és kikötőkben ideiglenesen bevezetett ellenőrzések nem lassítják a közlekedést, mert csak az előzetes információk alapján kiválasztott személyeket érintik. Ha felmerül a gyanú valakivel szemben, hogy a közbiztonság vagy a közrend megzavarására készül, akkor a hatóságok megtilthatják neki a beutazást.

A június 8-án kezdődő kontinensviadal biztonságáért felelős lengyel hatóságok a kockázatelemzés és más országok hatóságaitól származó adatok alapján fognak intézkedni előre meghatározott időpontokban és helyeken, az ország határát átszelő útvonalakon. A közutakon közlekedők ellenőrzését a határőrség az okmányok eredetiségének igazolásához szükséges, illetve kábítószer-azonosító készülékekkel felszerelt külön járőrautói végzik.

A légi és a tengeri közlekedésben pedig kizárólag az előre megnevezett járatok utasait fogják ellenőrizni.

Az Európai Unió (EU) tagországainak állampolgárai személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel közlekedhetnek, más országok állampolgárainak útlevéllel és megfelelő tartózkodási engedéllyel, például vízummal kell rendelkezniük.

Lengyelország 5 éve csatlakozott az uniós állampolgárok szabad mozgását biztosítani hivatott schengeni övezethez, amelyhez 23 EU-tagországon kívül Svájc és Liechtenstein is tartozik. A zónára vonatkozó szerződés a közrendre leselkedő veszély esetén engedélyezi a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.

Hasonló intézkedéseket a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején is bevezettek.

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!