Magyar válogatott

Jobban játszottunk, de a sok helyzet csak döntetlent ért az írek ellen

A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott hétfőn az Európa-bajnokságra készülő vendég Írországgal felkészülési mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban.

A viharos időjárás miatt az eredeti időponthoz képest 20 perccel később, 20:50 órakor kezdődött a találkozó.

A rendkívül lendületes, jó ritmusú első félidőben a csúszós füvön számos veszélyes helyzet adódott mindkét csapat előtt. A mieink az első negyedórában jobbára a védekezéssel voltak elfoglalva, míg az írek előtt két ígéretes lehetőség is adódott: a 7. percben John O'Shea fejese felülről súrolta a hálót, majd a 14. percben a kontrából kilépő Robbie Keane lövését hárította Bogdán Ádám. Ezután viszont a magyarok kerültek mezőnyfölénybe, és sorra dolgozták ki a helyzeteket: Dzsudzsák Balázs egymaga három tizenhatoson kívüli lövéssel jelentkezett, de Shay Given mindannyiszor nagyot mentett. A 36. percben Szalai fordult ziccerben kapura az öt és felesről, de nem találta el jól a labdát, Given védeni tudott. A félidő végén ismét a Mainz légiósa szerezhetett volna gólt, de Szakály pazar átadása után túl sokat várt, Ward beérte és szerelte. Az első negyvenöt percben Keane lövésén kívül nem kellett védenie Bogdánnak, a beadásokat pedig hajszálpontosan fülelte le.

A magyarok egyik legjobbja az első félidőben az ezúttal védőként játszó Varga József volt, a Szpartak Moszkva villámgyors szélsője, Aiden McGeady játékát teljesen megbénította.

Eleinte a második félidőben is ugyanez a forgatókönyv érvényesült, rögtön a felvonás elején Varga József bal oldali, beadásszerű lövését hárította a cserekapus Kieran Westwood, majd Gyurcsó Ádám lőtt a tizenhatosról, laposan a bal alsó mellé - beszédes adat, hogy ez volt az első olyan magyar helyzet, ami nem ért kaput. Az 53. percben Szalai harmadik nagy lehetőségét puskázta el, Halmosi Péter bal oldali beadása után a bevetődő Dunnba vágta a labdát.

A folytatásban csökkent az iram, védőink kissé leeresztettek, míg a bizonyítani akaró ír cserék felpörgették az ellenfél játékát. Szerencsére Bogdán eszén nem tudtak túljárni, a nagyrészt a Premier League-ben futballozó írek nem tudták meglepni a kenyerét szintén Angliában kereső, stílusukat jól ismerő kapuvédőt. A 62. percben Walters pörgetését ütötte ki Bogdán, majd, miután Mészáros adott kis híján gólpasszt Coxnak, ismét résen volt, ezután Simon Cox, majd Whelan jobb oldali lövésére vetődött.

A hajrára ismét megélénkültek a magyarok, és újabb helyzetekkel szerezhették volna meg a győzelmet, a hosszabbításban Németh Krisztián tiszta ziccert hagyott ki. Jobban játszottunk, jóval több lehetőséget dolgoztunk ki, de a 0-0 ellenére sem lehetünk csalódottak. Nemzeti tizenegyünk szép, olykor látványos futballal szolgálta ki a szurkolókat, és a csehek elleni siker után ismét egyenlő ellenfele volt egy Európa-bajnoki résztvevő csapatnak.

A magyar válogatott legközelebb augusztus 15-én lép pályára, amikor Izraelt fogadja, szintén felkészülési mérkőzésen. Az ír válogatott megszakítás nélkül 14. meccsén maradt veretlen, legutóbb 2011. március 29-én kapott ki.

"Valóban nem egy rutinos csapat volt a mai, de a fiatalos hév és hozzáállás miatt több helyzetet tudott kidolgozni csapatunk, mint ez ellenfél. Sajnos nem tudtunk élni lehetőségeinkkel, de tisztességesen, becsületesen játszottak a játékosok. A fiúk megmutatták, hogy akár az Európa-bajnokságra is készülhetnének" - nyilatkozott Egervári Sándor a lefújás után a Sport TV-nek.

"Az elmúlt 19 mérkőzés alapján, egy-kettőt leszámítva, ez a csapat megmutatta képességeit, és bebizonyította, hogy közelebb került az európai élvonalhoz, de a középmezőnyhöz mindenképp."

"Mészáros Norbi élt a lehetőséggel, de Gyurcsó Ádámtól kezdve a többi újonc is nagyon komoly előrelépésen ment keresztül, akikre akkor is számítani fogunk, ha felépülnek sérültjeink."

"Ma este meglehetősen szerencsések voltunk, mert az első félidőben ellenfelünk megérdemelte volna, hogy legalább két gólt rúgjon, de a kapusunk remekül védett. Korábban is mondtam, hogy sok magyar válogatott meccset láttam, továbbra is azt gondolom, minden tekintetben erős csapatról van szó. Fiatal együttes, amely gyorsan passzol, és jól járatja a labdát. A játékstílusunkat nem tudjuk meccsről-meccsre változtatni. Csapaton belül át fogjuk beszélni, milyen játékszituációk okoztak nehézséget nekünk ezen a meccsen" - fogalmazott Giovanni Trapattoni, az írek olasz mestere.

Nemzetközi felkészülési mérkőzés:
MAGYARORSZÁG-ÍRORSZÁG 0-0
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, vezette: Kenn Hansen (dán).
 
Magyarország: Bogdán Ádám - Varga József, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Halmosi Péter (Kádár, 69.) - Gyurcsó Ádám (Koltai, 87.), Pintér Ádám (Vanczák Vilmos, 46.), Szakály Péter (Szabics, 66.), Dzsudzsák Balázs - Koman Vladimir - Szalai Ádám (Németh, 79.).
Cserepad: Király Gábor, Debreceni András, Koltai Tamás, Szabics Imre, Németh Krisztián, Kádár Tamás és Vanczák Vilmos. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.
 
Írország: Given (Westwood, 46.) - Dunne, O'Shea, St. Ledger, Ward - Duff (Hunt, 63.), Andrews (Gibson, 66.), Whelan (Green, 85.), McGeady - Keane (Cox, 61.), Doyle (Walters, 46.).
Cserepad: Westwood, Forde, O'Dea, Kelly, McShane, Gibson, Green, S. Hunt, McClean, S. Long, Walters, Cox. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni.
 
sárga lap: Korcsmár (42.), illetve Ward (57.)

 

 

 

 

 

Élő közvetítés:

93. perc: Vége a mérkőzésnek.

93. perc: Mit hagyott ki Németh?! Tisztán kapta a labdát a bal oldalon, lekezelhette volna, de egyből ellőtte, Westwoodnak ez csemege volt.

91. perc: Jobb oldali szabadrúgás után Westwoodé a labda.

90. perc: Három perc a ráadás.

90. perc: Hunt ívelte szabadrúgásból a kapu előterébe a labdát, Cox elesett, Bogdáné a labda.

87. perc: Gyurcsó helyén Koltai Tamás.

86. perc: Bogdán mentett a jobb oldalon Hunt elől.

85. perc: Whelan kiszállt a játékból, Green az új ember.

84. perc: A szöglet után kifejelt labdát Szabics középről, a tizenhatos vonaláról küldte rá, Hunt a gólvonalról vágta ki.

83. perc: Dzsudzsák lódult meg a bal szélen, a beadását szögletre mentették.

81. perc: Whelan jobbról, hat méterről lőtt laposan, Bogdán vetődött a játékszerre.

79. perc: Szalait Németh Krisztián váltotta.

77. perc: Kádár bal oldali ívelését McGeady vágta ki Szabics elől. A szöglet után kontráztak az írek, Cox jobbról lőtt, Bogdán de Bogdán eszén nem járt túl. Majd Hunt jobb oldali beadását fejelte kevéssel a bal sarok mellé Walters.

77. perc: Mészáros kissé flegmán gurított haza Bogdánnak, de a kapus résen volt és kivágta a labdát Cox elől. Majdnem gólpasszt adott a debreceni védő.

76. perc: Hunt esett el, de senki sem bántotta, majd Mészáros kísérte ki a labdát.

Lanyhult a mieink lendülete, ezt Egervári is érzékelte, a hozzá legközelebb álló Dzsudzsákkal üzent Komannak.

74. perc: Felgyorsult az írek játéka, az ötödik szögletük azonban szerencsére veszélytelen, Darron Gibson vágta fölé a labdát.

Most az írek birtokolják többet a labdát, a cserék nagyon akarnak bizonítani Trapattoninak.

69. perc: A jól játszó Halmosi Péter hagyta el a pályát, Kádár Tamás érkezett.

68. perc: Gyurcsó 18-ról ballal lőtt csúnyán a kapu felé, de a vizes talajon felpattant előtte a labda.

66. perc: Andrews helyén Darron Gibson a friss erő. Szakály Pétert Szabics Imre váltotta.

64. perc: A harmadik ír szöglet után Walters jobbról a lábak között ellőtte a labdát, de méterrekkel a hosszú alsó mellé.

63. perc: Damien Duff helyén Hunt a pályán.

62. perc: Walters pörgetett az ötös jobb sarkáról, Mészáros belepiszkált, majd Bogdán nagyot vetődött és kiütötte a labdát. A kipattanóra Cox érkezett, de Vanczák remek becsúszással mentett.

61. perc: Robbie Keane sétált le a pályáról, Simon Cox érkezett 12. válogatott mérkőzésére.

58. perc: Dzsudzsák balról a sorfalba bikázott.

57. perc: Ward rántotta le Gyurcsót, nagy szerencséje, hogy a tizenhatoson kívül. Sárga az ír védőnek.

55. perc: McGeady 18 méteres lövése Vargáról szögletre pattant. A sarokrúgás után Keane a rövid sarok mellé fejelt.

55. perc: Dzsudzsák lövésébe beletette a labdát Szalai, órási bravúrral védett Westwood.

53. perc: Halmosi gurította be a labdát balról Szalainak, aki a bevetődő Dunnba vágta azt. A kipattanóra Koman küldte rá, Whelan blokkolt. A Mainz légiósa harmadik nagy lehetőségét puskázta el.

51. perc: Mészáros blokkolása után az írek első szöglete következett. Végeztek el ennél már jobban is sarokrúgást.

51. perc: Gyurcsó lőtt a tizenhatosról, laposan a bal alsó mellé.

48. perc: Varga József bal oldali, beadásszerű félmagas lövését Westwood hárította. Újabb magyar lehetőség.

46. perc: A vendégeknél Shay Givent Kieran Westwood váltotta a kapuban, Kevin Doyle-t pedig Jonahtah Walters.

46. perc: Pintér Ádámot Vanczák Vilmos váltotta, Koman szerencsére folytatni tudta a játékot.

46. perc: Az írek kezdték a második félidőt.

Az első tíz perc kivételével a mieink dominálnak a pályán, Shay Givennek négy nagy védésre volt szüksége, a túloldalon egyedül Robbie Keane tesztelte Bogdán Ádámot. Rossz hír, hogy Koman Vladimir rásérült bokájára, nem tér vissza a második félidőre.

45+2. perc: Vége az első félidőnek. 0-0 az állás 45 perc után.

45. perc: Koman Vladimir a földön, aláfordult a bokája egy lövésnél.

43. perc: Szakály pazar átadása után Szalai parádés csellel csapta be védőjét, de túl sokat várt, eltolta a labdát balra, Ward beérte és szerelte, a csatár közben rálépett Ward lábára.

42. perc: Korcsmár kapott sárga lapot visszahúzásért.

42. perc: Az ötösön álló Szalai elől kivágták a labdát. Majd Dzsudzsák mutatott be egy borzalmas beadást.

36. perc: Ledger elesett Szalai mellett, a csatár ziccerben kapura fordult az ötösön, de nem találta el jól a labdát, Given védett.

35. perc: Whelan jobbról, 24-ről egy-két méterről kapu fölé tüzelt.

34. perc: Mészárostól kapott egy medvepuszit Robbie Keane. Szabadrúgás az ellenfélnek.

31. perc: Dzsudzsák kisszöglete után ott pattogott a labda az ír kapu előtt, de helyzet nem lett belőle.

30. perc: Gyurcsó adott középre jobbról, a védők kivágták a labdát, következik a mérkőzés első szöglete.

29. perc: Keane-t állította meg az ötös bal sarkánál Mészáros, Duff bal oldali beívelését Bogdán magabiztosan fogta.

28. perc: McGeadyt Halmosi Péter szerelte a jobb oldalon.

27. perc: Dzsudzsák bal oldali beadása magas volt Szalainak. 

25. perc: Szalai játszott össze Komannal, utóbbi álompassza után Dzsudzsák harmadjára suhintott kapura, Givennek újabb nagy védést kellett bemutatnia. Beszorultak az írek...

22. perc: Varga József nagykönyvbe való szerelést mutatott be a balszélen megiramodó McGeadyvel szemben.

Az utóbbi öt perc egyértelműen a miénk, egyelőre sokkal jobban játszunk, mint a csehek ellen.

21. perc: Koman ívelt az ötösön álló Szalaihoz, de Dunne bevetődve tisztázott, a csatárt is felborítva.

18. perc: Dzsudzsák ismét távolról, 20-ról tesztelte az Aston Villa kapusát, Givennek ezúttal barvúrra volt süksége, a labda kipattant róla, Ward tisztázott.

17. perc: Dzsudzsák 25-ről, balról  lőtt a hossszú alsó felé, Shay Given vetődött a pattogó labdára.

16. perc: McGeady belefutott Pintérbe, az ír reklamált, de nem történt szabálytalanság.

14. perc: Gyors kontrából Robbie Keane indult meg, nyolc méterről, kissé balról erőből előtte a labdát, Bogdán résen volt és szép védést mutatott be.

14. perc: Szakály lépett ki a tizenhatos jobb oldalán, de Dunn tökéletes ütemben szerelte, ráadásul a magyarról ment ki a labda.

11. perc: Keane lábáról lopta le a labdát Korcsmár.

9. perc: McGeady vitte volna kapura a labdát a bal oldalon, de Keane keresztbe futott előtte és megzavarta, így Mészáros Norbert fel tudott szabadtíani.

8. perc: Dzsudzsák bal oldali szabadrúgása után bal odlalon, az alapvonalnál Szakály húzta vissza labdát, az arra rástartoló Szalai ütközött Whelannel.

7. perc: Kevin Doyle-t birkózza le a földre le Pintér Ádám, majd Keane jobbról érkező beadása után O'Shea 12 méteres csúsztatása felülről súrolta a hálót.

5. perc: Dunn ívelésre Robbie Keane mozdult, de lesről.

Harcosan kezdtek a magyarok, minden labdáért megküzdenek.

4. perc: Ward jobb oldali beadása Bogdán kezében landolt.

3. perc: Doyle jobbról jövő passzát Korcsmár fejelte ki középen.

2. perc: Mindkét együttes hagyományos szerelésében játszik, a mieink piros felsőben, fehér alsóban, és zöld sportszárban, az írek fehér-zöld összeállításban.

1. perc: A magyarok kezdték az összecsapást!

20:49 - Egyperces gyászszünettel kezdődik a találkozó.

20:44 - A csapatok a pályán, következnek a himnuszok.

20:42 - A játékosok készen állnak, a kijáróban várnak arra, hogy a bíró jelt adjon a kivonulásra.

20:36: A dán játékvezető jelezte, amíg villámlik, nem kezdődhet el a mérkőzés.

20:35 - A két csapat egymás elleni mérkőzései eddig öt magyar siker mellett négy döntetlent és két ír győzelmet hoztak. Történelmi áttekintésünket ezen a linken érhetitek el.

20:31 - "Az írek ellen más játékkal kell előállnunk, reményeink szerint hazai pályán meghatározó támadófutballt tudunk majd mutatni egy rutinos, érett csapat ellen" - mondta a telki edzőtáborban tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján Egervári Sándor. Hozzátette: védekezésben és labdaszerzésben sikerült előrelépnie csapatának, amely főképp ennek köszönheti prágai 2-1-es győzelmét, ugyanakkor megjegyezte, hogy az ellenfél kapuja előtt a vártnál kevesebb lehetőség adódott.

Egervári kiemelte, hogy a legutóbbi siker különösen értékes, mivel a szokásosnál több új labdarúgó tagja a keretnek.

"Az írek minden meccsükön a hagyományos négy-négy-kettes felállást választják, Trapattoni hagyta kibontakozni a tradicionális ír erényeket, nem próbált a futballistákra erőltetni másfajta játékot, mint amit korábban megszoktak. Az írek egyik nagy erőssége, hogy rendkívül jók a párharcok és a fejpárbajok megnyerésében. Két masszív belső középpályásuk van, akik a védekezésben és a támadásban is képesek jól játszani, széleken pedig olyan szervezők szerepelnek, akik jól cseleznek, valamint pontosan adnak be a remekül fejelő ékeknek" - mondta a szövetségi kapitány az írekről.

20:29 - "Ez az utolsó felkészülési meccsünk az Eb előtt, szeretnék olyan teljesítményt és lelkesedést látni a csapatomtól, mint amivel a ránk váró mérkőzéseken lépünk majd pályára" - mondta vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján Trapattoni. "Ugyanazt a folyamatos, zökkenőmentes játékot várom, mint amilyet a Bosznia elleni edzőmeccsen is láttam a futballistáktól."

Aszakvezető mindehhez hozzátette, hogy azt a kezdőcsapatot küldi majd pályára a Puskás Ferenc Stadionban, amellyel jövő vasárnap, csapata Európa-bajnoki bemutatkozásán is szeretne kezdeni Horvátország ellen. "Ezúttal nem az eredmény az elsődleges, persze szeretném, ha a tizenhárom meccse tartó veretlenségi sorozatunk nem szakadna meg" - fogalmazott.

Trapattoni a magyar csapatot fiatal, technikás együttesnek nevezte, mely az elismert magyar hagyományokra építkezik. Mint mondta, látta a magyarok pénteki, csehek ellen 2-1-re megnyert mérkőzését, ugyanakkor több játékos, így Bogdán Ádám, Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs vagy Németh Krisztián játékát már korábban is ismerte.

20:26 - A magyarok eltűntek a játékoskijáróból, az írek még várakoznak. A stadionban villámlik is, az eső mellett orkánerő szél fúj.

20:23 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat! A 20:30-as kezdéssel tervezett mérkőzés csúszik, a Puskás Stadion környékén is tomboló felhőszakadás miatt.