EURO 2012 sztárjai

Csak Chiellini mentheti meg az olaszokat

  • Maruzsa István

Négy nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság. A hathárom.hu arra vállalkozott, hogy tüzetesebben bemutasson néhány játékost, akire szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Sorozatunk első részében a horvát Luka Modricról a másodikban a lengyel Robert Lewandowskiról írtunk, majd következett a német válogatott irányítója, Mesut Özil, ezután pedig a BL-győztes Chelsea spanyol csatára, Fernando Torres, aztán a holland Robin van Persie és a francia Karim Benzema. Hétfőn egy kicsit magukra hagyjuk a támadókat, és egy hátvéddel, az olasz Giorgio Chiellinivel ismerkedünk meg közelebbről.

Miben reménykedhet az az olasz válogatott, amely a... nem túl okos Mario Balotellitől, a néhány hónapja még szívproblémákkal küzdő Antonio Cassanótól és a kétségtelenül klasszis teljesítményre képes, de mégiscsak 34 éves, kevésbé terhelhető Antonio Di Natalétól várja a gólokat? Miben reménykedhet az az olasz válogatott, amelynek játékát az utóbbi években általában motiválatlan, egyre lassabb és szintén öregedő Andrea Pirlo irányítja? Miben reménykedhet az az olasz válogatott, amely egyetlen Eb előtti felkészülési mérkőzésén 3-0-ra kikapott az oroszoktól?

Giorgio Chiellini az olasz labdarúgó válogatott egyik mérkőzésén a világbajnokságon 2010-ben.

Név: Giorgio Chiellini
Születési hely, idő: Pisa, 1984. augusztus 14.
Magasság/testsúly: 187 cm/76 kg
Poszt: középhátvéd
Válogatottság/gól: 50/2
Eddigi sikerei: olasz bajnok (2011-12) Piaci érték: 24 millió euró (transfermarkt.de)

Két dologban: az aktuális az egész olasz bajnokság létjogosultságát megkérdőjelező bundabotrányban, amelyek közül kettő után, 1982-ben és 2006-ban is vb-t nyertek, illetve - kicsit komolyabban - abban, hogy össze tudják rakni a védelmüket, ami a játékuk alapját képezi.

Ehhez pedig kellene egy vezér a hátsó sorba, aki látványosan hiányzott az Oroszország elleni mérkőzésen. Egy olyan, mint amilyen Fabio Cannavaro volt a 2006-os csapatban, amilyen Rio Ferdinand a Manchester Unitedben vagy amilyen Carles Puyol a Barcelonában. Egy "tanár", akinek a játékintelligenciája, stabilitása elég ahhoz, hogy a többiek is jobbakká váljanak vagy legalábbis a hibáik kevésbé feltűnőek legyenek.

Ez lenne a jelenlegi olasz válogatottban Giorgio Chiellini, a Juventus középhátvédje, akinek játékában még nem lehetünk száz százalékig biztosak kisebb sérülése miatt, de folyamatosan edz, és nyilvánvalóan azért nem játszott a múlt pénteki edzőmeccsen, hogy vasárnap a spanyolok ellen már ott lehessen a kezdőben.

Chiellini 27 éves, de képességeihez mérten nem sok címmel büszkélkedhet, mindössze egy friss bajnoki címmel. Ebben persze szerepe van annak, hogy a Juventus történetének egyik legnehezebb időszakában került a klubhoz. A Livornóban kezdte a karrierjét, majd egy évet töltött a Fiorentinánál, mielőtt Torinóba került volna. Nyert már ugyan Scudettót, de a 2006-os bundabotrány miatt azt elvették tőlük, és ő nem is vigasztalódhatott a vb-címmel, mivel kimaradt Marcello Lippi keretéből.

Ehelyett a livornói évek után jött egy újabb szezon a Serie B-ben, majd a lassú, fokozatos fejlődés a Juventusban. Nem is neki kellett igazán fejlődnie, hiszen az elmúlt években a zebramezes csapat egyik legbiztosabb pontja volt, csak épp körülötte volt sok a gyenge láncszem. A 2011-12-es idényre jutott el odáig az együttes, hogy rátaláltak a megfelelő edzőre, aki a néhány rutinos sztár, a zongoracipelők és a még kevéssé ismert fiatalok elegyéből kihozta a maximumot, kihasználta, hogy az ellenfelek többsége a közepesnél alig valamivel jobban szerepelt, és a hajrára tökéletesen összeállva a legnagyobb riválist, a címvédő Milant is le tudta győzni.

Chiellini legszebb mutatványai

A fent már emlegetett gondok - stabilan markáns teljesítményre képes csatárok és lendületes középpályásjáték hiánya - miatt finoman szólva sem számítanak favoritnak az olaszok a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, nagyon nem kell hanyatt esni, ha a csoportból sem jutnak tovább. Mivel minden tornán behúzott kézifékkel kezdenek, szinte biztosnak tűnik, hogy nem tudnak nyerni a címvédő spanyolok ellen, utána gondjuk lehet a horvátokkal is, akik az írek ellen vehetnek lendületet, Giovanni Trapattoni, a szigetországiak olasz kapitánya pedig értelemszerűen pontosan ismeri minden gyengéjüket és erősségüket. Hogy ne legyen igazam, ahhoz óriási szükségük lesz Giorgio Chiellinire a védelem közepén, ahogy nélküle 2008-ban sem nagyon tartott volna a tizenegyesrúgásokig a spanyol-olasz meccs...

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!