Egyéb sportok

Világ- és kontinensviadalok a hétvégén Magyarországon

Címkék:

Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportpolitikáért felelős államtitkára nyitja meg ma este, a Magyarországon rendezett 2012. évi Kyokushinkaikan Európa-bajnokságot. Tegnap este az államtitkár nevében Füzi Ákos, az EMMI sportszakmai főosztályának vezetője mondott köszöntő beszédet a Kisorosziban zajló, első footgolf-világbajnokság megnyitó ünnepségén.

A ma kezdődőfFootgolf világbajnokság egy új, de máris hatalmas népszerűségnek örvendő sportág, amelynek első világversenyét hazánk rendezheti, e tény már önmagában is a sportág magyar képviselőinek elévülhetetlen sikere. A világbajnoksággal egy időben, Budapesten rendezik a sportág nemzetközi szervezetének tisztújító gyűlését is.

A footgolf 2009-ben indult útjára Hollandiából. Még ez évben Magyarországon is megalakult a Magyar Footgolf Egyesület. A footgolf ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, s golfpályán vagy footgolf pályán játsszák. A játék menete, hogy egy 5-ös méretű focilabdát minél kevesebb rúgásból kell eljuttatni az 53,5 cm átmérőjű lyukig, amely az elrúgótól olykor akár 300 méter távolságra is lehet. A játékszabályok alapvetően az eddig ismert golf-szabályokra épülnek.

A magyar egyesület az elmúlt három évben számos hazai versenyt szervezett és több nemzetközi viadalon is részt vett, ahol szép helyezéseket ért el. A mostani, három napos (2012. június 1-3.) hazai rendezésű világverseny közel 160 – európai és amerikai országokból érkező - induló részvételével zajlik a kisoroszi golfpályán.

A tegnapi, dunai sétahajózással egybekötött megnyitón és sorsoláson Czene Attila nevében Füzi Ákos elmondta, hogy „a magyar szervezők elhivatottságát, lelkesedését és vállalkozó kedvét dicséri, hogy a sportág történetében úttörő szerepet vállaltunk.” Az új sportágról szólva a közismert, egykori neves labdarúgó felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a strandröplabda is csodálkozást váltott ki az emberekből, s ma már nagy nézettségű olimpiai sportág. „Meggyőződésem, hogy hamarosan a footgolf is az ismert, kedvelt, népszerű sportok közé emelkedik.” – mondta a megnyitóbeszéd zárszavában Füzi Ákos.

Ma kezdődik Budapesten a kyokushinkaikan Európa-bajnokság is. A legnagyobb kyokushin világszervezet, az IKO (International Karate Organization) által rendezett tornára 23 országból közel 200 sportoló érkezett. A szintén három napos sporteseményen részt vesz a világszervezet japán elnöke Shokei Matsui és a világszervezet főtitkára Katsuhito Gorai is.