NBA

Kevin Garnett fekvőtámaszai bostoni sikert eredményeztek

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nyugati főcsoportdöntőjében született csütörtöki szépítés után keleten sem tudott elhúzni a 2-0-ra vezető Miami Heat a Boston Celtics ellen. Kevin Garnették már 24 ponttal is vezettek a negyedik negyedben, de a Heat a végére felkapaszkodott, viszont így is kikaptak tíz ponttal. A Boston így 2-1-re módosította a párharc állását, és a negyedik találkozón ki is egyenlítheti a szériát.

Sok mindent lehet mondani Kevin Garnettre, de azt nem, hogy ne lenne humorérzéke. Ezt ismét bebizonyította a keleti főcsoportdöntő harmadik meccsén, amikor is úgy tűnt, hogy komolyabban lesérült, miután az ellenfeleknek köszönhetően a padlón kötött ki. A játékostársai gyorsan a segítségére siettek, de Garnett mozdulatlanul hevert egy darabig a hátán, majd a hasára fordult, és hirtelenjében fekvőtámaszozni kezdett, méghozzá nem is a hagyományos módon, hanem ökölbe tett kézzel.

"Mindenfélét kapok a tartásom miatt, de szeretném tudatni az emberekkel, hogy azért tűnt furának, mert ökölbe tett kézzel csináltam. Ez régimódi. Még a nagybátyám tanított meg rá, hogy így végezzem a fekvőtámaszokat. Ez ilyen hadsereges-haditengerészetiféle dolog" - viccelődött Garnett, aki a bohóckodása mellett azért a ponttermelésről sem feledkezett meg.

A Rajon Rondo-Paul Pierce-Garnett hármas meggátolta a Miami Heatet abban, hogy 3-0-s előnyre tegyen szert a keleti főcsoport döntőjében. Rondo és Garnett dupla dupláztak, előbbi asszisztok terén jeleskedett (21 pont, 10 assziszt), utóbbi pedig a lepattanók beszerzésében tündökölt (24 pont, 11 lepattanó), Pierce pedig további 23 egységgel szerzett örömöt a csapattársaknak és a hazai közönségnek.

A találkozó jóformán az első félidő közepén eldőlt, amikor is teljes rövidzárlat jellemezte hét percen keresztül a Miami Heatet. Ez idő alatt a Boston egy 15-0-t produkált, melynek köszönhetően a hatpontos hátrányból kilencpontos vezetést szereztek, és ez az előny a negyedik negyedre már 24 pontosra duzzadt. A Heat LeBron James, az NBA idei alapszakasz MVP-je (34 pont) helyett kénytelen volt Mike Miller tripláihoz fordulni a felkapaszkodás reményében, de 95-87-es állás után James kétszer is hibázott. Először eladta a labdát, majd triplakísérletet vétett, így az utolsó két percben nem sikerült a kiegyenlítés.

"Mindig megpróbálsz feltámadni. Volt egy jó sorozatunk itt a végén, de túl nagy falat volt ez most számunkra" - értékelt James, aki az első negyedben tizenhat pontot írhatott fel magának, azonban a negyedikben csupán négyre futotta tőle, egy lepattanóval.

A párharc vasárnap Bostonban folytatódik, ahol a Celtics akár ki is egyenlíthet.

NBA
Keleti főcsoportdöntő
Boston Celtics - Miami Heat 101-91
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Heat javára.