Magyar válogatott

Támadójáték nélkül nyert az Egervári-csapat Csehországban

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságra készülő Csehország ellen lépett pályára felkészülési mérkőzésen Prágában. Defenzív játékkal is sikerült három kisebb-nagyobb lehetőségből két gólt szerezve nyerni.

A magyar együttes védekező felfogásban kezdett, ennek ellenére gyorsan megszereztük a vezetést. Varga szabadrúgást harcolt ki a cseh tizenhatos előtt, Dzsudzsák nem kérte a játékvezetőt, hogy mérje ki a kilenc métert, így sípszó nélkül ellőhette a labdát, Cech pedig csak beleütni tudott, az így is a hálójába került a 6. percben. (0-1)

Ezt követően egyértelműen a hazaiak diktálták a meccs ritmusát, és néhány kényszerítővel ki is alakítottak veszélyes helyzeteket, egyenlíteniük viszont furcsa körülmények között sikerült. Juhász birkózott Barossal a tizenhatoson belül, de hiába rúgta el egyértelműen a labdát, az asszisztens büntetőt jelzett, a játékvezető pedig megadta. Kadlec ugyanolyan rosszul, ugyanoda rúgta a tizenegyest, mint a holland Arjen Robben a Bajnokok Ligája döntőjében, Bogdán azonban hiába vetődött jó irányba, alatta a kapuba került a labda. (1-1)

Dzsudzsák Balázs és Korcsmár Zsolt örülnek előbbi góljának a Csehország-Magyarország felkészülési labdarúgó-mérkőzésen 2012-ben.

Juhásznak később sem volt szerencséje, egy ártatlan helyzetben a földre került, le is kellett cserélni, Egervári Sándor szövetségi kapitány első beszámolója szerint izomszakadást szenvedett.

A második félidőben is meglehetősen gyengén játszott előrefelé a magyar válogatott. Hiába védekezdtünk magabiztosan a szintén egyre visszább eső csehek ellen, a megszerzett labdákkal nem tudtunk mit kezdeni, néhány kósza előreívelésből próbált Szalai Ádám helyzeteket kiakalítani, sikertelenül.

A színvonal meglehetősen alacsony volt a félidő második felében, a cseréket végrehajtó hazaiak is ötlettelenül játszottak, de így is eljutottak néha Bogdán Ádám kapujáig, ő azonban remekelt ezen a találkozón, Rezek és Hubnik lehetőségénél is nagyokat védett.

Annak ellenére, hogy támadásban nem sok momemtuma volt csapatunknak, sikerült megszerezni a győzelmet, mivel a 89. percben Dzsudzsák keresztlabdája teljesen egyedül találta Gyurcsót a jobb oldalon, aki levette a játékszert, és kilőtte a hosszú alsót. Így a fiatal újonc góllal mutatkozott be a válogatottban. (1-2)

A cseheknek idejük és ötletük sem nagyon volt már, így nem tudtak reagálni a találatra, amivel a magyar csapat győzött az Eb-résztvevő együttes otthonában.

Felkészülési mérkőzés
Csehország-Magyarország 1-2 (1-1)
Prága, 16 ezer néző v.: Lee Probert (angol)
gólszerzők: Kadlec (24., 11-esből), illetve Dzsudzsák (6.), Gyurcsó (88.)
sárga lap: Pilar (72.), illetve Kormcsár (11.), Vanczák (76.)
 
Csehország: Petr Cech – Theodor Gebre Selassie, Tomás Sivok (Roman Hubnik, a szünetben), Michael Kadlec, David Limbersky - Jaroslav Plasil (David Lafata, 79.), Petr Jirácek (Tomas Hübschmann (79.) - Jan Rezek (Frantisek Rajtoral, 72.), Daniel Kolár (Vladimír Darida, 61.), Václav Pilar - Milan Baros (Tomás Pekhart, 61.)
 
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos (Halmosi Péter, 83.), Korcsmár Zsolt, Juhász Roland (Mészáros Norbert, 39.), Laczkó Zsolt - Koltai Tamás, (Gyurcsó Ádám, 64.) Varga József, Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs (Debreceni András, 92.) - Szakály Péter (Szabics Imre, 89.) - Szalai Ádám (Németh Krisztián, 90.)

Vége a mérkőzésnek, győzött a magyar válogatott Csehországban.

90+2. perc: CSERE - Debreceni András lépett pályára Dzsudzsák Balázs helyett.

90. perc: CSERE - Szabics Imre állt be Szakály Péter helyett és Németh Krisztián Szalai Ádám helyett.

89. perc: GÓÓÓL!!! Dzsudzsák keresztlabdája teljesen egyedül találta Gyurcsót a jobb oldalon, aki levette a játékszert, és kilőtte a hosszú alsót. Góllal mutatkozott be a fiatal újonc! (1-2)

A csehek tartogatják a labdát, de eltűnt már a lendület az ő játékukból is, így leginkább a félpályánál járatják a játékszert.

83. perc: CSERE - Halmosi Péter érkezett Vanczák Vilmos helyett.

79. perc: CSERE - Hübschman Jiracek helyett, Lafata Plasil helyett állt be.

76. perc: Vanczák lerántotta Pilart, sárgát kapott.

75. perc: Mészáros elé került a labda a tizenhatoson belül, ő addig várt, amíg elvették tőle, de Pilar messze kapu fölé lőtt.

73. perc: Pilaré a meccs második sárgája, Gyurcsó lábára csúszott rá.

72. perc: CSERE - Rajtoral állt be Rezek helyett a cseheknél.

67. perc: Egy bal oldali szabadrúgás után Kadlec csúsztatott a rövid oldalon, Hubnik pedig a hosszún belepiszkált a labdába, Bogdán azonban lábbal óriásit védett.

65. perc: CSERE - Gyurcsó Ádám váltotta Koltai Tamást.

62. perc: Egy oldalszabadrúgás után Szalai ívelt a kapu elé, Vanczák gyengén fejelt Cech kezébe.

61. perc: CSERE - Pekhart állt be Baros helyett Csehország csapatába, Darida pedig Kolar helyett érkezett.

60. perc: Bal oldali szabadrúgás után Rezek csúsztatott a labdába a rövid oldalon, a hosszú sarok elől pedig Bogdán védett hatalmasat. Szögletre került a játékszer, ami után Rezek ívelt be, Bogdán pedig lehúzta a labdát. Eddig talán a kapusunk a legjobbunk, pedig neki is alig volt dolga.

A védelmi vonalunkat feljebb toltuk, mint az első félidőben, de hiába szerzünk már többnyire a saját térfelünk közepén labdát, azzal eddig nem tudtunk mit kezdeni, Szakály, Koltai és Dzsudzsák is visszafogottan játszik. Egyelőre a szemfüles gólunkon és Juhász első félidőben mellé fejelt labdáján kívül helyzet nélkül "hozzuk le" a mérkőzést.

53. perc: Szöglet után a tizenhatos előtt helyezkedő Pilar elé került a labda, aki kapásból lőtt, Koltairól újabb szögletre pattant a játékszer, ami után Korcsmár szabadított fel.

Hasonlóan indult a második félidő, mint ahogy az első zajlott, a mezőnyjátékot egyelőre a cseh válogatott uralja, de helyzetet még nem tudtak kialakítani.

46. perc: CSERE - A hazaiaknál Hubnik állt be Sivok helyére a védelem közepébe.

A magyar válogatott egyértelműen a védekezésre helyezte a hangsúlyt az első játékrészben. A mieink többnyire a saját térfelükön tartózkodtak, és a tizenhatos előtt tömörülve igyekezték megtörni a csehek játékát. A hazaiak néhányszor kényszerítőkkel így is a kapunk elé kerültek, egy ilyenből harcolták ki a góljukat hozó - egyébként jogtalan - tizenegyest is. Dzsudzsák Balázs szemfüles szabadrúgásgólján kívül Petr Cecht sajnos nem dolgoztattuk meg, főleg a támadásszervezéssel megbízott középpályásaink mutattak keveset az első 45 percben. Sajnos Juhász Roland egy rossz lépés után a földre került, és cserét is kellett kérnie, ami súlyos sérülést feltételez.

Véget ért az első félidő.

45+2. perc: Vanczák fejelte ki Sivok beadását Rezek elől.

45. perc: Kettő percet hosszabbít Lee Probert.

Az utóbbi percekben a két tizenhatos között zajlott a játék. A labda többnyire a cseheknél volt, de sem ők, sem a mieink nem tudtak értékelhető akciót vezetni.

39. perc: CSERE - Mészáros Norbert állt be a megsérült Juhász helyére.

37. perc: Sérülés! Juhász Roland egy cseh támadásnál elrúghatta volna a labdát, de egy rossz lépés után a földre esett, és le is kell cserélni.

35. perc: Pilar újra villant, ezúttal Baros elé passzolt jól középre, ő azonban kényelmes volt, Korcsmár szépen mentett előle.

34. perc: Bogdán mentett nagyot! Plasil a kilépő Pilar elé ívelt, kapusunk azonban jól lépett ki, és a tizenhatosról tisztázott a szélső elől.

30. perc: Koltai gurított le egy szögletet Dzsudzsáknak, ő középre ívelt, ott Vanczák csúsztatott, majd Juhász fejelt, nem sokkal a kapu mellé.

27. perc: Laczkó ívelt Szalai felé remekül, ő Kadlec mellett nem tudott fejelni, a játékvezető pedig még szabadrúgást is ítélt kifelé - eléggé szigorúan és feleslegesen.

25. perc: GÓL! Kadlec ugyanolyan rosszul, ugyanoda rúgta a tizenegyest, mint a holland Arjen Robben a Bajnokok Ligája döntőjében, Bogdán azonban hiába vetődött jó irányba, alatta a kapuba került a labda. (1-1)

23. perc: TIZENEGYES! Juhász birkózott Barossal a tizenhatoson belül, de hiába rúgta el egyértelműen a labdát, az asszisztens büntetőt jelzett, a játékvezető pedig megadta.

21. perc: A hazaiak etióp származású jobbhátvédje, Gebre Selassie ment el a szélen, középre adott, de Bogdáné lett a labda.

19. perc: Korcsmár előbbi mentése után szögletet végeztek el a csehek, Bogdán ütötte ki a labdát, ami után Pilar odakönyökölt Szalainak felugrás közben. A hazai játékos jött ki rosszabbul az esetből, mivel rosszul esett, Szalai folytathatja.

18. perc: Korcsmár mentett a kényszerítő után veszélyesen a kapunk elé kerülő Pilar elől.

14. perc: Gólt szereztek a csehek, de a játékvezető érvénytelenítette, miután Kolár a levegőben ellökte Juhász Rolandot a kapu előtt.

11. perc: Korcsmár kapott sárgát, miután elkésett egy becsúszással. Az ezt követő szabadrúgást Plasil a tizenhatosra passzolta be a jobb szélről, de sikerült felszabadítanunk.

9. perc: Bal oldali szabadrúgást csavartak a hazaiak Bogdán kapujára, de a hálóőr szépen lehúzta a játékszert a hosszú felső elől.

7. perc: Szalai jutott lövéshez a tizenhatoson belül, de lepattant a védőkről a labda.

6. perc: GÓÓÓL!!! Varga szabadrúgást harcolt ki a cseh tizenhatos előtt, Dzsudzsák nem kérte a játékvezetőt, hogy mérje ki a kilenc métert, így sípszó nélkül ellőhette a labdát, Cech pedig csak beleütni tudott, az így is a hálójába került. (0-1)

5. perc: Dzsudzsák kapott labdát a bal szélen, de rosszul, laposan adta be az alapvonal közeléből.

4. perc: Plasil ívelt be egy szabadrúgást, Juhász fejelte ki a labdát.

3. perc: A magyar válogatott védekező felfogásban kezdte a mérkőzést, eddig szinte csak a hazaiaknál volt a labda.

1. perc: Egy bedobás után került Rezek a kapunk elé, de Bogdán könnyen megszerezte a labdát.

19:03 - Csehország csapatából sérülés miatt hiányzik egyik legnagyobb sztárjuk, az Arsenalban játszó Tomás Rosicky.

19:00 - A mieink június 4-én, hétfőn a Puskás Ferenc Stadionban játszanak a szintén az Eb-re készülő Írország csapata ellen, majd egy augusztusi barátságos mérkőzés után Andorra ellen kezdi meg a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatát.

18:55 - A cseh válogatott az Európa-bajnokságon az A csoportban Oroszország, Görögország és a társházigazda Lengyelország ellen játszanak majd a csoportkörben.

Nemzetközi felkészülési mérkőzés:
Csehország-Magyarország
Prága, 19:00, Generali Arena
 
Csehország: Petr Cech – David Limbersky, Michal Kadlec, Tomás Sivok (Hubnik, 46.), Theodor Gebre Selassie – Václav Pilar, Daniel Kolár (Darida, 61.), Jan Rezek (Rajtoral, 72.), Petr Jirácek (Lafata, 79.), Jaroslav Plasil (Hübschman, 79.) – Milan Baros (Pekhart, 61.)
 
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos (Halmosi Péter, 83.), Korcsmár Zsolt, Juhász Roland (Mészáros Norbert, 39.), Laczkó Zsolt - Koltai Tamás (Gyurcsó Ádám, 65.), Varga József, Pintér Ádám, Dzsudzsák Balázs (Debreceni András, 90+2.) - Szakály Péter (Szabics Imre, 90.) - Szalai Ádám (Németh Krisztián, 90.)
Cserepad: Király Gábor, Debreceni András, Mészáros Norbert, Gyurcsó Ádám, Szabics Imre, Németh Krisztián és Halmosi Péter.