Férfi kosárlabda

Rátgéber keretet hirdetett, 18 meccs vár a válogatottra szeptemberig

  • MTI

Kihirdette egyelőre 19 fős keretét Rátgéber László, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. A csapat július 11-én kezdi meg a felkészülést az augusztus-szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre.

"Ma és kedden kerül sor az orvosi kivizsgálásokra a Sportkórházban, aztán szűk hat hét múlva találkozunk a fiúkkal, és kezdjük meg a pontosan két hónapos menetelést" - mondta a pénteki sajtótájékoztatón a januárban kinevezett szakvezető. - "A jelenlegi állás szerint tíz felkészülési és nyolc Eb-selejtezős meccs vár ránk. Ami a hiányzókat illeti, Kálmán László és Simon Balázs már nem vállalta a válogatottságot, Németh Istvánnak egészségügyi, Körtélyesi Gergelynek pedig egyéb problémái vannak. Báder Mártonra két orvosi vizsgálat vár, az ő csatlakozása a jövő héten dől el."

A játékosok képviseletében a Spanyolországban légióskodó Lóránt Péter kifejtette: motivált csapat kezdi majd meg a négyhetes összetartást, a gárda be akarja bizonyítani, hogy többet tud annál, mint amit a tavalyi - sikertelen - Eb-pótselejtezőben mutatott.

Dávid Kornél csapatvezető, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras közölte: "Azzal kell foglalkoznunk, hogy ki van itt, és rendeli alá a nyarát száz százalékban a válogatottnak. A selejtezőcsoportunk lehetett volna könnyebb és nehezebb is, ezzel együtt jó esélyünk van, hogy kijussunk a jövő évi, szlovéniai Eb-re."

A kaliforniai Santa Barbara Egyetemen tanuló, 22 éves Somogyi Gergellyel kapcsolatban Rátgéber László kijelentette: "Gergő tavaly az Universiadén bizonyított, a mostani behívása viszont még sok dolgon múlik. Bár nincs fenn az előzetes listán, 221 centije miatt elkelhet a június 28-án sorra kerülő NBA-amatőrbörzén, ha haza tud jönni utána, akkor próbálunk esélyt adni neki."

Ami az Eb-selejtezők szombathelyi és pécsi helyszíneit illeti, Szalay Ferenc, a szövetség elnöke - egyben szolnoki polgármester - elmondta, hogy a bajnok Szolnok csarnoka egyelőre nem felel meg a nemzetközi szövetség előírásainak, ezért idén nyáron nem lesznek válogatott mérkőzések a tiszaligeti arénában.

Férfi kosárlabda
Eb-selejtezők
A férfi válogatott bő kerete:
Trotter Obie, Wittmann Krisztián, Fodor Márton, Simon László, Hanga Ádám, Horváth Ákos, Molnár András, Vojvoda Dávid, Ferencz Csaba, Gáspár Dávid, Szabó Zsolt, Heindlein Roland, Tóth Gergely, Morgen Ferdinánd, Keller Ákos, Lóránt Péter, Trepák Zoltán, Tóth Ádám, Somogyi Gergely
szövetségi kapitány: Rátgéber László, szövetségi edzők: Sabáli Balázs, Ernest Radjen
 
A férfi válogatott programja:
július 11-20.: edzőtábor, Győr
július 23-28.: edzőtábor, Pécs
július 27-28.: felkészülési mérkőzések Svédország ellen, Pécs, majd keretszűkítés 15 főre
július 31.-augusztus 4.: edzőtábor, Szombathely
augusztus 3-4.: felkészülési mérkőzések, Szombathely
augusztus 8-9.: felkészülési mérkőzések, Belgrád
augusztus 12-14.: edzőtábor, Szombathely
augusztus 15.: Ukrajna-Magyarország, Eb-selejtező, Dnyipropetrovszk
augusztus 16-23.: edzőtábor, Szombathely
augusztus 21.: Magyarország-Ausztria, Eb-selejtező, Szombathely
augusztus 24.: Horvátország-Magyarország, Eb-selejtező, Eszék
augusztus 27.: Magyarország-Ciprus, Eb-selejtező, Pécs
augusztus 30.: Magyarország-Ukrajna, Eb-selejtező, Pécs
szeptember 1-4.: edzőtábor, Győr
szeptember 5.: Ausztria-Magyarország, Eb-selejtező, Schwechat
szeptember 6-10.: edzőtábor, Szombathely
szeptember 8.: Magyarország-Horvátország, Eb-selejtező, Szombathely
szeptember 11.: Ciprus-Magyarország, Eb-selejtező, Ciprus