Olimpia 2012

Most nem kellett a Rettenthetetlen a skót ellenálláshoz

  • VNA

A skótok is nemzeti ügyet csinálnak a londoni olimpiából - elérték, hogy a náluk sorra kerülő három labdarúgó mérkőzés alatt a skót nemzeti zászló is ott loboghasson a glasgowi Hampden Park stadion tetején.

Eredményesen védték meg magukat a skótok és kiharcolták, hogy a londoni olimpia ideje alatt a glasgowi Hampden Park stadion tetején az ő nemzeti lobogójuk is ott lenghessen. A londoni olimpia szervezői eredetileg azt szerették volna, hogy egyedüliként a brit lobogó legyen látható a labdarúgó stadion tetején, ahol a 2012-es nyári olimpia labdarágó tornájának néhány mérkőzésére is sor kerül majd nyáron. A skót nemzeti stadionban három találkozót rendeznek az olimpia alatt (a megnyitó előtt, július 26-án a Honduras-Marokkó és a Spanyolország-Japán mérkőzéseket, valamint augusztus elsején az Egyiptom-Fehéroroszország találkozót) ezek idejére pedig a skótok nem akarták bevonni lobogójukat.

A zászló használata körül komoly vita alakult ki az elmúlt hetekben. A brit álláspont szerint csak a brit zászlónak van létjogosultsága, lévén a skót sportolók is brit zászló alatt vesznek részt a londoni játékokon. A skótok első reakcióként szurkolóik bojkottjával fenyegettek, majd ők is belátták, hogy a totális "szabadságharcnak" a XXI. században már nincs különösebb értelme. A sokkal gyümölcsözőbbnek bizonyuló háttértárgyalások pedig végül eredményre vezettek, ami alapján pénteken a szervezők bejelentették, hogy a Hampden Park tetején - az év 365 "normál " napjához hasonlóan - az olimpia alatt is ott loboghat majd a skót nemzeti zászló.