Sportpolitika

Az NBA is lázad az olimpia ellen

  • VNA

Elképzelhető, hogy a londoni olimpia lesz az utolsó, ahol az NBA sztárok nagy tömegben lesznek jelen a férfi kosárlabda tornán.

Idén lesz húsz éve, hogy a barcelonai olimpián először játszhattak az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság, az NBA csillagai. A barcelonai olimpián szerepelt - játéka miatt azóta is a Dream Team becenévvel illetett – amerikai csapatot közületek sokan talán nem is látták élőben játszani, de az akkori együttes teljesítménye azóta is mérföldkő az olimpiák és a profi sportligák kapcsolatában. A többek között Michael Jordannel, Magic Johnsonnal és Larry Birddel felálló csapat természetesen simán megnyerte a ’92-es olimpiai tornát. Sokan ugyan kritikával illették a férfi kosárlabda tornát a nagy különbségű amerikai győzelmek miatt, de az biztos, hogy a sportág történetének egyik legjobb döntése volt a Chuck Daly vezette brigád összeboronálása. Az amerikaik mind a nyolc meccsüket megnyerték a katalán városban, ráadásul 43,75 pontos (!) átlagkülönbséggel tették mindezt, a fináléban pedig a horvátokat is 32 ponttal (117-85) verték meg.

Idén Londonban is ott lesznek a parketten az NBA legnagyobb sztárjai (az amerikai klasszisok mellett például a a britek is a Chicago Bullst erősítő Luol Deng játékában bíznak), de elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó olyan olimpia, amely előtt össznépi vándorlás kezdődik meg Észak-Amerikából. A profi liga irányítói (így a szerdai sajtótájékoztatón erről beszélő David Stern és helyettese Adam Silver) ugyanis a játékosok túlterheltsége (?) miatt nem nézik jó szemmel azt, ha két fárasztó NBA szezon között nyáron még az olimpián vagy éppen a világbajnokságon is pattogtatnak legjobbjaik.

A tervek szerint az NBA mindenhatói a londoni olimpia után ülnének össze a FIBA vezetőivel, hogy tárgyaljanak a jövőről. Az ő elképzeléseik szerint hasonló rendszer lehetne működőképes, amely a labdarúgók olimpiai tornáján is működik. Ott ugyanis a résztvevő csapatok kereteit (három túlkorostól eltekintve) csak 23 év alatti játékosok alkothatják, ez a felállás pedig talán kellően megóvná az NBA "pénztermelő" sztárjait a nyári kiegészítő terhektől.