EURO 2012

Milliókat veszíthet Lengyelország az Eb adómentesítése miatt

  • MTI

Több millió eurót is veszíthet Lengyelország, mert engedett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) követeléseinek és adómentesítette a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságot.

A Rzeczpospolita című napilap csütörtöki száma szerint a lengyelek az Eb szervezési jogának fejében garantálták az UEFA-nak, hogy nem adóztatják egyebek között a játékosok, a bírók és az edzők jövedelmét. Ezen kívül a 2006-ban Lengyelországban hatalmon lévő, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) pénzügyminisztere szerződésben szavatolta, hogy a szövetség Svájcban bejegyzett társaságait az általános forgalmi adón kívül nem terheli sem osztalékadóval, sem licencdíjakkal, sem más jellegű adókkal.

A 2008-as, osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalon mind a rendezvény szervezőinek, mind a résztvevőknek a jövedelmét a helyi szabályok szerint adóztatták, így maga az UEFA több mint 3 millió eurót fizetett be az illetékes svájci adóhivatalnak.

Malgorzata Brzoza, a lengyel pénzügyi tárca szóvivője szerint az adómentesítés "a közösségi és a lengyel jogszabályok és a lengyel érdekek értelmében történt", míg a garanciák megszegése az UEFA-val kötött szerződés azonnali felmondását vonná maga után.

A lengyel lap szerint csak a lengyel válogatott jövedelmét adóztatják Lengyelországban - a csapat az Eb megnyerése esetén 8 millió euróval lesz gazdagabb. Ugyanakkor csak a döntőbe jutásért kifizetendő díjakra az UEFA összesen 196 millió eurót tart fenn a válogatottak számára.