NHL

Hirtelen halálban maradt hibátlan a Kings

  • Molnár Dávid

Nem tudták megszakítani az Ördögök a Királyok idegenbeli hibátlan mérlegét az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában, miután hosszabbításban 2-1-re elvesztették hazai pályán az első mérkőzést. A Kings így már zsinórban kilencedik győzelménél tart az ellenfelek otthonaiban, és eddig még nem került hátrányba egy párharcban sem.

Elmaradt a szentségtörés

Egyelőre a New Jersey Devils sem találta meg az ellenszert a Los Angeles Kings idegenbeli játékára. Az Ördögök a Stanley-kupa döntő első mérkőzésén hazai pályán tapasztalhatták meg a nyugati konferencia sebesvonatának erejét, és valószínűleg egy életre megtanulták, hogy egy apró védelmi hiba már végzetes lehet a Királyok ellen.

A találkozó első játékrésze az elhúzódó himnusz miatt tizenöt perc késéssel rajtolt el, és összességében nem is ért fel a várakozásokhoz. Mindkét csapat megilletődve lépett pályára, mintha még maguknak a játékosoknak is fura lett volna, hogy Stanley-kupa döntőt játszanak, úgyhogy az első perceket rengeteg játékmegszakítás jellemezte lesre korcsolyázások, illetve tilos felszabadítások miatt. Az első reklámszünet viszont eltüntette az izgalmat és a görcsöket a játékosokból, és kezdett hoki meccs jellege lenni a mérkőzésnek.

Bár előzetesen sok szó esett a Devils termékeny negyedik soráról, ezúttal a Los Angeles negyedik triumvirátusa köszönt be. Jordan Nolan nem hagyta abba a pakk üldözését a Devils kapuja mögött, középre játszott, majd Colin Fraser Martin Brodeur hálójába varázsolta a játékszert, amivel megszerezte az első gólját az idei playoffban, és egyben előnyhöz is juttatta a csapatát. Ezt követően a Devils is rákapcsolt, és David Clarkson előtt két ordító helyzet is akadt, de az alapszakaszban harminc találatot jegyző kanadai csatár mindkétszer a kapu felé durrantott, így a Kings mehetett le előnnyel a szünetre.

A folytatásban a csapatok korai ütközések bemutatásával próbáltak meg a másik fölé kerekedni, de ebből is a Kings jött ki jobban. Olyannyira, hogy a Devils a második harmad első tizenhárom percében még kapura sem tudott lőni, míg a Kings rendületlenül dolgozta ki az újabb és újabb helyzeteket, de Brodeur folyton résen volt, és a védők is lecsaptak a kipattanó korongokra, mielőtt azokból nagyobb baj származhatott volna. A veterán kapus védései pedig nem voltak hiábavalók.

A Devils a harmad végére kezdett magára találni, és előbb nagy ütközések váltottak ki örömujjongást a közönségből, majd Quick majdnem összehozott magának egy gólt. A fiatal kapus egy belőtt korongot akart a kapu mögött megállítani, de a játékszer túlcsorgott az ütőjén, a Devils csatárok viszont nem tudták az üres kapura irányítani a pakkot. Hazai oldalon nagy felháborodást eredményezett az eset, hiszen a ketrec elé visszaigyekvő Quick maga alá temette a Devils csapatkapitányát, Zach Parisét, a bírók keze azonban nem lendült fel.

Emiatt bánkódniuk nem sokáig kellett, hiszen egy perc sem telt el, és megszületett az egyenlítő találat, szinte különösebb Devils nyomás nélkül. Anton Volchenkov lőtt kapura, Quickről pedig magasan pattant vissza a korong, ami védőtársa, Slava Vojnov testéről besodródott a hálóba. Az egyenlítő találat felébresztette a hazaiakat, míg a vendégeket kissé összezavarta, de a harmad vége előtt nem tudott ebből mezőnybeli fölényt kovácsolni a Devils.

A záró periódus elején viszont érvényesíteni tudta a gól által adott lendületet, és most rajtuk volt a sor, hogy hosszú percekre beszorítsák a Kingst a saját harmadába. Zach Parisé még a pakkot is bejuttatta a kapuba, azonban mindezt szabálytalan módon tette, a kezével, úgyhogy a gólt nem adták meg a bírók. A hátralévő időszak már Quick és Brodeur magánháborújáról szólt, a két kapus ugyanis egymást igyekezett felülmúlni a szebbnél szebb védések bemutatásában – a hazaiak veterán hálóőrének különösképpen figyelnie kellett a játékrész második felében, amikor is rövid idő alatt három nagy esély is adódott a Kings előtt, de Drew Doughty még tiszta helyzetből sem tudta másodszor felavatni Brodeurt a meccsen.

Miután a kapusok hathatós közreműködésének köszönhetően több találat nem esett, jöhetett a hosszabbítás, mely mindkét csapat számára szép emlékeket elevenített fel, hiszen a Kings mindkét ráadásos meccsét megnyerte, míg a Devils 4-1-es mérleget produkált eddig az extra időbe torkolló találkozókon a playoffban.

Bár a harmadik harmadhoz hasonlóan a hazaiak kezdték jobban a ráadást, a végső mégis a Kingsé, nevezetesen Anze Kopitaré lett. A szlovén center Justin Williamstől kapott kiváló passzt a semleges harmadban, miközben az amerikai csatár magára vonta mindkét Devils védő figyelmét, így Kopitar egy az egyre vezethette rá a pakkot Brodeurre, és hidegvérrel értékesítette a helyzetet.

A Kings tehát továbbra is hibátlan idegen földön, és az idei rájátszás során még egy párharcban sem kerültek hátrányba. A Devils a vereség miatt nem kesereghet sokáig, hiszen szombaton újból megmérkőzik a két együttes, és ha akkor is kikapnak, akkor igen kínos helyzetbe kerülnek már rögtön a párharc elején.