London 2012

A Mocsai-csapatnak egy világsztárral kevesebb gondja lesz

  • VP

Kimaradt Dánia olimpiai keretéből Lars Christiansen, ezért a 40 éves klasszis szélső bejelentette visszavonulását.

Lars Christiansentől rettegtek a kapusok

A januári Európa-bajnokságon aranyérmet szerző dánok szövetségi kapitánya, Ulrik Wilbek kijelölte azt a csapatot, mellyel megcélozza az olimpiai elsőséget is.

Az északiak válogatottjában a balszélső posztjára a Flensburgban légióskodó Anders Eggert kapott meghívót, ezzel párhuzamosan pedig eldőlt, hogy Lars Christiansen nem lesz ott az ötkarikás játékokon.

A 338-szoros dán válogatott klasszis 1503 gólt szerzett a nemzeti csapatban, ezzel ő Dánia szereplési és gólrekordere is.

Christiansen 1996-ban a Kolding csapatától igazolt a német Flensburghoz, ahol a nemzetközi kézilabdavilág egyik legnagyobb klasszisává nőtte ki magát. 2010-ben, 14 sikeres év után igazolt vissza egykori csapatához.

Pályafutása során a válogatottal kétszer Európa-bajnoki aranyérmet (2008, 2012), háromszor bronérmet (2002,2004, 2006) szerzett, a világbajnokságokról egy második (2011) és egy harmadik helyezése van (2007).

Klubszinten két ízben játszhatott Bajnokok Ligája finálét (2004, 2007), nyert EHF-kupát (1997) és KEK-et (2001), háromszor német kupát és egyszer német bajnokságot -valamennyi eredményt  a Flensburg színeiben érte el.

Christiansen elsősorban tökéletes helyzetkihasználásáról vált ismertté, a kapusok ritkán jártak túl ez eszén, a heteseket pedig talán senki nem lőtte be olyan magas százalékban, mint ő.

Christiansen a bejelentés apropójából tartott sajtótájékoztatón azt mondta, döntésének nem a válogatottból való kimaradás az oka, már a szezon közben elhatározta, hogy nyáron felhagy az aktív játékkal.

Ettől függetlenül Lars Christiansen nélkül is bivalyerős a dán csapat, amely Londonban egy csoportban szerepel majd Magyarországgal, Horvátországgal, Spanyolországgal, Szerbiával valamint Dél-Koreával.