NBA

Így ír történelmet a San Antonio

  • Barcsai Róbert

A héten már a főcsoportdöntők is elkezdődtek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), ám heti rovatunkban mégsem ezzel, hanem az előző kör eredményeivel, valamint a San Antonio Spurs különös menetelésével foglalkozunk.

Ismét a történelemkönyvekben a Spurs

A rájátszásba nyugatról elsőként bekerülő San Antonio annak ellenére is jól hajrázott az alapszakaszban, hogy a csapat idős átlagéletkora miatt sokan azt várták volna, hogy pont a végjátékra eresztenek le Parkerék, és végül egy tíz meccsből álló győzelmi szériával érkezett a playoffba a Spurs.

Az első körben a Utah Jazz várt ellenfélként a Spursre, és nem túl nagy meglepetésre a San Antonio söpréssel jutott tovább, méghozzá úgy, hogy a legkisebb különbség a két együttes között hat pont volt a mérkőzések végeredményét tekintve. Sokak szerint ez teljesen papírforma eredmény volt, de már ekkor sejteni lehetett, hogy valami készül Texasban, hiszen kisöpörni a Jazzt, az bizony nem mindennapos teljesítmény, már csak azért sem, mert Salt Lake Cityben rendkívül nehéz nyerni, még egy San Antonio-szerű bivalyerős csapatnak sem.

Ezt követően a második körben a Los Angeles Clippers következett, akik ellen szintén toronymagas favoritnak számítottak Parkerék, amelyben elég nagy szerepet játszott az edzők közti hatalmas tudásbeli különbség is. Az első mérkőzést rendkívül simán nyerte meg a Spurs, méghozzá 108-92-re, mindezt úgy, hogy Tony Parker 1/9-cel tüzelt mezőnyből. A párharc második összecsapása is az elsőhöz hasonló hangulatban telt, hiszen a San Antonio ismét lemosta a Clipperst, ezúttal 105-88-ra. A különbség itt csak annyi volt, hogy a francia irányító végre a tudásának megfelelő szinten játszott, és 22 pontot szerzett. Az első két meccs egyébként különös statisztikai mutatókat produkált, ugyanis a Spurs annyira jól védekezett, hogy Chris Paul például összesen 16 pontot tudott szerezni, mindezt egy 7/22-es mezőnymutatóval, ám ami ennél is sokkal furcsább, hogy CP3 összesen 13 alkalommal adta el a labdát, sőt a második mérkőzésen kétszer annyiszor (8) ajándékozta oda a játékszert az ellenfélnek, mint ahány mezőnykísérletet értékesített (4). A Clippers-drukkerek ebben az esetben Blake Griffinre számíthattak volna, ám az erőcsatár sem villogott, ő 14/33-mal dobott mezőnyből, összesen 35 pontot szerzett, mindezt úgy, hogy csupán tíz lepattanót könyvelhetett el. Természetesen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindkét sztár sérülésekkel bajlódott, ám ha tudták vállalni a játékot, akkor nem törvényszerű, hogy ennyire gyengén teljesítettek.

Tim Duncan és Tony Parker

Los Angelesbe visszatérve a Clippersnek óriási szüksége lett volna a harmadik meccs megnyerésére, ennek megfelelően a hazaiak be is kezdtek, hiszen az első játékrészt 33-11-re nyerték. Itt azonban el is fogyott a tudomány, mivel a második negyedet 32-20-ra, míg a harmadikat 26-8-ra húzták be Parkerék, így a meccs utolsó felvonása már csak formalitás volt. Véleményünk szerint ez az a mérkőzés, amely igazán megmutatta, hogy mire is képes a Spurs, ugyanis a San Antonio olyan könnyedén tűntette el azt a huszonegynéhány pontos különbséget, hogy azt szinte észre sem lehetett venni.

A párharc negyedik mérkőzésére rögtön másnap sor került, amelyet ismét a Spurs nyert, ám a texasiak számára ez volt a playoff legnehezebb mérkőzése, hiszen ezúttal csak 102-99-re tudtak nyerni, ám egy ennyire idős kerettel ez még így is szép teljesítmény. Ezzel a sikerrel a Spurs a második körben is kisöpörte ellenfelét, így a csapat veretlenül, sokat pihenve várhatta az Oklahoma City elleni főcsoportdöntő első felvonását.

Ugyan nagy kérdés volt, hogy vajon a vén rókák hogyan tudják majd felvenni a harcot a Thunder fiataljaival, ám erre rögtön az első mérkőzésen választ is kaptunk, hiszen a Sarkantyúsok 101-98-ra verték Durantéket. Ez a siker főleg annak fényében kimagasló, hogy a Spurs szinte a mérkőzés teljes egészében hátrányban volt, ami elsősorban a gyászos harmadik negyednek volt köszönhető, amelyet 24-16-ra bukták el Parkerék. A hajrát viszont meglepő módon sokkal jobban bírták az öregek, hiszen a záró játékrészt úgy nyerte meg a Spurs 39-27-re, hogy hat pontot az utolsó három és fél másodpercben kaptak.

Ennek a sikernek köszönhetően a San Antonio gárdája nem csupán előnyt szerzett a főcsoportdöntőben, hanem a történelemkönyvekbe is bekerült, hiszen az alapszakaszbeli győzelmeket is beleértve a Spurs immár 19 sikernél jár, és az NBA történetében ez a leghosszabb győzelmi széria, amely még a rájátszásban is tartott. Korábban ilyen teljesítményre csak a Los Angeles Lakers volt képes 2001-ben, ám ha a kedd éjszakai mérkőzését is megnyeri a San Antonio, akkor ebben a kategóriában is egyeduralkodóvá válnak a texasiak.

A többi párharcról

Ha már szóba került a Thunder, akkor rögtön az ő párharcukkal kezdjük, amelyet a Los Angeles Lakersszel szemben vívtak Kevin Duranték. Ez a sorozat rendkívül érdekes volt, hiszen az Oklahoma City már az első mérkőzésen durván kitömte Brynatéket (119-90), ám ezt követően csak Kevin Durant kosarának köszönhetően nyertek a hazaiak, méghozzá egy nagyon pontszegény összecsapáson (77-75). Los Angelesbe visszatérve a Lakers ugyan még megnyerte a harmadik meccset (99-96), ám mivel a negyedik találkozón a hazaiak kilenc pontos előnyt szórakoztak el a végjátékban, ezért a Thunder 3-1-gyel fordulhatott. Az utolsó összecsapás gyakorlatilag már csak formalitás volt, hiszen Westbrookék 106-90-re hozták azt.

Keleten elsőként a Miami jutott a főcsoportdöntőbe, akik 4-2-vel búcsúztatták az Indianát. Chris Bosh sérülésének köszönhetően ez a párharc sem volt túl egyszerű, még annak ellenére sem, hogy a Heat 95-86-ra hozta az első meccset, ugyanis ezt követően az Indiana elvette Jamesék pályaelőnyét (78-75), majd a harmadik meccsen meg is erősítette azt (94-75). Ha mindez nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy a Miami a negyedik találkozón is sokáig hátrányban volt, ám a második félidőben ismét összeállt a csapat játéka, és szédületes hajrával, 101-93-as sikerével egyenlített a kirakatcsapat. Az ötödik és a hatodik meccsre teljesen szétesett az Indiana, Jamesék pedig kivégezték Grangeréket, hiszen előbb 115-83-ra, majd 105-93-ra nyertek.

A legtovább húzódó sorozat a Boston-Philadelphia volt, amelyet végül a hetedik mérkőzésen nyert meg a Celtics. Az első két összecsapás egyaránt egy ponton múlt, amelyből egyet a Boston (92-91), egyet pedig a Philadelphia (82-81) nyert. A Celtics-drukkereknek nem sok idejük volt pánikolni, mivel kedvenceik rögtön visszavették pályaelőnyüket egy 107-91-es sikerrel, de ezt követően ismét egyenlíteni tudott a Sixers (92-83). A párharc hátralévő részében mindkét együttes hozta a hazai mérkőzéseit, előbb a Boston tömte ki a Philadelphiát (101-85), majd a Sixers harmadszor is egyenlített (82-75), ám a döntő összecsapáson kijött a rutinbeli különbség, és végül a Boston 85-75-ös sikerének köszönhetően bejutott a főcsoportdöntőbe.

A hét játékosa: LeBron James (Miami Heat)

LeBron James óriási gödörből húzta ki csapatát, hiszen a 2-1-es hátrányt követően sorra tripla-dupla közeli meccseket hozott, és ezalatt 32.5 pontot, 6.75 gólpasszt és 11.75 lepattanót átlagolt.

A hét mérkőzése: 2012.05.27. San Antonio Spurs-Oklahoma City Thunder 101-98

Erről a mérkőzésről korábban már volt szó, ám annyira izgalmas volt, hogy rögtön meg is választottuk a hét mérkőzésének. A San Antonio szinte az egész mérkőzésen hátrányban kosárlabdázott, ám az utolsó negyedben végül megnyerték a találkozót. A mérkőzés végjátékában ráadásul James Harden 3.5 másodperc alatt két triplát is értékesített, így mindenképpen érdemes megnézni az összefoglalót: