Debreceni úszó Eb

Női 400 gyorson nincs magyar érem, Risztov 4., Kapás 5. lett

  • VNA

A női 400 méteres gyorsúszásban spanyol siker született Debrecenben, a magyar lányok pedig ezúttal leszorultak a dobogóról.

A női 400 méteres gyorsúszásban nagy meglepetésre a szám egyeduralkodója, az olasz Federica Pellegrini csak a 10. időt úszta a délelőtti előfutamban, így a 2008-as Európa-bajnok és egyben a szám világrekorderének is számító klasszis nélkül rendezték meg a finálét. A döntőben a négyes pályán a délelőtti legjobb időt teljesítő Risztov Éva úszhatott, de ott volt a döntőben a 800 méter debreceni Európa-bajnoka, Kapás Boglárka is, aki a hatos pályán úszott. A magyar úszók visszafogottan kezdtek, igaz Risztov 100 méternél már a harmadik helyen fordult a két francia, Etienne és Balmy mögött. Ez a sorrend a táv második negyedében sem változott, de ekkor már Kapás Boglárka is felzárkózott és az ötödik helyen haladt.

A harmadik száz végén Balmy előnye nőtt, sőt a hetesen úszó spanyol Mireia Belmonte García is feljött a hetesen és átvette a második helyet Etienne-től, igaz Risztov is megelőzte a franciát, így még mindig a harmadik helyen haladt. Az utolsó hosszra fordulva már az lehetett a kérdés, hogy a két magyar közül melyik szerez érmet ebben a számban, a győzelemért ugyanis ekkor már csak Balmy és Belmonte harcolt. A cél előtt öt méterrel ugyan még a spanyol úszó tűnt befutónak, de jobb benyúlásával végül Coralie Balmy lett a szám Európa-bajnoka.

A harmadik hely sajnos végül a mieink számára nem jött össze, hiszen az egyes pályán remekül hajrázó Etienne megelőzte Risztov Évát, aki végül negyedik lett, egy hellyel megelőzve Kapás Boglárkát.

női 400 méteres gyorsúszás - döntő
1. Coralie Balmy (francia) 4:05.31
2. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:05.45
3. Ophélie Cyrielle Etienne (francia) 4:07.47
4. Risztov Éva (magyar) 4:07.72
5. Kapás Boglárka (magyar) 4:08.73
6. Camelia Potec (román) 4:08.91
7. Martina De Memme (olasz) 4:10.82
8. Alice Nesti (olasz) 4:11.13