Debreceni úszó Eb

Nagy csapatunk van, reményteljes a helyzet - Gyárfás Tamás

  • MTI

A kontinentális szövetség, a LEN a maga részéről már egy nappal a verseny vége előtt elismerte a debreceni úszó Európa-bajnokság szervezőinek érdemeit: Nory Kruchten elnök a LEN legmagasabb kitüntetését nyújtotta át szombaton Gyárfás Tamásnak, a szervezőbizottság elnökének és Kósa Lajos társelnöknek, Debrecen polgármesterének, valamint Czene Attilának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkárának az egyedülállónak minősített rendezésért.

"A kitüntetés ellenére nagyon mérges vagyok Kruchten elnökre, mert bár szinte állandóan a magyar himnuszt játszották, ő hamisan énekli, szemben más vezetőtársaival, akik már a szöveget is tudják - reagált a LEN-dicséretre a humor eszközéhez nyúlva Gyárfás, aki a vasárnap esti döntők előtt nyilatkozott. - Amúgy már az Eb kezdete előtt bátor kijelentést tettem, mondván, öt aranyat nyernek a mieink, ehhez képest a csapat messze túlteljesítette a várakozást mindhárom színű éremben, s úgy tart most hét aranynál, hogy Cseh Laci és Hosszú Katinka mai újabb ígéretes döntős szereplése még hátravan."


A felvetésre, hogy ezek után mi várható a londoni olimpián, Gyárfás - aki a LEN-nek alelnöke, s a sportág hazai szövetségének, a MÚSZ-nak az elnöke is - így válaszolt:

"Sajnos gyermekkori futballélményeimmel szemben, amikor is a három szöglet után járt egy tizenegyes, úszásban nem csereszabatosak az Eb-győzelmek az olimpiai arannyal. Tehát kilenc Eb-elsőségből nem következik az, hogy három olimpiai arany jár nekünk. De megnyugtató számomra, amit Kiss László szakvezető és a többi kiváló edző is elmondott, hogy valamennyi versenyzőnk munkából jött, vagyis senki sem adta fel az Eb kedvéért a felkészülését az olimpiára. Ezzel együtt jöttek az eredmények, többeknek sikerült olimpiai szintet úszniuk, négy fővel bővült a londoni különítmény, mi több, várhatóan váltóval is nő majd a létszám, amellett sorra dőltek meg az országos csúcsok, s nem a korábbi álommezekben, hanem textilruhában, ami még inkább felértékeli az eredményeket. Nagy csapatunk van, sok lábon áll, tán soha ennyin nem állt, mint most. Londonban Gyurta Dani nyerhet, Hosszú Katinka is, aki régi énjét mutatja, Cseh Laci is szédületes. Beértek ifjúsági olimpiai bajnokaink is, Kapás Boglárka aranyérmes lett, Bernek Péter és Biczó Bence ezüstöt szerzett Debrecenben, egyszóval a helyzet reményteljes. "

Gyárfás Tamás kitért a magyar úszók példamutató szerepére is.

"Az Eb egyik nagy értéke, hogy óriási figyelmet váltott ki. Itt járt a hét közben köztársasági elnökünk, Áder János, aki másnap a főügyészségen pozitív példaként versenyzőinkre hivatkozott, hogy lehet úszóinktól tanulni, vagy Kósa Lajost is említhetem, aki a korcsolyázók közgyűlésén beszélt hasonlóképpen. Összefogással, komoly szakmai munkával, teljes odaadással igenis eredményesek lehetünk. Az Eb-n minden összejött, a rendezés és az eredményesség is, remek volt az egész, le a kalappal Debrecen előtt!"