Férfi kézilabda BL

A Köbenhavn szerezte meg a harmadik helyet

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájának Kölnben megrendezett bronzmérkőzésén a dán AG Köbenhavn 26-21-es győzelmet aratott a német Füchse Berlin csapata felett. Az észaiak a találkozón egyetlen percig sem voltak hátrányban, és ugyan a játékvezetők többször is a segítségükre voltak, összeségében teljesen megérdemelten szerezték meg a harmadik helyet.

A szombati elődöntőkben mindkét csapat drámai nagy küzdelem után szenvedett vereséget, a Füchse Berlin hihetetlen izgalmas hajrát követően 25-24-re kapott ki a THW Kieltől, míg az AG Köbenhavn hiába vezetett a félidőben 15-12-re az Atlético ellen, végül a spanyolok Kiril Lazarov vezetésével 25-23-as győzelmet arattak.

Nincevic (27) küzd Ekberggel (18), de a horvátnak nem sok sikerélményben volt része

A bronzmérkőzésen remekül kezdett a Köbenhavn, amely Kasper Hvidt parádéjának köszönhetően több mint 8 percig megúszta kapott gól nélkül. A 4-0-s repülőrajtot a németek Iker Romero beállításával meg tudták törni, a spanyol irányító pályára lépésével párhuzamosan a két beállós játék is meghozta a gyümölcsét - az első negyedóra végére már csak 6-5-re vezetett a dán gárda. A Berlinben Heinevetter is megfogott egy-két labdát, a küzdelem élesedését pedig jól mutatta, hogy Romerónak a 17. percben egy turbánt kellett a feje köré tekerni, mivel Jörgensennel való találkozása után felszakadt a szemöldöke.

Habár ezután emberelőnyben játszhatott a német gárda, egyenlítenie nem sikerült, Hvidt Romero hetesét lábbal hárította, majd a másik oldalon Stefansson ismét kettőre növelte az AG előnyét. Ekberg újabb kétperces kiállítása után Petersson bombájával tapadt ellenfelére a Füchse, de Stefasson a kritikus pillanatokban bizonyította klasszisát (6-8).

A 21. percben Magnus Andersson mester kérte ki az idejét, ami után Mads Larsen két gyors átlövésgólja után hárommal elhúzott a Köbenhavn (7-10).  Az első félidő hajrájához érve a szlovák játékvezetői páros mintha kettős mércét alkalmazott volna, a rendre a dánoknak kedvező ítéletek után az északiak meg is léptek öt góllal (8-13). Iker Romero kiállítása után a spanyolnál el is szakadt a cérna, majd 40 másodperc után Petersson kiállítása miatt kettős emberhátrányba kerültek a Rókák. Heinevetter fontos pillanatban ziccert fogott, így a szünetre "csak" négy gól volt a dánok előnye.

A 36 éves Hvidt 51 százalékos védési mutatóval zárta a bronzmeccset

A fordulás után feszült hangulatban folytatták a játékot a csapatok, amely a játékvezetők újabb hibái miatt nem is hagyott alább. A dánok kihasználva a "hátszelet" tovább növelték előnyüket, a 36. percre már ötgólos volt az Mikkel Hansenék fórja (11-16).  Ugyan volt rá esélye a német együttesnek, hogy felzárkózzon ellenfelére, a sorsdöntő helyzetekben vétett technika hibák után a koppenhágaiak Sigurdsson vezérletével magabiztosan haladtak a bronzérem megszerzésének irányába (13-19).  A német csapat támadásban csak fellángolásokra volt képes - mint ahogy Heinevetter sem tudta szállítani a bravúrokat - egy ilyen periódust követően az 50. percben sikerült négy találatra felzárkózniuk (18-22).  A vége előtt négy perccel már három is volt a Berlin hátránya, de Mads Larsen és Kasper Hvidt gondoskodott arról, hogy az elődöntőkkel ellentétben itt ne legyen izgalmas a hajrá (20-25). A Köbenhavn teljesen megérdemelte a győzelmet, a dánok védekezése az 51 százalékkal védő Hvidt-tel az élen remekelt, támadásban pedig egyetlen pillanatra sem kerültek hullámvölgybe.

A szlovák játékvezetői páros gyenge napot fogott ki, de emiatt elsősorban a berliniek szomorkodhatnak, mivel az olykor megmosolyogtatóan rossz döntések leginkább őket sújtották.

Ezzel együtt is a dán csapat bizonyította, hogy jobb alakulat a Berlinnél, így a 2011/2012-es kiírásban Dániába került a bronzérem.

Bajnokok Ligája Final Four, 3. helyért
Füchse Berlin (német) - AG Köbenhavn (dán) 21-26 (9-13)
Füchse Berlin: Heinevetter, Stochl, Michelsen (kapusok), Bult 2, Christophersen 2, Jaszka 1, Laen, Löffler 1, Nincevic, Petersson 4, Pevnov 5, Richwien 2, Romero 4, Sellin, Szpoljarics, Stenbäcken, Tauabo, Thümmler, Voss, Wiede. Vezetőedző: Dagur Sigurdsson.
AG Köbenhavn: Ege, Hvidt, Bo Jensen, Henriksen (kapusok), Atlason 3, Boldsen, Ekberg 4, Gudjonsson, Hansen 4, Hundstrup 2, Jörgensen, Mads Larsen 4, Malmagro, Ottesen, Sigurdsson 2, Stefansson 3, H. Toft Hansen 4, R. Toft Hansen. Vezetőedző: Magnus Andersson.