Férfi kézilabda BL

A Kiel megérdemelten ült fel Európa trónjára

A német THW Kiel sikerével ért végett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Kölnben megrendezett döntője, miután 26-21-es győzelmet aratott a spanyol Atlético Madrid felett. A szinte hazai pályán játszó kieliek az első félidő felét leszámítva végig kézben tartották a mérkőzést, a második játékrészben bemutatott védekezésüknek köszönhetően fokozatosan őrölték fel a spanyolokat.

A szombati elődöntőkben mindkét csapat drámai nagy küzdelem után harcolta ki a fináléba kerülést, a Kiel a Füchse Berlint, míg az Atlético Madrid a dán Köbenhavnot gyűrte le elképesztő izgalmak után.

Az utóbbi évtized két kimagaslóan legeredményesebb csapatának találkozójára került sor, a német  (2000,2007,2008, 2009, 2010) és a spanyol csapat (2005,2006,2008,2009,2011) is ötször jutott el a végelszámolásig az közelmúltban.Rutinos világsztárok sorakoztak fel mindkét oldalon, óriási küzdelmet és taktikai csata volt várható.

Szó szerint egymásnak estek a felek, az összecsapás elején a Kiel nem is cserélt támadás-védekezésben, őrült rohanás, bődületes kapufák, jól záró védelmek jellemezték az első öt percet, ami alatt csupán csak három gólt láthatott a 20 ezer kilátogató néző (1-2).

Omeyer megbabonázta a spanyol támadókat, 18 labdát védett

A kapusok közül Sterbik és Omeyer is bravúrokkal nyitott, de a rajt a spanyolok számára alakult jobban, hét perc alatt egy gólt kaptak a németektől. A kezdeti nehézségeken a svéd Kim Andersson lendített át a THW-t, a balkezes klasszis első négy lövése egyaránt utat talált a kapuba, majd negyedóra elteltével utolérte ellenfelét a Kiel (6-6), a svéd talpról eleresztett  bombája után már nála volt az előny (7-6). Ezután a másik oldalról - emberelőnyből -  Abalo, Lazarov majd Kallman is betalált - így 9-7-re újra a spanyolok mentek. Kim Anderssont kiszórták a játékvezetők, majd egy percre rá Zeitzet is leültették durva védekezésért, az ezért járó hetest Omeyer viszont megfogta. Az volt ember érzése, hogy a Kielt felmérgelték a szerb bírók, kettős emberhátrányban tudott egyenlíteni, majd a 24. percben Ilics második értékesített hetesével már újra a Zebrák vezettek (10-9).
Palmarsson átlövése után először vezetett két góllal, Ahlm vonalról szerzett gólja után pedig már hárommal a pályaválasztó. Dusebajev időt kért, de a fejmosás nem használt, Omeyer védése és Palmarsson betörése után tovább főhetett a feje a szakvezetőnek (13-9). Egy pontatlan német átadás az első félidő utolsó másodperceiben visszaadta a reményt a madridiaknak, a spanyol indulás után Klein-t állították ki, a második félidőt emberhátrányban kezdte a THW.

Talent Dusebajev foghatta a fejét, csapata nem találta a Kiel ellenszerét

A fordulás után elképesztő feszültség uralkodott a pályán, gólok helyett a 'kétpercek' repkedtek mindkét oldalon, nyolc minutum alatt mindössze két találat született - Omeyer tartotta szenzációs formáját, míg Sterbik úgy, ahogy elkapta a fonalat - ellenben a fájó arccal földre hulló játékosok száma egyre csak nőtt. Garcia Parrondo a 41. percben összeszedte harmadik kettő perces büntetését is, ez idő alatt pedig Klein kétszer is bevette a spanyol kaput (16-13).  A tét rányomta a bélyegét a találkozóra, sok hibával játszottak a felek (eladott labdák, elrontott lövések, kimaradt hetesek) és az is sokat elárult a pattanásig feszült idegekről, hogy a második játékrész feléhez érve összesen kilencszer kellett a kapusoknak a hálóba nyúlnia.

A spanyol csapat támadójátéka csak döcögött, Talent Dusebajev ki is kérte idejét, mert fiai nem találták a német hatosfalas védekezés ellenszerét, de Lazarov nagyon rossz pillanatban elhagyta a labdát, amit Jichá a másik kapunál ki is használt (17-13). Canellas kapufára lőtt hetese után Kim Andersson 12 méterről felugorva lőtte szét Sterbik kapuját, majd Kallman egy hosszabb spanyol gólcsendet megtörve felkanyarodásból szépített. Az 51-52. percben végképp elúszni látszott az Atlético Madrid hajója, előbb Chema Rodriguez majd Aginagalde állítatta ki magát - a kettős emberhátránynak pedig már eleve jelentős mínusszal vághatott neki (21-15).  A hajrában Jichá is megrázta magát, Omeyer bravúrok sorát mutatta be, az 55. percben Andersson találata után pedig már hat volt a két csapat között (22-16). Kerek öt perccel a vége előtt sikerült felkapaszkodnia három gólra az Atléticónak (22-19), de Gislason azonnal kikérte idejét, a játék ritmusának megtörése pedig meghozta a kívánt eredményt (25-20).

A győztes csapat /

A THW Kiel ezen a mérkőzésen végig egyenletesen jól játszva szerezte meg a győzelmet. Thierry Omeyer közel 50 százalékos védési mutatója a Sterbik-Hombrados páros 26 százalékával szemben pedig döntőnek bizonyult. A német gárdának ez volt a szezonban az 50. győzelme, ráadásul 2007 után ismét összejött számára a triplázás. A Kiel idén a bajnokságot, a német kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, idénybeli egyetlen vereségét a francia Montpelliertől szenvedte el.

A Ciudad Realból lett Atlético Madrid a tavalyi év után idén is elbukta tehát a BL döntőjét, de a spanyolok sérülésekkel tarkított szezonjának zárásaként az is nagy eredménynek számít, hogy beverekedték magukat a fináléba.

A 20 ezer férőhelyes kölni Lanxess Arenában szombaton és vasárnap is telt ház volt, a bronzmeccsen a dán Köbenhavn szintén 26-21-re győzött a német Füchse Berlin ellen.

Bajnokok Ligája, Final Four, döntő
THW Kiel (német) - Atlético Madrid (spanyol) 26-21 (13-10)
Kiel: Omeyer, Palicka, Krieter (kapusok), Ahlm 2, Andersson 7, Dragicevic, Ilic 3, Jicha 6, Klein 3, Kubes, Lundström, Müller, Narcisse 2, Palmarsson 3, Reichmann, Sprenger, Zeitz. Vezetőedző: Alfred Gislason.
Atlético Madrid : Sterbik, Hombrados, Diez (kapusok), Abalo 4, Aginagalde 3, Canellas 3, Davis, Dinart, Edu 1, A. Entrerrios, Guardiola, Jurkiewicz, Källmann 3, Lazarov 5, Markussen 1, Garcia Parrondo, Rodriguez 1. Vezetőedző: Talant Dusebajev.