Debreceni úszó Eb

A 4x100-as férfi vegyesváltó csúcs és bronzérme a slusszpoén

  • VNA

Az Eb utolsó versenyszámában is jutott érem Magyarországnak, a 4x100-as férfi vegyes váltó országos csúccsal lett harmadik.

A debreceni úszó Európa-bajnokság utolsó versenyszáma a férfi 4x100-as vegyes váltó volt, ahol az ötös pályán úszó magyar csapatért szurkolhattunk. A magyar csapatban Bernek Péter, a 200 méteres hátúszás ezüstérmese kezdett, aki az ötödik helyen indította a 200 mell Európa és világbajnokát, Gyurta Dánielt. Az első mell ötven után a magyar váltó már a második helyen haladt az olaszok mögött, a váltásig pedig ez a helyezésünk megmaradt. Ekkor csupán 34 századmásodperc volt a különbség az olaszok és a mieink között, de szorosan ott voltak a németek is a harmadik helyen.

A magyar férfi 4x100-as vegyes váltó bronzérmet szerzett Debrecenben, az úszó Eb-n - Fotó: AFP

A pillangóúszásban Cseh tartotta az első hosszon a második helyet, majd az első három helyen a váltásig sem változott a sorrend. Kozma Dominik ugrott be utolsóként a medencébe, aki Filippo Magnini ellen úszott a hajrában. A németeknél Marco Di Carli úszott az ezüstéremért, aki sajnos Kozma mellett is elment, de a bronzérem hatalmas országos csúccsal (3:34,57) így is meglett a mieinknek. "Sajnos Magnini jobb úszó, mint én, de megpróbáltam utolérni őt a végén" - mondta Kozma, aki így is boldog volt a váltó bronzérem és saját debreceni teljesítménye okán.

"Gyorsan kezdtem, mert szerettem volna nagyot úszni. Az elmúlt versenyeken nem tekintettek ránk komolyan a vegyes váltóban, mostantól viszont már ott vagyunk Európa élmezőnyében" - tette hozzá Gyurta Dániel. "Szerettem volna olimpiai A-szintet úszni , de sajnos nem sikerült. Emiatt szomorú vagyok, de a váltó-bronz kárpótol mindenért" - mondta Bernek a célba érkezés után. "Jó dolog, hogy van négy emberünk és ilyen időket tudunk menni" - nyilatkozta Cseh László a célban.

A magyar úszó válogatott ezen az Eb-n összesen 26 érmet (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) szerzett, amivel bőven túlteljesítette a Kiss László szövetségi kapitány által még a versenyek kezdete előtt elvárt tíz érmet.

férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltó - döntő
1. Olaszország (Di Tora, Scozzoli, Rivolta, Magnini) 3:32.80
2. Németország (Meeuw, Vom Lehn, Deibler, Di Carli) 3:34.41
3. Magyarország (Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Kozma Dominik) 3:34.57
4. Franciaország 3:35.41
5. Oroszország 3:36.01
6. Görögország 3:37.24
7. Izrael 3:37.77
8. Fehéroroszország 3:41.17