NHL

A mennyország kapujában az Ördögök

  • Molnár Dávid
megosztom

Kialakult a Stanley-kupa döntő párosítása az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL), miután a keleti főcsoportdöntő hatodik meccsén a hazai pályán játszó New Jersey Devils Adam Henrique góljával hosszabbításban diadalmaskodott a New York Rangers felett. A Devils ellenfele a jövő hét szerdán kezdődő nagydöntőben a Los Angeles Kings lesz.

1994 démonai elüldöztettek

Tizennyolc évvel ezelőtt Marc Messier híres jóslatáról, és annak beteljesítéséről volt hangos a sajtó New Yorkban. 1994-ben, ugyanúgy mint idén, a New York Rangers elvesztette az ötödik találkozót a New Jersey Devils ellen hazai pályán, és a kiesés szélére került. A Rangers akkori csapatkapitánya, Messier a hatodik meccs előtt ígéretet tett arra, hogy nyerni fognak, és egy mesterhármassal tett róla, hogy ne nevezzék őt hamis prófétának a későbbiekben. A New York-iak végül megnyerték a szériát, és később a Stanley-kupát is.

Most azonban 2012-et írnak, és mind a Devilsnél, mind a Rangersnél tisztában voltak vele, hogy ennek a szériának kialakul majd a saját története, és nem kell ahhoz a múltba visszanyúlni. Bár Marc Messier tiszteletét tette a helyszínen, nem látta el tanácsokkal a mostani Rangers játékosait - utólag lehet, hogy rossz döntésnek bizonyult ez.

Az idei keleti főcsoport hatodik felvonása is ugyanúgy kezdődött, mint a széria összes meccse: a Devils nagy elánnal kezdte meg az álmosan kijövő Rangers ellen a mérkőzést, és ez ismét csak megbosszulta magát vendég részről. Előbb a már-már első sorok ponttermelésével vetekedő negyedik trió köszönt be újból Ryan Carter révén Henrik Lundqvistnek, majd nem sokkal később emberelőnybe került a Devils. Bár a Rangers emberhátrányos egysége jól szuperált eddig a párharcban, a Devils következő korongjáratására nem készülhettek fel: az Ördögök mind az öt játékosa hozzáért a pakkhoz, mielőtt az a hálóban kötött volna ki, gyönyörűen kijátszva az extra ember által kínálta lehetőséget.

John Tortorella, a vendégek vezetőedzője ezúttal tőle szokatlan módon nem harapta le fiai fejét az újabb első harmadban felszedett hátrány miatt, hanem pozitív szavakkal próbálta ösztönözni a játékosait, hogy ne adják fel. A szépítés most nem jött össze még a harmad vége előtt, mint az ötödik meccsen, de érezhető volt, hogy a Rangers nem fogja feladni olyan könnyen.

A második etap az első játékrész teljes ellentétét hozta: a Devils nyomást felváltotta a Rangersé, a hazaiak két gólját pedig a vendégek találatai. Pedig a harmad elején Steve Bernier összeszedett egy magas botos sérülést - legalábbis elsőre úgy tűnt, amiért a bírók ki is állították a Rangers bűnösét. A videóvisszajátszásból azonban jól látszódott, hogy az ütő érintetlenül hagyta Bernier arcát, aki végső soron eljátszotta a nagyhalált, amit a bírók elhittek neki.

A Devils emberelőny azonban kimaradt, és ahogy az már ilyenkor lenni szokott, nem sokkal utána megszületett a szépítés a túloldalon. Ryan McDonagh tartotta benn a korongot a Devils harmadában, majd meglódult vele a palánk mellett, és a kapu mögül középre játszott, ahol Ruslan Fedotenko várakozott, és már csak be kellett tuszkolnia a játékszert a kapuba.

A Rangers találata felpörgette Ryan Callahanéket, és a Devils hosszú perceken keresztül maradt lövés nélkül, mivel a játék jóformán csak az ő harmadukban folyt. Martin Brodeur, a hazaiak portása azonban több nagy védéssel is jelezte, hogy ma sem játszik alárendelt szerepet Henrik Lundqvisttal szemben. Az egyenlítő találatot azonban így sem tudta megmenteni - a párharcban Ördögölővé előlépett Dan Girardi lövése tűnt ismét túl nagy falatnak Brodeur számára, de később a gólt Callahannek, a Rangers csapatkapitányának adták, miután a korong a térdén változtatott irányt, amivel becsapták a veterán kapust.

A záró periódusnak ígérkező utolsó húsz perc a párharc egyik legkiegyenlítettebb játékát hozta, amikor is a kapusok és a védők a két oldalon egymást múlták felül minden egyes jelenet után. Ennek eredményeképp gól nem született, úgyhogy a széria első hosszabbítására készülhettek a csapatok.

Ami viszont nem tartott sokáig. A Devils második sora ugyanis addig döfködött-ütött a korongba Lundqvist kapuja előtti kavarodás közepette, míg a játékszer át nem csorgott a svéd kapusfenomén lábai között, a szabadon maradt Adam Henrique-nek pedig csak be kellett passzolnia azt az üresen tátongó kapuba. Henrique így a Florida elleni hetedik meccsen lőtt győztes találata után újabb szériát megnyerő góllal szolgált csapatának, és ismét csak bebizonyította, hogy nem volt véletlen az ő Calder-trófea nevezése, mely díj az év újonc játékosának jár.

A New Jersey Devils elüldözte hát 1994 démonait, és a története során másodszor diadalmaskodott az ősrivális New York Rangers felett az eddigi hat playoff párharcból. Az Ördögök 2003 után ismét Stanley-kupa fináléban találják magukat, és csakúgy mint az utolsó kupagyőzelemkor, ezúttal is egy kaliforniai csapat, a Los Angeles Kings állja az útját Martin Brodeurnek és társainak. A nagydöntő magyar idő szerint csütörtök hajnalban kezdődik a New Jersey otthonában.

megosztom