Debreceni úszó Eb

Pellegrini tökéletes rajtja miatt hiúsult meg az aranyunk

  • VNA

Szokatlanul jó reakcióidővel ugrott vízbe az olasz Federica Pellegrini a 4x200 méteres gyorsváltó befejező embereként.

Szakemberek vélhetően egy emberként kapták fel a fejüket Debrecenben, amikor meglátták a női 4x200 méteres gyorsúszó váltó hivatalos végeredményét. A jegyzőkönyv ugyanis megmutatta, hogy a végül győztes olasz váltó befejező emberének, Federica Pellegrininek 0,00 másodperc volt a reakció ideje. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok nem csak kiválóan úszott (és előzte meg 3,4 másodperccel az addig vezető magyar váltó befejező emberét, Hosszú Katinkát), hanem tökéletes időzítéssel ugrott be a vízbe.

Ha az olaszok klasszisa néhány századdal hamarabb hagyja el a rajtkövet, akkor nem csak a harmadik helyen célba érő spanyol válogatottat, hanem a Jakabos-Verrasztó-Mutina-Hosszú összeállítású magyar négyes előtt végző, elsőként záró olaszt is ki kellett volna zárni. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabályai szerint az általuk alkalmazott, az Omega cég által forgalmazott és üzemeltetett időmérő szerkezetek mérési pontatlanságai miatt egy hibahatárt vezettek be, amely 0,03 másodperc.

Adott esetben tehát egy három századmásodperces korai indulást (tehát egy -0,03-as reakció idő) is megengedhető, a négy százados korai indulásért viszont már kizárás jár. Ilyesmire volt példa a 2007-es úszó világbajnokságon is Melbourne-ben, ahol a nagy esélyes amerikai 4x100-as férfi vegyes váltót Ian Crocker -0,04-es reakció ideje miatt zárták ki az előfutamban.