FIFA-kongresszus

Lesz női tag a végrehajtó bizottságban

Elfogadták pénteken a végrehajtó bizottság alapszabály-módosító javaslatait a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 62., budapesti kongresszusán, így többek között lesz női tagja a szervezet vezető testületének.

Ezzel a vb létszáma 24-ről 25-re emelkedett, de a grémium első női tagját egyelőre nem választották meg. A legnagyobb esélye a bekerülésre a burundi szövetség elnökének, a NOB-tag Lydia Nsekerának van.

Emellett arról is döntöttek, hogy egy új országnak nem szükséges kétéves tagsággal rendelkeznie saját kontinentális konföderációjában ahhoz, hogy bekerüljön a FIFA-ba. A küldöttek úgy határoztak, hogy ez a két javaslat azonnali hatállyal életbe lép.

Ezen kívül a kongresszus döntései értelmében a könyvvizsgáló bizottság hatáskörét és felelősségét kibővítik, egyúttal ennek élére - a vb hétfői javaslatának megfelelően - a svájci Domenico Scalát választották a 2013-as, mauritiusi kongresszusig.

A küldöttek támogatták az etikai bizottság reformját, így a testület a vb elképzeléseinek megfelelően kétkamarássá válik, egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig a döntéshozatal lesz a feladata. Mivel a vb a hétfői ülésén - az egyik jelölt egészségi állapota miatt - elnapolta a két kamara vezetőjének megnevezését, ezért arra kért felhatalmazást a tagoktól, hogy a következő, június végén sorra kerülő rendkívüli ülésén jelölhesse ki a két elnököt.

"Ez egy történelmi nap" - szögezte le Joseph Blatter FIFA-elnök, miután a vb valamennyi javaslatát elsöprő, 90 százalék feletti többséggel fogadta el a kongresszus. "Most tettünk egy lépést a megújulás útján, és ez egy nagy lépés volt. Mindenkinek köszönöm a bizalmat."