Úszás

A FINA főtitkára szerint Dahle Oen halálának nincs köze az úszáshoz

  • MTI

Dicsérte a debreceni úszó Európa-bajnokság rendezésének színvonalát pénteken Paolo Barelli, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) főtitkára.

"Ez egy jól szervezett Európa-bajnokság, és a magyar úszószövetségnek nem ez az első sikeres nemzetközi eseménye; az uszoda megfelelő egy ilyen rangú versenyhez, érezhetően jól felkészültek, minden a legnagyobb rendben van" - fogalmazott az MTI-nek nyilatkozó Barelli, aki úszóként egykor olimpián is indult, jelenleg az Olasz Úszó Szövetség elnöki tisztét is betölti.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne tökéletesíteni az úszóversenyek rendezését, úgy felelt, ő tradicionalista, majd hozzátette: "nem látom értelmét annak, hogy mindenképpen valami újra törekedjünk, ha nincs rá szükség, ha a dolog működik". Az úszás - mint mondta - az egyik legfontosabb olimpiai sportág, nem kell a rendezésben semmit sem feltalálni, a kiváló úszók, a sztárok játsszák a főszerepet.

A néhány hete edzőtáborozás közben tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló norvég mellúszó, Alexander Dahle Oen kapcsán megjegyezte: az eset mindenkit sokkolt, ez tragédia volt Norvégia és az egész világ számára.

"S bár a halál pontos okát nem tudták megállapítani, nem hiszem, hogy bármi köze lenne az úszáshoz, az edzéshez, olimpiai felkészüléséhez. Az újságírók, az emberek beszélnek ezt-azt, de az állításokat bizonyítani kell".

Hozzátette, hogy Olaszországban szigorú orvosi felügyelet mellett folyik a sportolók felkészítése, sok versenyzőt orvosok tanácsolnak el a további szerepléstől.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európa-bajnokságot csupán hetekkel a londoni olimpia előtt tartják, annak a véleményének adott hangot, hogy ez szerinte egyáltalán nem jelent gondot. Példának hozta a versenyre a legtöbb úszót jelölő olasz sportvezetést, amely arra törekedett, hogy sok fiatal sportoló kipróbálhassa erejét. Úgy vélte, téves megközelítés, hogy sok kiváló úszó az ötkarikás játékokra készülve nem vesz részt az eseményen, "mivel ez nagyon fontos sportesemény, amelyen hallathatnak magukról, részvételükkel csapatukat is szolgálják".

Arra is kitért, reméli, hogy a sportolók nem használnak tiltott teljesítményfokozó szereket. "Ez nagy probléma, ez egy háború, amelyben a nemzetközi és az európai úszószövetség, valamint az egyes kormányok fontos szerepet játszanak. Az úszószövetségek minden tőlük telhetőt megtesznek a jelenség visszaszorítására, a versenyek előtt és alatt a lehető legtöbb ellenőrzést végzik" - fejtette ki, hozzátéve, a kiterjedt tesztek nyomán a sportolók számára nagy veszéllyel jár tiltott szerek fogyasztása.

Arra a kérdésre, ki a kedvenc európai úszója, úgy felelt: mivel olasz, ezért első helyen Federica Pellegrinit említi, "jelenleg ő a világ egyik legjobb úszója". A legkiválóbbak közé sorolta a brit Rebecca Adlingtont, a 800 méteres gyorsúszás világcsúcstartóját, a pekingi olimpia győztesét, valamint az olimpiai és többszörös világbajnok francia gyorsúszó Laure Manaudou-t.

A lausanne-i székhelyű FINA főtitkára a magyar úszósport kiemelkedő nemzetközi sikerei kapcsán utalt a remek magyar edzőkre és iskolai programokra. "Sok jó edző és csapat van, és sok fiatal akar úszni, a hagyományoknak nagy szerepük van" - összegezte véleményét Paolo Barelli.