FIFA-kongresszus

Nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségre - Blatter

  • MTI
megosztom

Nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségmegőrzésre Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint, aki a Hungexpón megnyitotta a szervezet második orvosi konferenciájának csütörtöki, nyilvános napját.

"Háromszázmillió ember érintett a labdarúgásban. A meccsek száma és intenzitása mára már elengedhetetlenné teszi, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk az egészségnek, mert nem engedhetjük meg, hogy bármely játékos az életét veszítse a pályán" - mondta a svájci sportdiplomata, aki hozzátette: az infrastrukturális fejlesztések alól az egészségügyi háttér minél szak-, illetve korszerűbb megteremtése sem lehet kivétel.

Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja a doppingolással kapcsolatban többek között arról beszélt, hogy az anabolikus szteroidok gyakorlatilag nincsenek jelen a labdarúgásban, továbbá megemlítette, hogy a 2014-es brazíliai vb-n résztvevőknek - a tervek szerint - lesz úgynevezett biológiai útlevelük, amely egyes sportágakban mostanra már elterjedt.

Megemlítette továbbá, hogy a jövőben a játékvezetők is doppingellenőrzésen esnek át. Indokként azt hozta fel, hogy a bírók ugyanúgy a játék részei, mint a futballisták.

Mindezeken túl jelezte: a nemzetközi szövetség állásfoglalást kér majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) arra vonatkozóan, hogy a doppingeltiltásukat töltő játékosok együtt edzhetnek-e csapattársaikkal, vagy pedig maradjon érvényben a jelenlegi szabály, amely ezt tiltja.

A konferencián felszólalt Howard Webb játékvezető és Jonathan Tobin, a Bolton Wanderers orvosa. Ők testközelből szerezhettek tapasztalatot egy majdnem tragédiába torkolló esetben, amikor tavasszal Fabrice Muamba összeesett a játéktéren a Bolton-Tottenham Hotspur FA Kupa-mérkőzésen. Előbbi arról ejtett szót, hogy a bíróknak nehéz dolguk van, hogy eldöntsék, valós sérülésről van-e szó, vagy egy játékos csak trükközik, utóbbi pedig azt emelte ki, hogy bármikor készen kell állniuk az életmentő beavatkozásra.

A konferencia után kora délután sajtótájékoztatót is tart a FIFA az elhangzottakról, majd 17 órától a Kongresszusi Központban lesz a 62. FIFA-kongresszus megnyitója.

megosztom