Debreceni úszó Eb

Kapás Boglárka arany-, Risztov Éva bronzérmes 800 m gyorson

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka győzelmével záródott a női 800 méteres gyorsúszás Európa-bajnoki döntője. A dobogó harmadik fokára Risztov Éva állhatott.

Kapás Boglárka első felnőtt aranyérmét szerezte világversenyen

A közvetlenül a magyarországi kontinensviadal előtt még hosszútávúszó Világkupa-futamot nyert Risztov Éva szerdán "zárt térben" is remekelt: 8:33.44 perccel a második helyen jutott be a 800 méteres gyors csütörtöki döntőjébe, és ugyanez sikerült a szám másik magyarjának, az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárkának is, aki összesítésben az ötödik helyen jutott a döntőbe (8:36.18).

A legjobb idővel a fináléba kerülő francia Balmy már a verseny legelején az élre állt, de a mellette úszó Risztov Éva nem hagyta magát, és szorosan tapadt ellenfelére. A táv feléhez érve a hazai színekben versenyző Risztov egy kissé leszakadt az élmezőnytől, viszont Kapás Boglárka elsőként fordult, majd erőteljesen rákapcsolt a hátralévő 400 méterre. Újabb 200 méter megtétele után ifjúsági olimpiai bajnokunk már több mint másfél másodperccel a mezőny előtt járt, míg Risztov Éva a harmadik helyen vágott neki az utolsó négy hossznak. Az utolsó 100-ra Kapásra felzárkóztak a többiek - élen Risztovval - az utolsó 50 méteren pedig a két magyar úszott az élen, mögöttünk a francia Balmy.

Kapás Boglárka végig bírta a tempót, amit diktált, így megnyerte a szám Európa-bajnoki címét, míg Risztov Évát jobb benyúlásának köszönhetően Balmy végül megelőzte.

"A verseny előtt gondoltam, odamegyek anyukámhoz, hogy megmondjam neki, Európa-bajnok leszek - nyilatkozta a könnyeivel küszködve Kapás Boglárka. - Valahogy belémnyilallt, és tudtam, hogy ma aranyat fogok nyerni. Nem tudom, mi hajtott, sok olyan emberre gondoltam, akit szeretek, és akik tudom, hogy szeretnek, s talán ez adott sok erőt. Maradtam a klasszikus taktikánál, hogy 400-ig megyek a mezőnnyel, utána pedig robbantok, és szerencsére sikerült ezt tartani. Az utolsó fordulónál már tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom."

"Nagyon boldog vagyok, egyéni csúcsot úsztam így 100 évesen, 2002 óta két másodpercet javultam, ez mindent elárul. Nagyon örülök, ez egy szép visszatérés volt - mondta Risztov. - Az, hogy dobogóra állhatok, hatalmas dolog, ha ezt bárki utánam csinálja, az előtt megemelem a kalapom."

Debreceni úszó Eb
800 m női gyors
1. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.49 perc
2. Coralie Balmy (Franciaország) 8:27.79
3. RISZTOV ÉVA 8:27.87