NBA

Wade véráldozata kellett a Heat sikerhez

  • Molnár Dávid

Dwyane Wade a vérével fizetett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának legutóbbi játéknapján, de az esti meccs lezárultával egyáltalán nem bánkódhatott emiatt, hiszen a csapata, a Miami Heat 3-2-es előnyre tett szert az Indiana Pacers elleni főcsoport-elődöntőben, miután 115-83-ra nyertek.

A heves vérmérséklet adta a keleti főcsoport elődöntőjének pikantériáját kedd este a Miami Heat otthonában. A már eddig sem épp barátságos hangulatban zajló párharc legújabb felvonásában az eddigi találkozókon felgyülemlett indulatok most végre kitörtek gazdatestükből, és ha már az eredmény nem is volt izgalmas a semleges nézők számára, így sem panaszkodhattak unalom miatt.

Három vezéráldozatot követelt az Indianától a mérkőzés: a kezdők közül Danny Grangernek és David Westnek is idő előtt kellett elhagynia a parkettet, de talán így járt jobban a Pacers, hiszen a következő meccsekre legalább megmaradt az esély a felépülésükre. Előbbi játékos kiesése azonban később a meccs fordulópontjának volt tekinthető, hiszen a harmadik negyedbeli távozását követően a Heat bedarálta ellenfelét. Az eredményjelzőn és a játék színterén egyaránt.

A harmadik idő előtti távozás Lance Stephenson nevéhez fűződött a rendes játékidő utolsó percében. Ennél az esetnél már konkrét előzmények és jelek is arra mutattak, hogy Dexter Pittman, a Miami cserecentere direkt okozott sérülést a Pacers játékosnak, aki a párharc harmadik mérkőzésén LeBron Jamest gúnyolta ki úgy, hogy fulladást tettetett, amivel magára vonta a Miami öltözőjének a haragját (az amerikai szakzsargonban a choke-ot, mint fulladást használják akkor, amikor az esélyesebbnek tartott csapat nem bír elbánni egy alacsonyan jegyzett együttessel - a szerk.). Pittmant a testi kontaktus után elkapta a kamera, amint rákacsint a sérült játékosra, akit kulcscsontproblémák miatt elvittek röntgenre a lefújást követően.

"Nem tudom, hogy bosszúból történt-e... ezt az NBA-nek kell kiderítenie, és megtennie a szükséges lépéseket ellene" - nyilatkozta Danny Granger a sportszerűnek nem mondható esetről.

A Miami részéről sem maradt mindenki ép, dwyane Wade-nek a szemöldöke szakadt fel már a meccs elején, de ez sem gátolta meg őt a ponttermelésben. Végül 28 egységet írhattak fel a számlájára, míg LeBron James 30-cal terhelte a Pacers kosarát. Bár az első két negyed után még szoros volt az eredmény, az utolsó két játékrészben nagyon elszaladtak a hazaiak, köszönhetően többek között a Pacers kulcsjátékosainak kiesésének, és végül 66-43-as pontkülönbséggel abszolválták a második félidőt.

"Ez számunkra most a kihívás, hogy tovább lépjünk ezen a mérkőzésen. Sok jó dolog történt ma, de már a következő fellépésre kell fókuszálnunk" - értékelt a Miami mestere, Erik Spoelstra, akinek csapata 3-2-es vezetést szerzett a négy győzelemig tartó párharcban. Ez az előny máris megnyugodásra adott okot Miamiban, ahol a szurkolók kezdtek kétségbe esni a továbbjutást illetően, mivel az Indiana eddig sokkal jobban tartja magát, mint azzal előzetesen számoltak. Azonban lehet, hogy az ezen a mérkőzésen felhalmozott Pacers-áldozatok nagy szerepet fognak játszani a párharc végkimenetelében.

A főcsoport-elődöntő csütörtökön - magyar idő szerint péntek hajnalban - folytatódik a hatodik találkozóval, Indianában.

NBA-rájátszás
Főcsoport-elődöntők
Miami Heat - Indiana Pacers 115-83
A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Heat javára.