NHL

Megkoronázták nyugat Királyait

  • Molnár Dávid

Már biztos a Stanley-kupa döntőjének egyik résztvevőjének kiléte, miután a Los Angeles Kings hosszabbításban felül tudott kerekedni a Phoenix Coyotes csapatán az ötödik mérkőzésen. A Királyok 1993 után teszik tiszteletüket ismét a nagydöntőben, méghozzá úgy, hogy eddig a playoffban veretlen a mérlegük idegenben.

Utoljára üvöltöttek idén a Farkasok

A Phoenix Coyotes megpróbálta a majdnem lehetetlent, de harmadik nekifutásra sem sikerült pontot tennie a Los Angeles Kings idegenbeli menetelésének végére, amely kudarc egyben egyenértékű volt a saját kiesésükkel is az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásból. Kalifornia Királyai 1993 után ismét Stanley-kupa döntőben vehetnek részt, miután az ötödik mérkőzésen hosszabbítás után 4-3-ra diadalmaskodtak a Prérifarkasok felett.

Pedig úgy tűnt, hogy a nyugati főcsoportdöntő ötödik felvonására Dave Tippett, a sivatagiak mester végre megtalálta az ellenszert a Kings játékára, és már korán vezetéshez jutottak a hazaiak. Jonathan Quick, a Los Angeles hálóőre így nem tehetett mást, minthogy ismét előhozakodjon a rájátszás első két körének formájával, amikor is a Kingst még esélytelennek tartották a Vancouver és a St. Louis ellen, és jóformán Dustin Brownnal, a csapatkapitánnyal együtt cipelték hátukon a csapatot.

Quick védései meg is tették hatásukat, és a Kingsnek elég volt csupán két lövés, hogy egalizáljon, méghozzá emberhátrányból. A második harmad aztán igazi gólparádét hozott, ami eddig egyáltalán nem jellemezte ezt a párharcot. Előbb a Coyotes szerezte vissza a vezetést, majd a Kings fordított, de még a játékrész vége előtt a Prérifarkasok góljelzője, a farkasüvöltés harmadszor is megszólalhatott, miután Keith Yandle 3-3-ra módosította az állást.

A záró játékrészben a Coyotes minden tőle telhetőt megtett, hogy lépéselőnybe kerüljön, és kiharcolja a hatodik mérkőzést, de Quick ellenállhatatlanul védett a vendégek ketrece előtt. A hazaiak még kettős emberelőnyben sem tudtak eredményesek lenni, és a vészmadár rajongók joggal kezdhették károgni, hogy ez később még visszaüthet. A rendes játékidő végéig azonban ez nem következett be.

A Coyotesnak és a Kingsnek sem volt idegen a hirtelen halálban való részvétel, elvégre a Prérifarkasok az első körben hat meccsből ötször jutottak el hosszabbításig, míg a Kings szintén a főcsoport-negyeddöntőkben a Vancouver elleni ötödik találkozón vívták ki a továbbjutást a ráadásban. A hosszabbításos mérleg a hazaiaknak, az idegenbeli viszont a vendégeknek kedvezett.

Bár a párharc eddig sem volt a legtisztább, főleg a második mérkőzésen, amikor is több játékost is kiküldtek véglegessel a bírók, talán az egész rájátszás legcsúnyább jelenetére került sor a hosszabbítás tizennyolcadik percében. Dustin Brown, a Kings csapatkapitánya és a playoff MVP-cím egyik legfőbb várományosa térd a térdre ütközött Michal Rozsivallal, a Phoenix védőjével, aki ezt követően csak csapattársa és az egyik trénere segítségével tudta elhagyni a pályát. Brown megmozdulása felett a bírók szemet hunytak, de valószínűleg a fegyelmi bizottság nem lesz ilyen elnéző. A világbajnokságon hasonló eset után Ryan Getzlafot, a kanadaiak csapatkapitányát mindenféle szemrebbenés nélkül kitanácsolták a zebrák a negyeddöntőről, és rosszul venné ki magát az NHL szempontjából, ha a minimum pénzbüntetéstől eltekintenének Brown ügyében, de a néhány meccsre való eltiltás sem elképzelhetetlen.

Hogy dupla legyen a szomorúság a Coyotesnál, arról Dustin Penner gondoskodott, aki Rozsival távozása után tizenkét másodperccel nagydöntőbe lőtte a Királyokat. Az alapszakasz során éles kritikákkal megbombázott csatár a playoffban második reneszánszát éli, és valószínűleg már csak a legvérmesebb Kings-drukkerek tartják számon a szezonbeli gyengélkedését. Pennerhez egy kavarodás után került a korong a kapu előterében, majd köténybe bevágta a pakkot, amivel a klubja 4-1-es összesítéssel megnyerte a nyugati főcsoportot. A találat után hazai oldalról Shane Doan és Mike Smith is nehezen viselte csapattársuk és a mérkőzés elvesztését, és dühöngésüket végleges kiállítással jutalmazták a bírók.

A Los Angeles Kings az NHL történetének első olyan csapataként jutott a Stanley-kupa döntőjébe, mely az első nyolc idegenbeli mérkőzését hibátlanul vette. A Királyok ellenfelének kiléte egyelőre várat magára, de annyi bizonyos, hogy több mint egy hetük lesz felkészülni a Stanley-kupa küzdelmeire, melyek jövő hét szerdán kezdődnek a keleti főcsoport bajnokának otthonában. Utoljára 1993-ban jutott idáig a kaliforniai együttes, akkor a Wayne Gretzkyvel fémjelzett gárda 4-1-es összesítéssel kapott ki a Montreal Canadienstől.