Atlétika

A vérükkel manipulálnak a kenyai futók?

  • VNA

Egy elismert svéd dopping szakember szerint az utóbbi időszakban több furcsaság adódott az Európában versenyző kenyai futók vérmintáiban.

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete előtt különös vádak fogalmazódtak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. Az elismert svéd doppingszakértő, Bengt Saltin ugyanis az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi időszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, főleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkező kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmű, hogy a vér valamilyen szintű manipulációjáról lehet szó az ő esetükben” - fogalmazott egyértelműen a svéd professzor.

Kenyában kiapadhatatlan az atlétikai utánpótlás - Fotó: Evelyn Hockstein - ESPN

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, így várhatóan nem is lesznek most konkrét következményei Saltin felvetésének. A szervezet orvosi bizottságának vezetője, Gabriel Dolle elmondta, hogy - mivel a kenyai szövetségnek nincs pénze antidopping programra - az utóbbi években növelték a doppingvizsgálatok számát Kenyában. A kenyai közép- és hosszútávfutók az utóbbi években uralják a pályaversenyeket, a tavalyi tegui vb-n hét aranyérmet szereztek, emellett pedig 16 számban is ők tartják jelenleg a világrekordot. „Nálunk nincsen dopping-kérdés. Vannak ugyan ügyek, de ez a száma elenyésző a futók száma mellett. Nálunk ez nem olyan fontos terület, mint például a németeknél, ahol folyamatosan terítéken vannak a tiltott szerek” - nyilatkozta a téma kapcsán a kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat.