Debreceni úszó Eb

Kettős magyar siker 400 vegyesen - 1. Hosszú, 2. Jakabos

  • VNA

Kettős magyar sikerrel ért véget a női 400 méteres vegyes úszás döntője a debreceni úszó Európa-bajnokságon.

A debreceni úszó Európa-bajnokság első napjának második döntőjében, a női 400 méteres vegyes úszásban is két magyar úszóért szurkolhattunk. Az ötös pályán a bajai, de az Egyesült Államokban tanuló Hosszú Katinka, mellette a hatoson pedig Jakabos Zsuzsanna csobbant a vízbe. A rózsaszínű mezben úszó két magyar versenyző a pillangó résztáv után az élen fordult, már egy másodperccel megelőzve a délelőtt egyéni csúcsot úszó, a döntőbe legjobb idővel kvalifikáló Stina Gardell előtt.

Hosszú Katinka lett idén Európa legjobbja a 400 méteres vegyesúszásban - Fotó: AFP

A 22 esztendős svéd úszó háton sem tudott közelebb kerülni a mieinkhez, sőt a bronzéremért is harcolnia kellett. A két barátnő (egyben szobatársak) remekül úszott mellen is, végig fej-fej mellett haladtak. Az utolsó száz méterre Hosszú Katinka fordult elsőként (0,47-es előnnyel), aki a gyorson világbajnokhoz méltóan úszva nyerte meg a versenyszámot és lett Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna előtt.

Érdekesség, hogy Hosszú Katinka ugyan világbajnoki címet már szerzett ebben a számban (2009-Róma), de eddig az Eb-ken mindig volt, aki megelőzte. Most viszont két Eb-ezüstérem után (2008-Eindhoven, 2010-Budapest) megvan első Eb-címe ebben a versenyszámban.

"Annyira nem örülök neki, hogy megint kikaptam, de az egyéni csúcsomat majdnem két másodperccel meg tudtam javítani. Remélem, hogy amikor csúcsformában vagyok, akkor ennél még jobb időt fogok tudni úszni" - nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna a finálé után. "Nagyon fájt ez a szám, mert nem könnyítettünk az edzésmunkán az Európa-bajnokság előtt, de bízom benne, hogy ha rápihenünk a versenyekre, akkor még jobb lehetek" - mondta Hosszú Katinka a futam után, aki a magyar küldöttség első aranyérmét szerezte Debrecenben.

Női 400 méteres vegyes úszás - döntő
1. Hosszú Katinka (magyar) 4:33.76
2. Jakabos Zsuzsanna (magyar) 4:35.68
3. Barbora Závadová (cseh) 4:38.07
4. Stina Gardell (svéd) 4.38.46
5. Anja Klinar (szlovén) 4:42.00
6. Stafania Pirozzi (olasz) 4:43.72
7. Alessia Polieri (olasz) 4:48.72
8. Lara Grangeon (francia) 4:53.98