NBA

Dwyane Wade újra a régi, a Heat visszatalált a helyes ösvényre

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának 22. játéknapján az első mérkőzés kérdése az volt, hogy vajon a szenvedő Miami Heat a kiesés szélére sodródik-e? A választ végül LeBron Jamestől és Dwyane Wade-től kaphattuk meg, akik ketten együtt 70 pontot termelve 101-93-as győzelemre vezették a Miamit.

Indiana-Miami

Sorsdöntő mérkőzésre készülhetett a Miami gárdája vasárnap este, ugyanis a Heat 2-1-es hátrányból várta az Indiana elleni negyedik meccset, amely előzetesen nem sok jót ígért Eric Spoelstra fiainak. A mérkőzés ennek megfelelően kezdődött, hiszen az első negyedet 25-18-ra, míg a másodikat 29-28-ra nyerte meg a Pacers, így a hazaiak nyolc pontos előnnyel várhatták a második félidőt. A Pacerstől ugyan már megszokhattuk, hogy a harmadik játékrészben ellenállhatatlanul kosárlabdáznak, ám ezúttal Grangerék nem tudták hozni ezt a teljesítményt, így a váratlanul magára találó Dwyane Wade, valamint LeBron james vezérletével 30-16-ra nyerték a vendégek ezt a játékrészt. A záró negyedben az Indiana képtelen volt komoly nyomás alá helyezni a Miamit, így a Heat magabiztosan tartotta meg előnyét, ezzel a vendégek 101-93-ra diadalmaskodtak. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Dwyane Wade így nyilatkozott a váratlan formajavulásáról: „Olyan típusú ember vagyok, aki hisz magában. Úgy gondoltam, hogy a dolgok meg fognak változni, mert meg kell változniuk. Egyszerűen csak hittem magamban.”

LeBron James és Dwyane Wade

Az Indiana legjobbja az a Danny Granger volt, aki 20 pontot szerzett, a kispadról beálló Darren Collison pedig szinte mindent bedobott, ami a keze ügyébe került, így 6/7-es mezőnymutatóval 16 egységet könyvelhetett el. A hazaiak oldalán a legjobban David West és Roy Hibbert jó játéka hiányzott, ugyanis ketten együtt 18 dobásból csak hetet értékesítettek, így a két magas összesen 18 egységet tett a közösbe. A másik oldalon LeBron James és Dwyane Wade pazarul játszott, előbbi 40 pontot, 18 lepattanót, valamint 9 gólpasszt könyvelhetett el, így csupán egy assziszttal maradt el a tripla-duplától. Wade váratlan magára találása 30 pontot, 9 lepattanót és 6 gólpasszt eredményezett.

A párharc állása négy mérkőzés után: 2-2

Los Angeles Clippers-San Antonio Spurs

A Los Angeles Clippers vasárnap éjszaka a söprés elkerüléséért szállt harcba hazai pályán, ám Blake Griffinék 102-99 arányban kikaptak a Spurstől, így készülhetnek a nyári szünetre. A San Antoniótól idén már megszokhattuk, hogy általában a meccs elejétől kezdve kontrollálják a játékot, és hamar eldöntik egy-egy összecsapás sorsát, ám ez most másképp történt. Ugyan az első negyedet 26-21-re nyerték Parkerék, a Clippers simán meccsben tudott maradni, így izgalmas végjátékot várhatott a közönség. 52 másodperccel a vége előtt Tony Parker két büntetőjével 100-99-re vezettek a vendégek, majd Chris Paul passzát Kawhi Leonard és Danny Green közös erővel fülelte le, de utóbbi csak egy szabaddobást tudott bedobni 10 másodperccel a vége előtt. CP3 ezt követően ismét rizikós megoldást választott, betört, ám elvesztette egyensúlyát, is kihagyta a dobását, a szöget a koporsóba pedig a Spurs francia irányítója verte be, aki kettőből egy büntetőt értékesítve kialakította a végeredményt. A San Antonio Spurs sorozatban 18 meccset nyert, ebből nyolcat a playoffban, a rájátszásban pedig egymást követő két söprésre legutoljára 1999-ben volt példa. A mérkőzés után Gregg Popovich így értékelt: „Rengeteg játékosunk tett sokat a győzelemért, és ez az, amire képesek vagyunk szinte az egész évben. Remélhetőleg folytatni tudjuk majd.”

A Clippers sztárjai végre tudták hozni a formájukat, Chris Paul 23 pontot és 11 gólpasszt, míg Blake Griffin 21 pontot és 5 lepattanót szerzett, ám a kispadról egyedül Eric Bledsoe tudta komoly mértékben segíteni őket (17 pont), így viszont ezt a Spurst lehetetlen legyőzni. A San Antonio igazi csapatként viselkedett a pályán, Tim Duncan 21, valamint Tony Parker 17 pontja mellett négyen is elérték a két számjegyet, ráadásul hárman a kispadról. Danny Green és Gary Neal 14-14, Manu Ginobili és Tiago Splitter 11-11 egységet könyvelhetett el.

A párharc végeredménye: 4-0 a San Antonio Spurs javára.

NBA
Rájátszás, 22. játéknap
Indiana-Miami 93-101
Los Angeles Clippers-San Antonio 99-102