London 2012

A hegyikerékpáros Parti András egyre közelebb az olimpiához

Harmincadik helyezésével újabb 46 világranglista-pontot gyűjtött az olimpiai kvalifikációhoz Parti András a franciaországi olimpiai-krossz hegyikerékpáros világkupán.

A mountain bike szakági szövetség honlapja szerint a felnőtt férfiak vasárnapi versenyét a francia Julien Absalon nyerte (1:37:33), második a cseh Jaroslav Kulhavy (1:37:40), harmadik a svájci Ralph Naef (1:38:13) lett; a magyar versenyző a győztes után – élete legjobb világkupa-helyezésével – közel hét és fél perces hátránnyal (1:44:57), 46 pontot gyűjtve ért célba. A versenyt 111 kerekes fejezte be értékelhetően.

"Nagyon jól sikerült ez a verseny, maximálisan elégedett vagyok! Ez életem eddigi legjobb világkupa-helyezése és Magyarországé is a felnőtt férfiak között. Már reggel éreztem, hogy jók a lábaim, reméltem, hogy egy jó versenyt tudok ma futni. Azt hiszem, ezzel magamnak is bizonyítottam, hogy ott a helyem az olimpián, amire a kvalifikáció ezzel a versennyel le is zárult. A jövő héten hirdeti ki az UCI a kvótákat, de nekünk minden bizonnyal meglesz. Most néhány nap pihenés jön, mivel már elég régen, március elején kezdtem a szezont és sok pihenésre nem volt időm, majd – remélhetőleg – felkészülés az olimpiára, de addig is szeretnék még beérni a következő világkupákon a top 30-ba!" – összegzett pekingi olimpikonunk, aki Londonban másodszor lehet a magyar olimpiai csapat tagja.

A felnőtt nőknél a Multivan Merida Biking Team norvég kerekese, Gunn-Rita Dahle végzett az első helyen, magyar versenyző nem indult a futamban. Az U23-as férfiak közt Juhász Zsolt (EuroOne-Waberer’s Cube Pro MTB Team) a győztes osztrák Alexander Gehbauer mögött 47. lett.

A nemzetek olimpiai kvalifikációs rangsorát a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az elkövetkezendő napokban zárja; Magyarország kvótaszerzése esetén Parti András utazik Londonba; erre a hölgyeknél a francia világkupa pályáján bokaszalag sérülést szenvedett Benkó Barbara (Focus MIG Team) lehet esélyes.