Forma-1

25 tény, amit álmodban sem gondoltál volna az F1-ről

25 tény, amit csak kevesen tudnak az F1-ről, 25 tény, amivel baráti társaságban azonnal magadra irányítod a figyelmet.

Hopp, ez még nekem is új... - Fotó: AFP

1) Az FIA által rendezett első Forma 1-es világbajnoki futamot 1950. május 13-án rendezték az angliai Silverstone-i pályán.

2) Monzában érték el a valaha mért legnagyobb sebességet a Forma 1-ben 375 km/h csúcssebességgel.

3) A Forma 1-es technika lehetővé teszi, hogy csupán 7 másodperc alatt 200 km/h órás sebességre gyorsuljanak, és ez idő alatt meg is tudjanak állni.

4) Az autók 200 km/h sebességről 55 méter és 1,9 másodperc alatt állnak meg.

5) A Forma 1-es autók körülbelül 80.000 alkatrészből állnak, tervezéskor 100 % pontossággal számolnak, a gyártás során keletkezett 0,1 % eltérés esetén az alkatrészt már nem használják fel versenyen.

6) A motor körülbelül 5.000 alkatrészből áll, és olykor csak 1 versenyt bír ki.

7) Az autók központi eleme, a versenyzőt körbeölelő cockpit 35 kg-ot nyom. Ezeket nagy odafigyeléssel tervezik és gyártják, mivel hatalmas terheléseket kell kibírnia.

8) Félautomata váltót használnak, ami segíti az autó vezethetőségét, teljesen automata váltó használata tilos.

9) A Forma 1-es autók féktárcsái szénszál erősítésű kerámiából készülnek, s amelyek üzemi hőmérséklete közel 1000°C.

10) A Forma 1-es autóban kb. 1 km-nyi elektromos vezeték köti össze azt a közel 100 érzékelőt, jeladót, mely biztosítja az autó fölötti ellenőrzést, a működés nyomon követhetőségét.

11) Az autók üres tömege csupán 550 kg körül van.

12) A kocsikban annyira szűk a hely, hogy a pilótáknak ki és beszállásnál a kormányt ki kell venniük.

13) A gumikat nitrogénnel töltik fel, mert annak térfogata – és így a nyomása - kevésbé változik a hőmérséklet változásával. A sűrített levegőben lévő víz tartalom a hőmérséklet növekedés hatására vízgőzzé alakul át, és ez jelentősen módosítja a gumikban lévő nyomást.

14) Egy rövid életciklusú versenygumi a használata során akár 0,5 kilogrammot is veszíthet a tömegéből.

15) Egy kisebb repülőgépnek alacsonyabb a felszálló sebessége, mint a Forma 1-es autóké. A repülőgépekkel szemben a versenyautók aerodinamikája hatalmas leszorító erőt termel nagy sebességnél..

16) A fékhatás kifejezettem nagy. Egy Forma 1-es autó 340 km/h sebességről nem egészen 100 méteren belül le tud lassítani úgy, hogy be tudjon venni egy lassú kanyart.

17) Az autók tankját – amíg engedélyezett volt a verseny alatti tankolás - körülbelül 4 másodperc alatt töltötték meg, másodpercenként 12 liter üzemanyaggal.

18) A első és hátsó szárnyak leszorító erőt generálnak. Amikor az autó eléri a 160 km/h sebességet, ezek annyi leszorító erőt termelnek, mint amennyi az autó súlya.

19) A gumik 90-120 °C fokon teljesítenek a legjobban.

20) A brazil Emerson Fittipaldi hosszú évekig a legfiatalabb Forma 1-es versenyző volt, de mára az első tíz közé sem fér be.

21) Michael Scuhamcher hétszer nyert világbajnokságot a Forma 1-ben.

22) Mike Thackwell volt 19 évesen Új-Zéland legfiatalabb Forma 1-es pilótája.

23) A pilótáknak fizikálisan nagyon felkészültnek kell lenniük, mivel bírniuk kell a nagy leszorító erővel rendelkező kocsikban az erőhatásokat.

24) A pilóták versenyenként átlag 600 kilókalóriát égetnek el, és 2 kg-ot veszítenek súlyukból.

25) A pilótafülke hőmérséklet emelkedése miatt dehidrációs problémák léphetnek fel a versenyzőknél, ezért folyamatos energia, és folyadékpótlásra van szükségük.