BL-döntő

Drogba Cech miatt nem félt, Lampard babája 11 év után megszületett

A Chelsea nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es sorozatát azzal, hogy a müncheni döntőben 1-1-es rendes játékidőt, illetve hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte szombaton a Bayern Münchent. A Kékek játékosai Didier Drogbát dicsőítették, Frank Lampard szerint érdemes volt 11 évig várnia erre a diadalra.

A müncheniek végig irányították a találkozót, a Chelsea többnyire csak védekezett, egészen a 83. percig tartotta a gól nélküli állást, akkor azonban Toni Kroos beadása után Thomas Müller a hálóba fejelt. A londoniak azonban nem adták fel a küzdelmet, és a 88. percben, egy szöglet után Didier Drogba révén egyenlítettek. A hosszabbításban kis híján negatív hőssé vált az elefántcsontparti támadó, ugyanis szabálytalanságával  összehozott a Bayernnek egy 11-est, de Arjen Robben Petr Cechbe bombázott. A büntetőpárbajban aztán a Chelsea bizonyult jobbnak, az utolsó 11-est éppen Drogba értékesítette.

"Ez az egyik legnagyszerűbb nap az életemben. Örülök, hogy eddig nem nyertük meg ezt a címet, mert így még különlegesebb. Olyan sokáig tartott, 11 éve vagyok itt, nagyon sokáig vártam ennek a babának a megszületésére. Ne feledjük, milyen úton jutottunk el ide, és milyen szezonunk volt. Ez egyszerűen csodálatos" - mondta a John Terry eltiltása miatt a csapatkapitányi karszalagot viselő Frank Lampard.

"Igen, sokan mondhatják, hogy szerencsések voltunk ma este. Talán inkább megragadtuk a szerencsénket. Voltak olyan idők, amikor jóval többet érdemeltünk volna, mit ami jutott. Nem játszottunk szépen, de elképesztő lelkesedéssel, ezt senki sem vonhatja kétségbe. Elképesztő ez a diadal, amit megérdemel a klub."

"Mi már meghaltunk, eltemettek minket a Napoli és a Barcelona ellen, de mindig felálltunk, és ma újra megtettük" - fogalmazott a januárban a Boltontól érkező Gary Cahill, aki ezúttal is tökéletesen helyettesítette Terryt.

A Bajnokok Ligája 2011/2012-es győztese, a Chelsea "portréja":
alapítva: 1905
színe: kék-fehér
stadion: Stamford Bridge (befogadó képesség: 41 837 fő)
menedzser: Roberto Di Matteo (2012 márciusa óta)
Legnagyobb hazai sikerei:
bajnok: 4
FA Kupa-győztes: 7
Ligakupa-győztes: 4
Szuperkupa-győztes: 4
Legnagyobb nemzetközi sikere:
Bajnokok Ligája-győztes: 1 (2012)
KEK-győztes: 2 (1971, 1998)
Európai Szuperkupa-győztes: 1 (1998)

"Didier fantasztikus gólt szerzett akkor, amikor már senki sem hitte, hogy visszajöhetünk a játékba. Az első tizenegyesnél beleértem a labdába, az első háromnál jó irányba vetődtem, és hittem benne, hogy legalább egyet kivédek. Végül kettőt sikerült, erre nagyon büszke vagyok. Aztán megláttam, hogy Didier lép oda az ötödik tizenegyeshez, azt gondoltam: Moszkvában is így kellett volna történnie. Amikor belőtte, életemben először nem tudtam, mit csináljak. Hallottam, hogy sírok, sírva kiabáltam. Hihetetlen volt" - örült a mérkőzésen összesen három tizenegyest hárító Petr Cech, aki vasárnap ünnepli 30. születésnapját.

"Megint egy csodálatos, őrült meccsen vagyunk túl. Mindent beleadtunk, nem tudom lesz-e erőnk a ma esti partira" - nyilatkozta a meccs emberének választott Didier Drogba, aki februárban büntetőt hibázott az Afrikai-kupa döntőjében. "Önbizalommal telve mentem oda (az utolsó tizenegyeshez), de átfutott az agyamon, mi történhetett volna annak idején, amikor megnyerhettem volna az Afrika-kupát Elefántcsontpartnak, de rontottam, és így nagyon nehéz volt. Azonban arra gondoltam, Petr Cech a legjobb kapus a világon, és amikor ilyen védései vannak, akkor nekem is hinnem kell magamban. Mindenki arcára mosolyt akartam varázsolni, és sikerült."

"A csapatszellem diadala. Nyolc éve vagyok itt, a Chelsea-nél megtanították nekem, hogy a végsőkig kell küzdenem, egy pillanatra sem adhatom fel. Sorsszerű volt, hiszek abban, hogy ez meg volt írva. Az összes korábbi edzőnknek, játékosunknak ajánlom a győzelmet" - tette hozzá az elefántcsontparti, aki a négy éve, Moszkvában, a tizenegyespárbajban elbukott BL-fináléban piros lapot kapott a 116. percben, így nem állhatott oda a büntetőkhöz.

Elképzelhető, hogy a 34 éves elefántcsontparti támadónak - aki nyolc éve erősíti az együttest - ez volt az utolsó mérkőzése a Kékek színeiben, eddig ugyanis nem egyezett meg a szerződéshosszabbításról a klubvezetőkkel. "Most nem az én jövőm a lényeges, hanem az, amit ma elért ez a csapat, ahogy a játékosok küzdöttek, ahogy a szurkolók biztattak minket, amilyen szezont futottunk a Bajnokok Ligájában, ahogyan játszottunk a Napoli és a Barcelona ellen. Nagy bajnokok vagyunk."

A 41 éves Roberto Di Matteo március 4-én vette át megbízott menedzserként a Kékek irányítását, és szűk három hónap alatt FA-kupát nyert a csapattal, és véghez vitte azt, amire a világ legjobb edzői sem voltak képesek.

"Az élet és a labdarúgás néha őrült és kiszámíthatatlan. Nem hinném, hogy bárki meg tudta volna jósolni, mi fog történni. Nehéz szezonon vagyunk túl, de a lezárása fantasztikusra sikeredett. Nagyon örülök a játékosok miatt, sokáig és keményen dolgoztak ezért. Nyilvánvaló volt a Bayern gólja után, hogy alig maradt időnk, de a játékosok szíve és szenvedélye óriási volt ebben a sorozatban. Nagyon jó érzés volt, amikor kiegyenlítettünk, és kiharcoltuk a hosszabbítást. Nehéz volt felkészülni a döntőre, többen eltiltottak voltak, két védőnk három-négy hétig nem játszott a döntő előtt, ez minden, csak nem ideális egy BL-fináléban, de csak ilyen becsvággyal és elszántsággal lehetett győzni, amilyennel ezek a fiúk küzdöttek."

"Didier Drogba hihetetlen, nyolc éve szolgálja a klubot, és már sok diadalt átélt. Ilyen futballistákra volt ma este szükségünk, akik a helyzet urai tudnak lenni. Ashley Cole, Lampard és Cech szintén órásit nyújtott. Nem tudom, mit tartogat a jövő, most csak boldog vagyok, hogy történelmet írtam a klubbal."

"A Bayern nagyon jól játszott ma, remek csapat, de hiszen ezért is jutottak döntőbe, és már többször megnyerték ezt a sorozatot. Ma este egy kicsit szerencsésebbek voltunk, mint a Bayern. Átérzem a helyzetüket, mert büntetőkkel kikapni - ami mindig szerencsejáték is egy kicsit - nagyon fájdalmas."

A siker ellenére korántsem biztos, hogy az olasz tréner szerződést kap a következő idényre. "A győzelemnek duplán pozitív hatása van, hiszen így a következő szezonban is ott lesz a csapat a főtáblán. Most el kell mennem nyaralni ez után a három hónap után. Elégedett vagyok azzal a szereppel, amit felkínáltak, és elfogadom azt, amit a jövőm tartogat. Bárhogyan is dönt majd a klub, tiszteletben fogom tartani. Taktikailag, mentálisan és fizikailag megpróbáltam a legjobb tudásom szerint felkészíteni a játékosokat. Ez eredményes volt, és ez az, ami számít. Ez egy történelmi nap a Chelsea életében."

Összefoglaló a tizenegyespárbajjal

Bajnokok Ligája
Döntő
Bayern München-Chelsea 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 3-4
München, Allianz Aréna, 62 500 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Drogba (88.), illetve Müller (83.)
sárga lap: Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.), illetve Schweinsteiger (2.)
 
Chelsea: Petr Cech - Jose Bosingwa, David Luiz, Gary Cahill, Ashley Cole - Frank Lampard, John Obi Mikel, Ryan Bertrand (Florent Malouda, 73.) - Salomon Kalou (Fernando Torres, 84.), Juan Mata - Didier Drogba.
 
Bayern München: Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Anatolij Timoscsuk, Diego Contento - Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos - Franck Ribery (Ivica Olic, 97.), Arjen Robben, Thomas Müller (Daniel van Buyten, 86.) - Mario Gomez.

 

Bajnokok Ligája
A Chelsea útja a győzelemig
E csoport:
Chelsea-Bayer Leverkusen (német) 2-0 (0-0)
Valencia (spanyol)-Chelsea 1-1 (0-0)
Chelsea-Racing Genk (belga) 5-0 (4-0)
Racing Genk-Chelsea 1-1 (0-1)
Bayer Leverkusen-Chelsea 2-1 (0-0)
Chelsea-Valencia 3-0 (2-0)
 
A csoport végeredménye: 1. Chelsea 11 pont, 2. Bayer Leverkusen 10, 3. Valencia 8, 4. Genk 3
 
nyolcaddöntő:
Napoli (olasz)-Chelsea 3-1 (2-1)
Chelsea-Napoli 4-1 (1-0, 3-1, 4-1)
Továbbjutott a Chelsea 5-4-es összesítéssel.
 
negyeddöntő:
Benfica (portugál)-Chelsea 0-1 (0-0)
Chelsea-Benfica 2-1 (1-0)
Továbbjutott a Chelsea kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.
 
elődöntő:
Chelsea-FC Barcelona (spanyol) 1-0 (1-0)
FC Barcelona-Chelsea 2-2 (2-1)
Továbbjutott a Chelsea 3-2-es összesítéssel.
 
döntő:
Bayern München-Chelsea 1-1, 11-esekkel: 3-4