Jégkorong-vb

Az oroszok hibátlanul ültek fel a jégkorongvilág trónjára

  • Molnár Dávid

Oroszország lett 2012 jégkorong-világbajnoka, miután a döntőben is folytatták meggyőző játékukat, és 6-2-re diadalmaskodtak a szlovákok felett.

Beigazolódtak az előzetes várakozások, és az orosz válogatott a döntőben sem vett vissza iramából, így az eredmény szempontjából egy izgalmak nélküli találkozón nyertek 6-2-re Alexander Ovecskinék, és 2009 után így ismét felülhettek a jégkorongvilág tetejére.

A találkozó pedig szlovák szemszögből roppant kedvezően kezdődött, hiszen Zdeno Chara, az óriás bekk már a második percben előnyhöz juttatta a lesajnált Szlovákiát. Az ezt követő 42 percben azonban az oroszok ötször is betaláltak a Jan Laco hálójába. A prímet a Szjomin-Dacjuk-Ovecskin sor vitte: a triumvirátus tagjai megmutatták, hogy nemcsak papíron mutatnak jól egymás mellett, hanem gyakorlatban is olyan dinamikus csatársort alkotnak, amire kevés védősor tudna megoldást találni. Alex Szjomin kettőször, míg Pavel Dacjuk egyszer váltott ki örömöt a kilátogató orosz drukkerekből.

Az ötödik beköszönés után Jan Laco is leköszönt a szlovák kapuban, és érkezett Peter Hamerlik. Bár Chara második góljával felcsillant a remény egy szorosabb eredmény kialakulására, azonban a torna legeredményesebb játékosa, Jevgenyij Malkin sem maradt végül találat nélkül a vb-n. A világbajnokságon immáron tizenegyedszer volt eredményes, és két perccel a vége előtt kialakította a 6-2-es végeredményt.

Az oroszok 2008 és 2009 után ismét révbe értek, és hibátlan mérleggel, teljesen megérdemelten hódították el a 2012-es világbajnoki címet. A kieséses szakasz három találkozóján összesen tizenhét gólt lőttek, és mindösszesen hatot kaptak, így kétség sem fér ahhoz, hogy sikerük megérdemelt-e. A tornán Malkin tizenkilenc ponttal zárt tíz mérkőzésen, így végül egy egységgel lepipálta a norvégok üdvöskéjét, Patrick Thoresent, aki nyolc meccsen tizennyolc pontot kotort össze.

Megválasztották a meccs közben a torna all-star sorát is, ahol a döntős szlovákok és oroszok két-két emberrel képviseltetik magukat. Jan Laco, illetve Zdeno Chara az ezüstérmeseket, míg Ilja Nyikulin és Jevgenyij Malkin az aranyérmeseket reprezentálják. Mellettük még helyt kapott a keretben a már említett Thoresen, illetve a svéd Henrik Zetterberg. A torna legértékesebb játékosa Malkin lett, aki az elődöntőben mesterhármassal repítette be a döntőbe az oroszokat a házigazda finnek ellen.

Jégkorong-vb
Döntő
Oroszország-Szlovákia 6-2 (1-1, 3-0, 2-1)
   
Korábban a bronzmérkőzésen
Finnország-Csehország 2-3 (1-3, 0-0, 1-0)