Olasz Kupa

Az olaszok már egy újabb döntőre figyelnek, és Del Pierót búcsúztatják

Vasárnap este az Olasz Kupa döntőjével ér véget a klubszezon a talján csapatok számára. A finálét a bajnok Juventus és az idén a BL-ben szereplő, de a Serie A-ban csak az ötödik helyen végzett Napoli vívja. Presztízsről és búcsúzásról szólhat majd az este.

Juventus-Napoli
Stadio Olimpico, Róma
21:00 Digi Sport
hatharom-tipp: 1

Az Olasz Kupa nem tartozik a nagy jelentőségű sorozatok közé Itáliában, szezon közben legalábbis a legtöbb nagycsapat számára nyűgnek számít, de aki már a négy közé vagy akár a döntőbe eljut, nem szokta félvállról venni a dolgot. Így a vasárnap esti fináléban is nagy csatára számíthatunk.

A kiemelt csapatok a nyolcaddöntőknél kapcsolódtak be a szériába, a Juventus akkor a Bolognát búcsúztatta egy hosszabbításos mérkőzésen, a negyeddöntőben a simán felülmúlta a Romát, egy körrel ezelőtt pedig szintén hosszabbításra kényszerült. Az elődöntőben ugyanis már két mérkőzés döntött, és a Milan ellen idegenben 2-1-re nyertek a zebramezesek, majd hazai pályán ugyanennyire kikaptak a rendes játékidőben, és végül Vucsinics döntött a ráadásban a továbbjutásról.

Alessandro Del Piero ünnepli a bajnoki serleggel a kezében a Juventus bajnoki címét a Serie A-ban 2012-ben.

A Napoli a Cesena elleni győzelemmel kezdett, majd az Intert ejtette ki, a Siena ellen pedig 2-1-es idegenbeli vereség után 2-0-s hazai győzelemmel fordított. Az égszínkék együttes így a Juventus bajnoki címe miatt már bebiztosította Európa Liga-főtáblás szereplését, egyúttal a Serie A-ban hatodik helyen végzett Internek is megadta a lehetőséget a nemzetközi kupaindulásra.

A bajnokságban két igazán izgalmas rangadót vívtak a csapatok, novemberben Nápolyban 3-3-ra végeztek, áprilisban pedig a szezon végére ellenállhatatlan formába lendülő Juventus tanári játékkal nyert 3-0-ra Torinóban.

A Bianconeróktól Chiellini sérülés miatt fog hiányozni, a Napoliból Gargano eltiltás miatt, ettől eltekintve azonban a legerősebb összeállítással számolhatnak a vezetőedzők. Valószínűleg a délieknél is lesz, aki utolsó meccsét játssza a csapatban - Lavezzi például szinte biztosan eligazol a nyáron -, a bajnoknál azonban teljesen biztos, hogy Alessandro Del Piero, a klub ikonja búcsúzik a szezon végén.

A Padovában nevelkedett csatár 1993-ban került Torinóba, ahol - a 2006-os bundabotrány miatt hivatalosan - hat bajnoki címet, - eddig - egy kupasikert, egy BL-győzelmet és egy Interkontinentális Kupa-győzelmet ünnepelhetett. Emellett háromszor volt még ott a Bajnokok Ligája döntőjében, Szuperkupákat nyert hazai és európai szinten, a válogatottal pedig 2000-ben Eb-ezüstöt, 2006-ban világbajnoki címet nyert. 2008-ban a Serie A gólkirálya volt, ebben az évben - 1998 után másodszor - Az év olasz labdarúgója lett, Pelé beválasztotta a FIFA 100-ba, a 100 legnagyszerűbb élő futballista közé a nemzetközi szervezet századik születésnapján, stb., stb.

Valóban a Juventus legendájáról beszélünk tehát, akihez azonban a klub nem ragaszkodik annyira, hogy a következő szezonra meg tudtak volna állapodni, így Del Piero - egyelőre - búcsúzik, és várhatóan Európa egy másik nívós bajnokságában, talán Angliában is megpróbálja letenni a névjegyét visszavonulása előtt.

  • Juventus - SSC Napoli 2012-05-20 21:00:00