NBA

Kiváló hajrájának köszönhetően egyenlített a Sixers

  • Barcsai Róbert

Rendkívül izgalmas játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mezőnye, ugyanis a Philadelphia 18 pontos hátrányból felállva legyőzte a Bostont, míg a Lakers fordulatos végjátékban verte meg a Thundert.

Philadelphia-Boston

Nagyon érik a hét meccs a Celtics-Sixers párharc során, ugyanis nem elég, hogy a Philly 1-1-es eredménnyel tudott hazaérkezni Bostonból, Doc Riversék rögtön visszavették a pályaelőnyüket, most azonban 93-83-as sikerével egyenlíteni tudott a 76ers. A mérkőzés elején repülőrajtot vett a Celtics, hiszen Pierce-ék 24-12-re hozták az első negyedet, félidőben pedig már 15 pont volt a vendégek előnye (amely később 18-ra nőtt), méghozzá úgy, hogy a szünetet megelőzően a Sixers 23.1%-os pontossággal tüzelt mezőnyből. A hazaiak viszont csodák-csodájára összekapták magukat, a harmadik játékrészben kilenc pontot dolgoztak le hátrányukból, a záró negyedben pedig már át is vették a vezetést. A Celtics előnyének kínos elolvadásáról Kevin Garnett beszélt: „Nehéz erről beszélni, a mérkőzés legnagyobb részében keményen védekeztünk, az utolsó 4-5 percben viszont nem voltunk elég jók.”

Thaddeus Young és Lou Williams

Egy ilyen nagyszerű összecsapáson természetesen rengeteg kiváló egyéni teljesítményt is feljegyezhettünk. A hazaiakat például egyértelműen az Iguodala-Turner duó vezette, mindketten 16 egységig jutottak, ám utóbbi pocsékul dobott, mivel csak egy 5/22-es mezőnymutatót tud felmutatni. A kispad két ásza, Lou Williams és Thaddeus Young ismét hozta a formáját, akik ketten együtt 27 pontot termeltek. A vendégeknél Paul Pierce 24 ponttal csapata legjobbja volt, Brandon Bass és Rajon Rondo pedig egyaránt 15-15 egységet jegyezhetett, utóbbi ráadásul 15 gólpasszt is kiosztott. Kevin Garnett és Ray Allen teljesítménye viszont már egyértelműen a csalódás-kategóriába tartozik, mivel ketten együtt 5/18-cal dobtak mezőnyből, ami mindössze 14 pontra volt elegendő.

A párharc állása négy mérkőzés után: 2-2

Los Angeles Lakers-Oklahoma City

A második mérkőzés furcsa módon történő elvesztése után a Lakers hazai pályán szeretett volna szépíteni a 2-0-s hátrányán, ami végül össze is jött Bryantéknek, hiszen 99-96 arányban legyőzték a Thundert. A hazaiak rögtön egy 16-4-es rohanással nyitották a meccset, és hatpercnyi játék után a szurkolók joggal bizakodhattak abban, hogy ezúttal elkapják az ellenfelet. Ezt követően a Thunder azért összekapta magát, hiszen a negyed végén már csak nyolc, míg a szünetben már csak három egység volt Kevin Duranték hátránya, ami a záró játékrész kezdetére egypontos előnnyé alakult át. A Lakers végül Kobe Bryantnek köszönhetően behúzta a szoros hajrát, és mivel Kevin Durant négy másodperccel a vége előtt triplát rontott, ezért végül a hazaiak nyertek. Lassan már természetes, de ez a meccs sem múlt el World Peace-balhé nélkül, a problémás csatár ezúttal Russel Westbrookkal kapott össze, ám mindkét fél megúszta egy-egy technikaival.

Érdekesség, hogy a Lakers kezdőötöséből mindenki legalább tíz pontot ért el, ám Kobe Bryant 36 egységével kimagaslik a mezőnyből. A hazaiak magasai dupla-duplával zártak, Andrew Bynum 15 pontot és 11 lepattanót, míg Pau Gasol 12 pontot és 11 lepattanót könyvelhetett el. A vendégek oldalán a sztárok tudták hozni a formájukat, Kevin Durant 31, Russel Westbrook és James Harden pedig 21-21 egységgel zárt, ám az együttes többi tagja abszolút gyengén kosárlabdázott, akik egyébként összesen 23 pontot szállítottak.

A párharc állása három mérkőzés után: 2-1 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 21. játéknap
Philadelphia-Boston 92-83
Los Angeles Lakers-Oklahoma City 99-96