Bajnokok Ligája

Ezt várjuk mi a BL-döntőtől - tippek

A hathárom.hu szerkesztősége is tűkön ülve várja a 20. BL-döntőt, így a Bayern München és a Chelsea összecsapása előtt tippelésre szántuk el magunkat, megpróbáljuk megjósolni, mi fog történni a müncheni fináléban. Íme, mi mit várunk a BL-döntőtől!

  • Bayern München - Chelsea 2012-05-19 20:45:00

 

Barcsai Róbert: Bayern München

Az elődöntők során két forgatókönyvet tudtam elképzelni: vagy Real Madrid-Barcelona finálé lesz, és akkor bárki nyerhet, vagy pedig a Bayern jut a döntőbe, de akkor bárkit meg fognak verni. Ugyan idén már láttunk pár vaskos meglepetést, én továbbra is tartom magam az elméletemhez, és a Münchent hozom ki győztesként. BL-döntőt játszani hazai pályán, az bizony nem mindennapi előny, ráadásul a Chelsea-nél rengeteg hiányzó van. A bajorok idén nagyon kétarcúak, hazai pályán bárkit képesek elkapni, idegenben viszont a leggyengébbektől is ki tudnak kapni, ám mivel a mai mérkőzés helyszíne csak papíron semleges, ezért én mindenképp Bayern München sikerre számítok.

Drégelyvári Anna: Chelsea

Kilenc szűk esztendő után beérik az abramovicsi milliók hatása, és mivel John Terry eltiltott, ő sem fog elbotlani, mint 2008-ban. Roberto Di Matteo Európa-verő csapattá kovácsolta a Villas-Boast megfúró sztárokat, a nagy akarásnak végre nem nyögés, hanem az FA-kupa után a BL-serleg lesz a vége. Nem szeretném egyből zseninek kikiáltani az olaszt, de hitte volna valaki a nápolyi 1-3 után a finálét? A Bayernt tüzelheti a hazai pálya, de Drogbának, Lampardnak, (Terrynek) ez lehet az utolsó dobása.

Miközben mindenki a bajorokat favorizálja, nekem nem csak a szívem súgja: nyerhet a Chelsea! Cech régóta a világ egyik legjobbja, Neuer már az, a védelem mindkét oldalon instabil, a Kékek ugyan jobban ráfázhatnak, de Gary Cahillt John Terry méltó utódjának tartom. A középpályán Schweinsteiger vagy Kroos kvalitásait nem kell ragozni, ám Lampard, Essien és Mikel sokéves rutinja, összeszokottsága ezt ellensúlyozza. A két szélen a bajorok a pengésebbek, de Messiék után Robben és Ribéry is megfékezhető. Elöl Mario Gomez a király, de ha belegondolok, mit művelt Didier Drogba szinte tökéletes hátvédet játszva Barcelonában, akkor a minden hájjal megkent elefántcsontparti túlszárnyalja - márpedig egy BL-döntő ezen is múlhat. És ki tudja, mit hoz ki Torresből élete első BL-döntője... A 2008-as bécsi éjszaka után ismét a Kölyök lehet a meccs embere.

Göbölyös János: Bayern München

Ha egy csapatból három kulcsjátékos hiányzik, az eleve csökkenti a gyõzelmi esélyeket. Kivéve akkor, ha ugyanez, vagy még nagyobb a problémája az ellenfélnek is. A Bayern a sárga lapok miatt eltiltott Luiz Gustavo, David Alaba és Holger Badstuber, a Chelsea a szintén ez okból a lelátón ülõ Braniszlav Ivanovics, Ramires és Raul Meireles, valamint a Barcelona elleni elődöntőben kiállított John Terry nélkül feszül egymásnak a BL-döntõben. Mivel védőkről és középpályásokról van szó, jó esély van arra, hogy ha gólzáport nem is, de csendes gólesőt láthat az Allianz Arena közönsége, s bár a németek számára adhat pluszt a hazai pálya, annyit nem, hogy a rendes játékidőben eldőljön a kupa sorsa. Sõt, a hosszabbításban sem lesz gyõztes, a 11-esek döntenek. Abban pedig a bajorok szinte mindig jobbak, ráadásul az angolokat nyomaszthatja a 2008-as finálé, amikor a Manchester United ellen veszítették el a büntetőpárbajt. Végeredmény: Bayern-Chelsea 2-2 (11-esekkel 5-4) 

Kele János: Bayern München

Drámai hangulatú meccset várok, olyat, ami méltó lezárása lehet az utóbbi évek talán legnagyobb meglepetéseit hozó BL-szezonnak. A Bayern nyilván extra motivált lesz hazai pályán, de a Chelsea-t sem kell félteni, hiszen valószínűleg egyik fontmilliókért szerződtetett sztárnak sincs sok kedve jövőre az Európa Ligában bohóckodni - márpedig a gyászos bajnoki szereplés csak erre jogosítaná fel a kékeket. Ennek ellenére nem hiszem, hogy Di Matteo bármit is változtatna alapvető filozófiáján, a Chelsea az alakzatot fogja tartani mindenáron, nem pedig a labdát, a cél pedig az lesz, hogy minél kevesebb húzásból odaérjenek a kapu elé, lehetőleg úgy, hogy a végén Drogbára jöjjön ki az utolsó passz. Hatalmas Bayern-fölényre, de kiélezett mérkőzésre számítok, döntő kérdés lehet, hogy mire megy Kroos a Doppelsechs tagjaként, és mennyire tudja felpörgetni a játékot a klasszikus tízes pozíciójában Müller. Egy hangyányival a bajorok az esélyesebbek, jobb, komplexebb csapat az övék, mint a Chelsea, de ezt csak a hosszabbításban tudják majd bebizonyítani. Végeredmény: Bayern-Chelsea 2-1 (hosszabbítás után)

Maruzsa István: Bayern München

Mindkét csapatnál lesznek eltiltottak, és mindkét oldalon a védelmekből. Bár, ha azt nézzük, hogy a Chelsea-t gyakorlatilag a védekező középpályás Ramires megmozdulásai (gól, gólpassz a Barca ellen) juttatták a döntőbe, az is kérdéses, hogy a Kékeknél kik lövi a gólokat...

Jupp Heynckes gyakorlatilag megmutatta a Köln elleni bajnokin, hogy milyen kezdőben gondolkozik, és mivel nem nagyon van alternatívája, azt hiszem, pontosan ugyanaz lesz a felállás. A Köln egyetlen góljánál akkor is kiderült, hogy Timoscsuk a leggyengébb pont, Podolski könnyedén lefutotta, és a Chelsea-ben még több ember van, aki ezt megteheti. Meg is fogják. Drogba legalább egyszer tuti legyűri az ukránt.

A másik oldalon számomra óriási kérdés, hogy Terryt, Ivanovicsot, Ramirest és Mierelest egyszerre hogy pótolja Di Matteo. Nélkülük ugyanazt a taktikát választani, mint a Barcelona ellen, öngyilkosság lenne, meg egyébként is valószínű, hogy arra a taktikára mindenkinek csak a Barcelona ellen van szüksége. Szóval sokkal nyíltabb Chelsea-re számítok, ami lehet, hogy ugyanolyan öngyilkosság lesz...

Persze sok múlik azon, hogy ki és mikor szerzi az első találatot, de szerintem mindkét oldalon lesz gól, és a Bayern jobb, hazai és német csapatként kihasználja a lehetőséget.

Varró Péter: Bayern München

Inkább egyes, mint nem. Kétlem, hogy túl sok szót kellene fecsérelni arra, hogy mekkora előnyt is jelent a Bayern Münchennek, hogy saját stadionjában küzdhet meg Európa legrangosabb trófeájáért. A bajor gárda történelmet írhat győzelme esetén, hisz még soha egyetlen csapat sem játszhatott BL-döntőt saját szurkolótábora előtt, márpedig ott a Bayern idén kivétel nélkül az összes nemzetközi meccsét megnyerte.

A két résztvevő közül a Chelsea jelenléte a meglepőbb, bár a londoni "öreg pengék" visszahoztak valamit a régiből, a menetelésben kulcsszerepet vállaló hősök közül Ivanovics, Terry, Meireles és Ramires sem játszhat. Ugyan Di Matteo eddig szinte hibátlanul vezényelte csapatát, ám Heynckes személyében rutinos rókával találja magát szemben, aki játékosként világbajnok, edzőként BL-győztes az érthet valamit a focihoz. A Bayern az Inter ellen két éve elbukott finálé óta erre a meccsre készül, a legvégén már nem buknak el. Illetve egy esetben talán mégis: ha Fernando Torres mesterhármast szerez...

A találkozóról élő szöveges tudósításban számolunk be a hathárom.hu-n.