NHL

Egy lépésre 1993 megismétlésétől

  • Molnár Dávid

Továbbra is tartja elképesztő szériáját a Los Angeles Kings az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában. A Királyok megnyerték a főcsoportdöntő harmadik találkozóját is, ezzel 11-1-re javítva mérlegüket a playoffban, és immáron 3-0-ra vezetnek a négy győzelemig tartó párharcban.

Király vezet Királyokat

Dwight King élete első főcsoportdöntőjében alaposan rászolgál a vezetéknevére, ha már az történetesen megegyezik annak a csapatnak a nevével, amelyikben játszik. A 22 éves csatár az első két körben elvegetált a Los Angeles Kings harmadik-negyedik sorában, de a Phoenix elleni párharcban már egy új oldalát is képes volt megmutatni a szurkolóknak, és három meccsen négy találatnál, azok közül is két győzelmet érő gólnál jár már.

A Phoenix Coyotes pedig megtett minden tőle telhetőt, hogy ne kerüljenek 3-0-s hátrányba a szériában, igaz az előzmények nem nekik kedveztek. A második találkozó brutális ütközései után ugyanis az NHL fegyelmi bizottsága eltiltotta egy meccs erejére Martin Hanzalt, aki eddig a csapat második sorát centerezte, és az első két körben kiváló munkát végzett az ellenfél top csatárainak semlegesítésében. Hanzal mágiája a Kings ellen viszont erejét vesztette, és az ifjú cseh támadó el is vesztette az önkontrollt, és durva megmozdulása után jogosan járt a lelátóra száműzés.

Ebből is erőt akart meríteni a sivatagi együttes, és az első harmadot az első két összecsapáshoz hasonlóan sikerült megnyomniuk, de Jonathan Quick útját állta az előny megszerzésének. Utólag bánhatták is, és bár a második harmad elején egy szép kiugratás végén Daymond Langkow köténybe belőtte a pakkot Quick kapujába, ez csak felébresztette a Kings játékosaiban szunnyadó oroszlánt. Nem telt el két perc sem, és a túloldalon hasonló helyzet alakult ki. Dustin Brown látta meg a szabadon garázdálkodó Anze Kopitart, aki egy az egyre vezethette rá Mike Smithre a játékszert, majd egy lövőcsel után valahogy átvánszorgott az a kapus alatt.

Ezt követően már minden az előző két meccsének medrében folyt, a hátralévő időszakban mindösszesen hét alkalommal találta el a vendég együttes Quick kapuját, és összesen így tizenkilenc kapura lövéssel zárták a találkozót, míg a hazaiak meg sem álltak 28-ig. Felettébb dicsérendő a Kings, hiszen még azután sem engedték ki az irányítást a kezükből, hogy Dwight King révén megszerezték a vezetést a harmadik harmad elején. Miután a hazaiak beszorították a Coyotest a saját harmadukon belül, a fáradt Prérifarkasoknak szabálytalanságokat kellett eszközölniük, hogy elszedjék a pakkot az ellenféltől, de még így sem koronázta siker próbálkozásaikat. Már fenn volt a bírók keze, amikor King hirtelen lövésre szánta el magát, és mesterien varázsolta be a játékszert Smith hálójába.

Szólhatott volna a maradék tizennyolc perc a Kings védekezéséről, de ehelyett tovább támadtak, és nem sokon múlt, hogy a második találkozóhoz hasonlóan több góllal nyerjenek, de Mike Smith tartotta a lelket a csapatában. A Coyotes csatárai azonban nem tudtak élni ezzel a támogatással, és végül elmaradt a kiegyenlítés, így már 3-0-s hátrányban vannak a főcsoportdöntőben.

"A Phoenix sokkal jobb volt, de mi mégis megtaláltuk a módját a sikernek. Az év eme időszakában csupán ez különbözteti meg a csapatokat egymástól. Sokan vannak nálunk, akik ezelőtt még nem tapasztalták meg ezt (a rájátszást)... de minden azon múlik, hogy hogyan kezeljük az egész helyzetet. Ismét 3-0-ra vezetünk" - értékelt Dustin Brown, a Kings csapatkapitánya, aki Kopitar találatánál jegyzett asszisztjával már tizenöt pontnál jár a playoffban.

A Kings az idei playoff során már harmadszor szerzett 3-0-s vezetést az eddigi három párharca során, és egyetlen vereségük még a vancouveri szériára vezethető vissza, amikor a negyedik összecsapást elbukták. Azóta már zsinórban nyolc megnyert mérkőzésnél tartanak, és már csak egy győzelem választja el őket a franchise történetének második Stanley-kupa fináléjától. Ezt akár már a vasárnapi hazai találkozón ki is vívhatják, ha sikerül a söprés a Blues után a Coyotes ellen is.