NBA

Bajban a Heat: az Indiana 19 ponttal ütötte ki Jameséket

  • Barcsai Róbert

Meglehetősen sima játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mezőnye, hiszen a Pacers 94-75-re ütötte ki a Miamit, míg a San Antonio 105-88-ra a Los Angeles Clipperst.

Indiana-Miami

Az Indiana gárdája óriási meglepetésre elvette a Miami pályaelőnyét a párharc második mérkőzésén, most pedig már meg is szerezték a vezetést, hiszen Grangerék 94-75 arányban kiütötték Jameséket. Ugyan az első negyedet 26-17-re a vendégek nyerték, lehetett érezni a levegőben, hogy valami nincs rendben a Heattel, hiszen a második játékrész pontosan az első ellentétje volt, így döntetlen állásnál vonulhattak az öltözőbe a csapatok. Dwyane Wade egyébként öt dobást vállalt az első félidőben, és egyiket sem tudta értékesíteni, ilyenre pedig még nem volt példa pályafutása során a playoffban. Wade első kosara a harmadik negyedben 47-45-ös előnyhöz jutatta a Miamit, ám ekkor meglódult az Indiana, és hamarosan már 64-50-re vezettek a hazaiak, ami a negyedik negyed elejére 73-55-re módosult. Mivel a Heat 11 pontnál közelebb egyszer sem tudott kerülni ellenfeléhez, ezért a Pacers végül meglehetősen simán nyert. A mérkőzést követően Frank Vogel értékelte csapata teljesítményét: „A meccset ismét a védelmünkkel és a lepattanózással nyertük meg, a csapat identitása pedig erről szól. Roy Hibbert uralta a festéket, ötször blokkolt, 19 pontot és 18 lepattanót szerzett, ez volt az egyik legjobb mérkőzése, amin láttam játszani.”

LeBron James és Dwyane Wade

Az Indiana a mai mérkőzésen egészen pontos képet adott a nézőknek, hogy mi is az a csapatjáték. Roy Hibbert például két karriercsúcsát is megdöntötte, hiszen a rájátszásban a mai 19 pontja és 18 lepattanója rekordot ért, de nem mehetünk el szó nélkül George Hill 20, Danny Granger 17, David West 14 termelt egysége mellett sem. A Miami nagyjai ezzel szemben teljesen besültek, LeBron Jamesnek például 22 dobás kellett 22 pont megszerzéséhez, míg Dwyane Wade 2/13-as mezőnymutatóval 5 pontot ért el. A többiek közül ráadásul egyedül csak Mario Chalmers tudott extrát nyújtani, aki 25 egységgel terhelte a Pacers gyűrűjét.
 

A párharc állása három mérkőzés után: 2-1 az Indiana Pacers javára.

San Antonio-Los Angeles Clippers

Tony Parker győzelemmel ünnepelhette 30. születésnapját, ugyanis a francia irányító csapata, a San Antonio Spurs 105-88 arányban bizonyult jobbnak a Los Angeles Clippersnél. Az első negyedben nyolc pontos előnyre szert tevő Spurs félidőben már csak négy egységgel vezetett, de Parkerék abszolút uralták a második félidőt, amelyet 59-46-ra nyert meg a San Antonio.

Tony Parker egyébként csapata legjobbjának bizonyult 22 egységgel, aki az első mérkőzésen összehozott 1/9-es mezőnymutatóját ma jócskán kozmetikázni tudta. Parkerről Gregg Popovich nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy Tony nagyon-nagyon agresszíven játszott, még úgy is, hogy tudta, hogy oda fognak ütni neki, hogy duplázni fogják, és így tovább…”  A hazaiak kezdőötöséből négyen is 13 pont fölé jutottak, Tim Duncan 18, Boris Diaw 16, Danny Green pedig 13 egységet termelt. A Clippers ezzel szemben felemásan teljesített, Blake Griffin például 20 pontot szerzett, ám csak egy lepattanót tudott begyűjteni, míg Chris Paul csak tíz egységet tett a közösbe, ráadásul kétszer annyi labdát adott el (8, ami egyben negatív egyéni playoff-rekord), mint ahány dobást értékesített (4). Paul egyébként látványosan szenved a párharc során, hiszen a két meccs alatt 7/22-es mezőnymutatóval rendelkezik, és már 13-szor ajándékozta oda a játékszert az ellenfélnek.

A párharc állása két mérkőzés után: 2-0 a San Antonio Spurs javára.

NBA
Rájátszás, 20. játéknap
Indiana-Miami 94-75
San Antonio-Los Angeles Clippers 105-88