Sportfogadás

Idény eleji forma, avagy hogyan fogadjunk a szezon kezdetén?

  • Barcsai Róbert

Ugyan még csak most ér(t) véget az európai fociszezon, ám nem sokat kell várni az új kezdetéig, ilyenkor pedig nem árt felvértezni magunkat némi új tudással. Ennek tudatában most az idény elejéhez, valamint végéhez történő alkalmazkodásról ejtünk néhány szót.

A „hazai pálya” előnye

Mielőtt belekezdenénk a különböző alkalmazkodási módszerek elemzésébe, nem árt megemlítenünk a hazai pálya előnyét. Amint majd látni fogjátok, az információk megszerzésének az első és utolsó öt fordulóban sokkal nagyobb szerepe van, mint más időszakokban, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy magyar sportfogadóként a magyar bajnokságról szerezhetünk igazán pontos információkat.

Sajnálatos módon sokan beskatulyázzák az NB I-et, mint bundás liga, mint olyan bajnokság, amelyre nem érdemes fogadni. Valóban, rengeteg bundagyanús meccsről hallhatunk napi szinten, ám ettől függetlenül az a tény, miszerint itthonról szerezhetjük meg a legpontosabb infókat, továbbra is tartja magát.

A szezon elején ennek különös jelentősége van, mivel ebben az időszakban sokkal könnyebben kerülhetünk előnybe a fogadóirodákkal szemben, hiszen az információk hamarabb eljuthatnak hozzánk, mint hozzájuk, így időben köthetünk hatalmas pozitív várható értékkel rendelkező fogadásokat.

Az első öt forduló

Sportfogadó körökben bevett szokás, hogy ebben az időszakban nem, vagy alig kötünk fogadásokat, ám ez a hozzáállás teljesen rossz. Az óvatosság természetesen indokolt, ugyanis ilyenkor hamarabb beleszaladhatunk a késbe, mint máskor, ám ez nem azt jelenti, hogy teljesen ki kell iktatnunk a fogadást, helyette inkább alkalmazzunk kisebb téteket!

A jó sportfogadó általában felkészülten érkezik az első fordulókhoz, amely azt jelenti, hogy nyáron folyamatosan figyeli a barátságos mérkőzéseket, amelyekből a közhiedelemmel ellentétben igenis le lehet vonni bizonyos következtetéseket, amiket fel lehet használni a szezon elején. Természetesen ettől függetlenül is számolnunk kell az idény eleji gyengébb formával, vagy éppen az új igazolások nehézkes beilleszkedésével, ám a barátságos meccsekről szerzett plusz infók miatt sokkal közelebb juthatunk célunk eléréséhez, vagyis a profitábilis szezonkezdéshez.

Itt jön képbe a korábban már említett „hazai pálya” előnye, ugyanis ebben az időszakban ezerszer több infót tudunk megszerezni itthon, mint esetleg más, külföldi bajnokságokból. Tapasztalatok szerint a legkönnyebben ekkor köthetünk nagyon jó fogadásokat, ugyanis az irodák ilyenkor még maguk is el vannak tévedve, főleg a kisebb bajnokságokat illetően, ennek köszönhetően az első öt forduló igazi rémálomból könnyedén aranybányává változtatható. Itt ragadnánk meg az alkalmat, és megemlítenénk azt is, hogy a szezon elején érdemes elsősorban a kisebb bajnokságokat preferálni, mert ekkor is érvényes az a tény, hogy kevésbé népszerű piacokon hamarabb követnek el hibát a bukmékerek. Külföldi, kisebb bajnokságokról persze nehezebb információkat szerezni, de ha vannak biztos forrásaink nemzetközi fórumokon, akkor könnyen ki tudjuk deríteni, hogy melyek azok az együttesek, akik pénzügyi gondokkal kezdik a szezont, vagy éppen pont az első fordulót megelőző héten adtak el, vagy igazoltak le kulcsfontosságú játékosokat.

Manchester City edzés

Ha tovább szeretnénk finomítani fogadási szokásainkat, akkor nem árt azt sem megjegyezni, hogy szinte minden évben, minden bajnokságban van egy olyan csapat, amelyik váratlan módon, nagyon jól kezdi a szezont. Ilyenek lehetnek például a frissen feljutó gárdák, akik általában óriási elánnal vágnak neki a bajnokságnak, pont az extra motiváció, vagy éppen az új kihívásnak való megfelelési vágy miatt. Nagy általánosságban persze ezek az együttesek legjobb esetben is a szezon közepére visszasüllyednek a szürke középmezőnybe, ám ha időben kiszúrjuk a meglepetéscsapatokat, akkor további extra profitra tehetünk szert.

Ezzel szemben vannak olyan csapatok is, akik tradicionálisan gyengén játszanak idény elején, ilyen például a Premier League-ben az Everton. Természetesen sok ilyen együttest ki tudunk szűrni különféle bajnokságokból, így ha elég bátrak vagyunk, és merjük veretni a kifigyelt gárdákat, akkor szintén könnyedén növelhetjük egyenlegünket.

Az előző két bekezdés tudatában viszont nem árt tisztában lenni azzal, hogy a szezon eleji tabella semmit sem ér a későbbiekben!

Az utolsó öt forduló

Az első öt forduló sajátosságaival a legtöbb fogadó tisztában van, ám jóval kevesebb olyan játékossal találkozhatunk, aki a bajnokságok hajráját is a helyén tudja kezelni.

A szezon vége felé általában minden csapat helyzete fixnek mondható, legalábbis abból a szempontból, hogy ekkorra már teljes mértékig letisztul, hogy kik harcolnak a kiesés ellen, kik érhetnek még oda a nemzetközi indulást érő helyekre, valamint azt is lehet tudni, hogy kik között dől el a bajnoki cím.

A bennmaradás általában minden csapatot motivál, kivétel akkor, ha pénzügyi gondokkal, esetleg licenszproblémákkal küzd egy együttes. Ennek ellenére vakon nem szabad fogadni ilyen gárdákra, ugyanis láttunk már rá példát, hogy egy minden bizonnyal motivált csapat az utolsó fordulókban képtelen nyerni, például idén a Köln. Ennek az ellenkezőjével is találkozhatunk, a Primera Divisióban például sokan nyertek a hajrában a Zaragoza mérkőzéseivel, akik tényleg nagyon összeszedték magukat a szezon végére, és végül el is érték a céljukat, hiszen jövőre is az első osztály tagjai lesznek majd.

A nemzetközi kupákban való indulásra feljogosító helyek már kissé bonyolultabbak. A Bajnokok Ligája értelemszerűen minden csapat fantáziáját megmozgatja, és ezért mindenki a tudása legjavát nyújtja, de őszintén szólva a bővebb kerettel rendelkező együttesek komoly előnyt élveznek ilyenkor a kiscsapatokkal szemben, mivel a bajnokság célegyenesébe érkezve a fáradtság bizony döntő faktor lehet. Az Európa Ligás helyek szituációja ennél már sokkal összetettebb, ugyanis ez a versenysorozat sokkal kisebb díjazással jár, így nem minden csapatnak éri meg az indulás, sőt vannak olyan gárdák, akik a hátuk közepére sem kívánják az EL-t. Ebből a szempontból tehát mindenképpen óvatosnak kell lennünk, értelemszerűen ebben az esetben sem fogadhatunk vakon, csak azért, mert valaki esetleg még odaérhet egy Európa Ligát érő helyre. Az olasz csapatok tipikusan ilyenek, abszolút nem érdekli őket ez a sorozat, elég, ha csak azt megnézzük, hogy mikor nyert itáliai gárda második (vagy harmadik) számú európai kupát. Ezzel szemben vannak olyan pontvadászatok, ahol kiemelt szerep jut még az EL-t érő helyeknek is, ilyen például a spanyol, a portugál, az orosz, az ukrán, vagy éppen a román bajnokság, ugyanis ezen nemzetek csapatai általában komolyan veszik a második számú európai kupasorozatot.

A bajnoki cím sorsa szintén más tészta, ugyanis vannak rutinos együttesek, akik tényleg képesek minden meccset megnyerni a hajrában, ám nem egyszer láttunk olyanra példát, amikor valaki az utolsó fordulóban bukta el a bajnoki címet. Általában ezek azok a csapatok, akik ritkán, vagy még sohasem érhettek oda ilyen siker közelébe, és a teher szimplán agyonnyomja őket. Hogy ne menjünk túl messzire, itt van például a Manchester City, akik majdnem elbukták az első helyet az utolsó körben, de említhetnénk a pár évvel ezelőtti AZ Alkmaart is, akik épp az utolsó meccsen hasaltak el.

Sajnálatos módon mindezek ellenére az átlagos sportfogadók szinte csukott szemmel fogadnak olyan együttesekre, akikről valamiért azt gondolják, hogy nekik bizony mindenképpen nyerniük kell. Ezt a mentalitást a fogadóirodák nem restek kihasználni, és az utolsó körökben az igazán nagy favoritokat, akiknek valóban nyerniük kell, sokkal alacsonyabb oddson kínálják, mint ahogyan azt valóban kellene, így sokan kötnek negatív várható értékű fogadásokat. Ne feledjük, hosszútávon a sportfogadónak elsődleges célja, hogy +EV-s tippekre tegyen pénzt, ami az utolsó fordulókban bizony gyakran szöges ellentétben áll azzal a bizonyos győzelmi kényszerrel, ami egy-egy csapat vállát nyomja.

A korábban már említett „hazai pálya” előnye a bajnokság ezen szakaszára is vonatkozik, hiszen a legkönnyebben a magyar csapatokról tudjuk kideríteni, hogy a hajrában vajon kit mi motivál.

Természetesen a bajnokságok végjátékában is találkozhatunk további finomságokkal. A bukmékerek például előszeretettel tesznek ki rendkívül alacsony oddsszot a döntetlen kimenetelre egy-egy olyan olasz bajnokin, ahol egyik csapatnak sem kell már nyernie. Ez általában szimplán népbutítás, semmi több. Nem szabad azt hinni, hogy aranyat találtunk, mivel az esetek nagy többségében nem remi lesz a végeredmény. Ezzel a témával korábban már konkrét példán keresztül is foglalkoztunk, ezt a cikket megtalálhatjátok itt.

A német első, valamint második ligában például rendszeresen kiszakad a zsák az utolsó fordulóban. Nagyon gyakori, hogy a 8-9 bajnokiból legalább 7 overrel végződik, vagy mindkét csapat lő gólt. Ezek a fogadások ilyenkor bizony extra nyereménnyel kecsegtetnek, így némi extra profit elérése érdekében használjuk ki ezt a lehetőséget!