Női kézilabda NB I

Pálinger utolsó védésével zsinórban ötödször bajnok a Győr!

Sorozatban ötödik, összesítésben kilencedik alkalommal lett bajnok a Győr a női kézilabda NB I-ben, mivel a döntő második, szerdai mérkőzésén drámai körülmények között 28-27-re győzött a KEK-győztes Ferencváros otthonában, így 2-0-ra megnyerte a párharcot. A címvédő – amely vasárnap elbukta a Bajnokok Ligája fináléját – remekül kezdett, majd a fantasztikus iramú derbin örült annak, hogy minimális előnnyel várhatta a második félidőt. A folytatás is izgalmas volt, végül Pálinger óriási bravúrja jelentette az újabb aranyat a vendégcsapat számára.

Az első mérkőzésen végig megnehezítette a Fradi a Győr dolgát, végül az ETO 37-33-ra nyert. Azóta a győriek a montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen idegenben lőtt kevesebb gól miatt elbukta a BL-finálét, az FTC viszont sikeresen megvédte címét a KEK-ben a dán Viborggal szemben.

A népligeti meccs előtt vendégek virágokat nyújtottak át az európai kupasiker részeseinek, a hazaiak a szezon végén búcsúzó Pálingert, valamint a BL-ben gólkirálynő Görbiczet is köszöntötték. A fővárosi szurkolók – akik még a "csilláron is lógtak" - azért fricskázva is emlékeztették a győrieket a hétvégére. Egy olyan transzparenst feszítettek ki, amelyen 1-től 7-ig áthúzták a számokat és "ami nem megy, nem kell erőltetni" felirat díszelgett utalva arra, hogy az ETO története valamennyi európai kupafináléját elveszítette.

A budapesti visszavágót 3-0-ás rohammal indították a vendégek egy kihagyott hétméteres után, a 3. percben Szádvári dobta az első hazai gólt (1-3). A 6. percben Tomori kiegyenlített (4-4), majd miután Amorim ziccerét védte Abramovics, a 8. percben először vezetett a Ferencváros Zácsik átlövésével (5-4). Ezután 7-7-ig fej-fej mellett ment a két csapat, majd a Győr kettős emberelőnyben sem tudta visszavenni a vezetést, Abramovics védéséivel tartotta a Fradit. A 13. percben Orbán góljával ismét előnyben volt a Győr (7-8).

Innentől kezdve a Ferencváros többször is egyenlíteni tudott, de a vezetést már nem tudták kicsikarni. Ahogy Elek Gábor vezetőedző érezte, hogy játékosai nem eléggé összpontosítanak, időt kért (22. perc: 13-14). Löke változatlanul sziporkázott, ebben a szakaszban más nem is lőtt gólt a vendégektől.

A félidő vége előtt Lunde Haraldsen megfogta Szucsánszki büntetőjét, nem sikerült az egyenlítés az FTC-nek, de az ETO sem mehetett kettővel a szünetre, mert Pastrovics óriási bravúrral kifogta Orbán ziccerét (16-17).

Cifra Anita (b) és Heidi Löke (ETO) harcol a labdáért a kézilabda női NB I döntőjének, 2. mérkőzésén az FTC Rail Cargo Hungaria-Győri Audi ETO KC találkozón. MTI Fotó: Illyés Tibor

A második felvonás elején gyors gólváltások után a 34. percben ismét vezetett a Ferencváros, Tomori révén (20-19), majd a balátlövő betörésével kettőre növelte az előnyt (21-19). Görbicz hetesével majd Kovacsics góljával felzárkózott a Győr (21-21), majd Kovacsics ejtésével visszavette a vezetést Karl Erik Böhn együttese (21-22), Radicsevics viszont ziccereket rontott. Ekkor hullámvölgybe kerültek a zöld-fehérek, a 42. percben már hét perce voltak gólképtelenek, a megtorpant lendületet a Győr igyekezett kihasználni, 21-23-nál Elek Gábor időt kért.

Kilenc perc után Zácsik egy kihagyott hetes után a kipattanót összeszedve törte meg a gólcsendet. (22-23), aztán a 49. percben visszajött a Ferencváros, Zsivkovics átlövésével (24-24). Egy eladott labda után Szamoránsky nem hibázta el a ziccert (25-24). Pastrovics újabb védése után Ana Gros kapufát lőtt, az utolsó tíz percben a fantasztikus formában védő Pastrovics mellett (kilenc percig nem kapott gólt) Szamoránsky Piroska vitte a hátán a Fradit (26-24).

A végjáték nagyon vontatottan haladt, sok volt a padlótörlés és az ápolás. Az 57. percben egyenlíthetett volna a Győr, de Heidi Löke a kapu fölé dobott, majd Zácsik is, Amorim pedig nem hibázott (26-26). A másik oldalon Szamoránsky hatodik gólja következett (27-26). Cifra kiállítása miatt emberhátrányba került a Fradi, Amorim kiegyenlített (27-27), Zácsik ziccerét kivédte Pálinger, Görbicz hétméteres után (27-28) tíz másodperce maradt az FTC-nek, a bírók ott is megadtak egy büntetőt. Zsivkovics állt oda, de megremegett a keze, Pálinger Katalin védte az időn túli hétméterest, így valóban ez lett karrierje utolsó mérkőzése.

A Győri Audo ETO egymás után ötödször, összesítésben kilencedik alkalommal ((1957, 1959, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011) lett bajnok.

Női döntő, 2. mérkőzés:
FTC-Rail Cargo Hungaria – Győri Audi ETO KC 27-28 (16-17)
gól: Tomori 6, Szamoránsky P. 6, Zácsik 5, Szucsánszki 5/3, Zsivkovics 3, Szádvári 1, Cifra 1, illetve Löke 7, Amorim 6, Görbicz 5/4, Orbán 3, Kovacsics 3, Radicsevics 3, Gros 1
 
A párharcot 2-0-s összesítéssel a Győr nyerte.