Jégkorong-vb

Ki fog felülni a nemzetközi hokivilág trónjára?

  • Molnár Dávid

Tizenegy játéknap után véget értek a csoportkör küzdelmei, és nyolc válogatott kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba. Az oroszok veretlenül, míg a kanadaiak apró botlással abszolválták az első kört, és egyelőre nagyon érik a két hoki nagyhatalom összetalálkozása a vasárnapi döntőben.

Helsinki csoport

A finn-svéd közös rendezésű jégkorong-vb első csoportja mérkőzéseinek a finn főváros, Helsinki adott otthont. A csoportkör végül a várakozásoknak megfelelően alakult, de így sem volt meglepetésektől mentes az első tizenegy nap.

Példának okáért az amerikaiak a lesajnált és fiatal keretük ellenére a csoport második helyén zártak a kanadaiak mögött. Többek között hosszabbításban felülmúlták a juharleveleseket, és vasár-nap a házigazda finneket is egy laza ötössel küldték vissza pihenőre. Jimmy Howard, a Detroit kapusa eddig képes volt hátán vinni a csapatot, és a mezőnyjátékosok Max Pacioretty vezérletével tündököltek góllövésben. Az amerikaiak idei kerete hasonlít a 2010-es vancouveri olimpián indult gárdához, abban a tekintetben, hogy az is egy megfiatalított együttes volt, akiket kevesen jósoltak döntőbe. Aztán a finálét mégis a kanadaiak ellen játszották, ami idén is összejöhet.

A csoport negatív meglepetései közé a házigazda finnek és a svájciak sorolhatók. A címvédő nemzeti együttes szépen kezdte a tornát, két 1-0-s győzelemmel, de az amerikaiak és a kanadaiak ellen sima vereséget szenvedtek. Ha nincs Svájc, és a vb elején beragadó szlovák együttes, akkor akár a negyeddöntő kiharcolása is veszélybe kerülhetett volna.

Az első napok után úgy tűnt, hogy Svájc lehet az igazi meglepetés az idei vb-n, köszönhetően a szlovákok gyatra kezdésének (két vereség). Mégsem tudták kihasználni az északi szomszédunk lemaradását, és a két győzelem után ötször kapituláltak, így végül meg kellett elégedniük a csoport hatodik helyével, miután a franciák a vb végére beelőzték őket.

Kazahsztán válogatottja lett a kieső a csoportból, és ezzel együtt az elit-vb-ből, -22-es góldifferenciát halmoztak fel az ázsiaiak hét mérkőzés alatt. Pedig az amerikaiak elleni hosszabbításos bukás után még reménykedhettek, de végül győzelem nélkül zárták a világbajnokságot, így jövőre a ma-gyar nemzeti együttessel küzdhetnek meg a visszajutásért.

Jégkorong-vb
Helsinki csoport
Csapat Meccs GY HGY HV V GA Pontok
Kanada 7 6 0 1 0 35-15 19
Egyesült Államok 7 4 2 0 1 32-17 16
Finnország 7 5 0 2 0 21-14 15
Szlovákia 7 5 0 0 2 21-13 15
Franciaország 7 3 0 0 4 21-32 9
Svájc 7 2 0 0 5 16-21 6
Fehéroroszország 7 1 0 0 6 11-23 3
Kazahsztán 7 0 0 1 6 11-33 1
GY=győzelem, HGY=hosszabbításos győzelem, HV=hosszabbításos vereség, V=vereség, GA=gólarány

Stockholmi csoport

A svéd fővárosban zajló meccseken sokkal nagyobb izgalmak alakultak ki, már ami a negyeddöntő részvevőit illeti. Azt előre sejteni lehetett, hogy a cseh-svéd-orosz hármas magabiztosan fogja venni a csoportkört, a nagy kérdés a negyedik helyezett kilétét lengte körül, hiszen arra jóformán az olaszokon kívül mindenki nagy eséllyel pályázott.

Az oroszok igazán élvezték a csoportkört, hiszen veretlenül zárták a vb első tizenegy napját. A csúcsrangadón a társházigazdák ellen 7-3-ra diadalmaskodtak az NHL alapszakaszában taroló Jevgenyij Malkin vezérletével, aki eddig MVP formában játszik a vb-n, a Pittsburgh drukkerek legnagyobb bánatára. A Szbornaja papíron még erősödni is fog a vb kieséses szakaszára, mivel szerdán érkezik majd a két washingtoni csillag, Alexander Ovecskin és Alexander Szjomin. Már csak az lehet a kérdés, hogy a két szupersztár csatlakozása megbontja-e az eddig összhangot az orosz válogatotton belül, vagy tényleg szupercsapattá változtatják azt.

A csehek ezzel szemben koránt sem mutattak meggyőző játékot. A csoport két ásza elleni mérkőzéseken mindösszesen egyszer találtak be, és a végül negyedik helyen végző norvégokat is csak hosszabbításban tudták felülmúlni.

Ha már a norvégok: a skandinávoktól Patrick Thoresen vezeti a pontlistát, hét meccsen elért tizenhat pontjával. Ennek kialakulásában nagy része volt az utolsó két mérkőzésnek, melyeken előbb a németeket 12-4-re, majd a dánokat 6-2-re ütötték ki.

A dánok az utolsó előtti napon menekültek meg a kieséstől – miután leverték a letteket, csupán ki kellett szurkolniuk azt, hogy az oroszok verjék az olaszokat, ami a papírforma szerint meg is történt. Olaszország így a kazahokkal kézen fogva tér vissza a divízió I-es vb A csoportjába, és jövőre majd többek között a mieink ellen harcolhatja ki az újabb elit-vb-s tagságot.

Jégkorong-vb
Stockholmi csoport
Csapat Meccs GY HGY HV V GA Pontok
Oroszország 7 7 0 0 0 27-8 21
Svédország 7 6 0 0 1 29-15 18
Csehország 7 4 1 0 2 24-11 14
Norvégia 7 3 0 1 2 33-19 13
Lettország 7 2 0 0 5 11-19 6
Németország 7 2 0 0 5 14-33 6
Dánia 7 1 0 1 5 11-23 4
Olaszország 7 0 1 0 6 6-31 2
GY=győzelem, HGY=hosszabbításos győzelem, HV=hosszabbításos vereség, V=vereség, GA=gólarány

A negyeddöntők

Az egyenes kieséses szakasz csütörtökön veszi kezdetét, rögtön a Kanada-Szlovákia párosítással. A két csapat a vb első meccsét is egymás ellen játszotta, és az észak-amerikaiak 3-2-re győzedelmes-kedtek. A kanadaiak azóta felvették a torna ritmusát, míg a szlovákok egy vért izzadós franciák feletti diadallal biztosították be helyüket a helsinki csoport legjobb négye között. Nem számítunk itt különösebb meglepetésre: John Tavares, Jordan Eberle és a több kanadai fiatal eddig rendkívül élvezi a vb-t, de ami még kedvezőbb lehet a kanadaiak számára, hogy minden meccsen más brillí-rozik tőlük. Mindösszesen két védő, Marc-Edouard Vlasic és Ryan Murray árválkodnak pont nélkül.

Sokkal kétesélyesebbnek tűnik a finn-amerikai párosítás. Bár a csoportkörben simán nyertek az amerikaiak, valószínűleg jóval szorosabban fog alakulni a visszavágó a két csapat között, már csak a hazai közönség buzdítása miatt is. Ettől függetlenül mi nagyon élvezzük az amerikaiak eddig muta-tott játékát, főleg, hogy az esélytelenek nyugalmával kezdték meg a tornát, és most titkos esélyesként tartják számon őket.

A másik ágon a veretlen oroszok a norvégokkal fognak megütközni. A skandinávok remekül vették a csoportkör hajráját, és a sok lőtt gólt kamatoztathatják az oroszok ellen is, elvégre Malkinék vé-delme papíron nem olyan acélos, mint amilyennek eddig tűnik. Ugyanakkor nem látjuk annak lehetőségét, hogy a norvég védők fel tudják majd venni a versenyt az Ovecskinnel megerősödő orosz csatársorokkal.

A negyedik párosításban a csehek és a házigazda svédek fognak összecsapni. Míg a skandinávok mérlegébe csak az oroszok tudtak belepiszkítani, addig a csehek, mint már említettük, döcögősen vették a csoportkör akadályait. A 26 legeredményesebb játékos között a csehek nem képviseltetik magukat, míg a svédeknek a top 13-ban van három csatáruk: Henrik Zetterberg, Loui Eriksson, va-lamint Johan Franzén. Nem hisszük, hogy rögtön a negyeddöntőben mindkét házigazda búcsúzzon, és inkább a svédek továbbjutása tűnik biztosnak, mintsem a finneké.